SVERIGE: Kräver kraftigt sänkt pris på tågbiljetter – max 100 kr i månaden

2022 07 19

Tyskland och Spanien har infört stora sänkningar av biljettpriserna i kollektivtrafiken – och nu kan Sverige stå på tur.

Flera EU-länder har under sommaren infört kraftigt reducerade priser inom bland annat tåg- och busstrafiken.

Spanien har sänkt till 0 kronor

Från och med 1 september sänker Spanien priset på tågresor runt om i landet till 0 kronor per biljett.

– Detta garanterar pendling med säkra, pålitliga, bekväma, ekonomiska och hållbara resor, framhåller Spaniens Transportdepartement i ett uttalande.

Satsningen avser köp av minst 10 tågbiljetter och bedöms bli ett stort stöd för exempelvis pendlare.

100 kr i månaden i Tyskland

Även Europas folkrikaste land har i sommar infört stora satsningar på lägre biljettpriser.

Fram till 1 september kommer tyskarna kunna resa hur mycket man vill inom lokal- och regionaltrafiken under en månads tid till priset av cirka 100 kronor.

Både Tyskland och Spanien gör satsningarna för att hjälpa allmänheten i samband med att den kraftiga inflationen nu ökar levnadskostnaderna.  

Inte minst har priserna på livsmedel och energi ökar rejält.

Max 100 kronor i månaden

Och nu kan även Sverige stå på tur för kraftiga sänkningar av biljettpriserna för tågresor och bussresor – i alla fall om Miljöpartiets nya förslag går igenom.

– Sätt ett pristak på biljett för tåg och buss i hela Sverige, max 100 kr i månaden, året ut, säger Miljöpartiets ledare Märta Stenevi.

Hon anser att rätt väg att gå för att både hjälpa allmänheten och klimatet är att stärka kollektivtrafiken.

Vill även sänka matpriset

– När världen bokstavligt talat brinner av extremväder kan vi inte lägga mer pengar på fossila bränslen. Vi måste akut tänka om nu och rikta om stödet till kollektivtrafik och mat istället för bensin, säger Märta Stenevi (MP).

Miljöpartiet vill även att priserna på livsmedel sänks i Sverige.

– Vi måste också omedelbart sänka matpriserna. Alla ska med när Sverige ställer om, och varken barn eller pensionärer kan äta bensin, understryker Märta Stenevi (MP).

Avbryta sommarsemestern

Miljöpartiet kräver nu att riksdagens finansutskott avbryter sommarsemestern för ett akutinkallat möte med anledning av den extrema värmen i Europa. Partiet hoppas att alla partier ska kunna enas om att sänka priset på mat och kollektivtrafik istället för att införa ytterligare sänkningar av bensin- och dieselskatten under EU-nivå.

Miljöpartiet framhåller att kopplingen mellan klimatförändringar, värmeböljor och de försämrade skördarna på grund av extremvädret gör att Sveriges finanspolitik behöver ändras omgående.

Nej till Putins krigskassa

– Vi vill med vårt förslag ge partierna en sista chans att ta sitt förnuft till fånga och ändra beslutet om att lägga miljarder skattepengar på att subventionera fossila bränslen, förvärra klimatkrisen och göda Putins krigskassa, anser Märta Stenevi (MP).

– I ett första steg borde vi i riksdagen kunna enas om en rejäl prissänkning för all kollektivtrafik åtminstone till årsskiftet.

– Miljöpartiet kräver max 100 kr i månaden, säger Märta Stenevi.

Foto: SJ AB

Text: Redaktionen