24 september 2025

Coop lovar prissänkning – dessa datum gäller

2024 03 08

Det har bara gått några dagar från det att livsmedelspriserna konstaterades öka igen.

– Det är den historiskt snabbaste ökningen jag sett och då har jag ändå jobbat i branschen sedan 1980-talet. Höga matpriser slår hårt mot barnfamiljer och de som har små marginaler i ekonomin, sade Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, i måndags.

Efter att ökningen bromsat in något efter mars förra året slog den alltså om vid det senaste månadsskiftet.

– Tyvärr har den trenden nu brutits och ökningstakten i februari blev, likt januari, den snabbaste sedan dess, förklarar Ulf Mazur.

Coops besked: till påsk och ramadan

Kort efter Matpriskollens besked går nu Coop och ut meddelar att man sänker sina priser på vardagsvaror.

– Vi är snart ett år inne i den kontinuerliga och intensifierade prissänkning vi gör för våra 3,9 miljoner medlemmar där vi erbjuder dem vårt bästa pris, säger Coop Sveriges vd Marie Nygren.

Men prissänkningen är begränsad.

Den gäller först från och med måndag 11 mars och de kommande fyra veckorna, till och med vecka 15. 

En period som dock sammanfaller med både påsken samt ramadan och firandet av Eid-al-fitr.

– Jag hoppas att det här kan sätta guldkant på ett efterlängtat firande, säger Marie Nygren i ett pressmeddelande.

Flera villkor

Förutom att prissänkningen är begränsad i tid gäller den även enbart för Coops medlemmar, som enligt kedjan själv uppgår till 3,9 miljoner kunder.

Totalt ingår ett 40-tal produkter i prissänkningen och gäller varor som går under Coops egna varumärken, det vill säga Coop, Änglamark och Xtra.

I sortimentet finns exempelvis kebab, gyros, texmexkyckling, kanelbullar, ekologiska köttbullar och mejeriprodukter och “ramadan-favoriter som dadlar, smördeg och ris samt användbara hushållsartiklar som rengöringssprejer, tvål och tandborstar”.

– En ny period av sänkta priser på vardagsvaror och premiär för flera nyheter inom vårt prisvärda EVM-sortiment, bland annat med vår glutenfria pizza Margherita. Coop är först av dagligvarukedjorna med att ta fram en glutenfri produkt av den populära maträtten, säger Marie Nygren.

LÄS MER: Jättebesked från Lidl – gäller en månad

LÄS MER: Matjätte pekas ut – höjt priserna mest av alla

Foto: Coop Sverige

Text: Redaktionen


Obehaglig upptäckt om duschar: Alla uppmanas göra det här

2025 10 13

Din dusch kan vara farlig.

Det visar en färsk studie från brittiska forskare som BBC har tagit del av.

Enligt studien kan antalet bakterier i duschslangen och munstycket uppgå till miljontals eller hundratals miljoner.

– Det innebär att de första strålarna från en morgondusch inte bara är vatten och ånga. Över natten byggs en levande vägg av bakterier upp inuti duschslangen och munstycket, rapporterar BBC med hänvisning till studien.

De flesta av bakterierna är ofarliga, men vissa kan orsaka sjukdomar. Det handlar exempelvis om mykobakterier som kan orsaka infektion och legionellabakterier som kan orsaka lungsjukdomen legionärssjuka eller mildare febersjukdom.

Alla uppmanas agera

Søren Uldum är chef för avdelningen för bakterier, parasiter och svampar vid Statens Serum Institut – Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Efter att ha tagit del av den nya studien går Uldum ut med en uppmaning till allmänheten.

Experten betonar att bakterier trivs i vatten med en temperatur mellan 20 och 50 grader. Därför rekommenderar han alla att höja vattnets temperatur till runt 60 grader och låta varmvattnet rinna genom duschslangen i några minuter innan man kliver in i duschen.

– Ju längre tid, desto bättre, men det finns förstås också vattenförbrukningen att ta hänsyn till, säger Søren Uldum till TV2.

Enligt experten bör åtgärden vidtas minst en gång i veckan.

– Du behöver också vara särskilt duktig på att skölja slangen om det har gått lång tid mellan duschtillfällena.

LÄS MER: Enorm vindkraftspark stoppas

FAKTA: Legionellabakterier

- Att duscha är den vanligaste orsaken till att bli smittad av legionellabakterier. Spabad, såsom bubbelpool, är också en relativt vanlig smittkälla. Kyltorn och vissa industriella anläggningar kan orsaka större utbrott av legionellainfektion eftersom tillväxten av legionellabakterier och spridningen av aerosoler kan vara omfattande

- Legionellabakterier kan orsaka legionärssjuka eller en mildare febersjukdom som kallas pontiacfeber.

- Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation, oftast med hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta och även förvirring. Sjukdomen kan bli allvarlig hos personer med ett nedsatt immunförsvar. Medianåldern för de fall som har rapporterats är cirka 70 år och dödligheten är 5–20 procent. Legionärssjuka behandlas med antibiotika. Tiden från att man har smittats tills man blir sjuk (inkubationstiden) är i regel runt fem dagar men kan vara både kortare och längre.

- Pontiacfeber ger influensaliknande symtom med feber och muskelvärk men ger inga lungförändringar. De personer som insjuknar i pontiacfeber är oftast personer utan bakomliggande sjukdomar. Inkubationstiden för pontiacfeber är från några timmar till två dagar. Infektionen är självläkande inom två till fem dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Ska gå långsammare att tanka bilen

Foto: Kboyd

Text: Redaktionen


13 oktober 2025

Skarp bakterievarning: ”Dödsfallen kan öka med 70 procent”

2025 10 13

Enligt Världshälsoorganisationen WHO kopplas över 700 000 dödsfall årligen till antibiotikaresistenta bakterier.

I EU kopplas över 30 000 dödsfall varje år till antibiotikaresistens. 

Nu befarar WHO att siffran kan öka kraftigt de kommande åren.

Organisationens experter förutspår att antalet dödsfall kopplat till antibiotikaresistens riskerar att öka med 70 procent om bara 25 år. Prognosen presenteras i en ny rapport om utbredningen av antibiotikaresistenta bakterier.

Enligt rapporten var en av sex laboratorietestade infektioner resistenta mot antibiotika under 2023.

Samma rapport visar att över 40 procent av antibiotikan förlorade sin effekt mot vanliga blod-, tarm-, urinvägs- och sexuellt överförbara infektioner mellan 2018 och 2023.

– Dessa resultat är djupt oroande, säger Yvan Hutin, chef för WHO:s avdelning för antimikrobiell resistens.

– I takt med att antibiotikaresistensen fortsätter att öka får vi slut på behandlingsalternativ. Vi riskerar liv, särskilt i länder där tillgången till infektionsförebyggande åtgärder och effektiv medicin redan är begränsad.

Kräver nya lösningar

Värst är situationen i utvecklingsländer. I Afrika har över 70 procent av infektioner orsakade av tarmbakterien E. coli visat resistens mot antibiotika.

Manica Balasegaram, vid WHO-avdelningen Antibiotic Research and Development Partnership, betonar att nya behandlingsalternativ krävs för att stoppa utvecklingen.

– Det räcker inte att utveckla nya antibiotika – de måste också användas rätt. Hittills har berättelsen om antimikrobiell resistens med rätta fokuserat på överanvändningen av antibiotika, men det räcker inte längre. För att undvika en kritisk brytpunkt måste fokus ligga på att främja innovation och påskynda utvecklingen av nya lösningar.

LÄS MER: ”Allvarlig ökning” av extrem bakterie

500 dödsfall varje år

I Sverige kopplas mer än 500 dödsfall årligen till infektioner som inte går att behandla med antibiotika, enligt en studie som publicerats i den medicinska tidskriften Lancet.

Folkhälsomyndigheten uppger att antibiotikaresistensen ökar långsamt i Sverige.

– Det är viktigt att arbetet med att förebygga infektioner, förhindra smittspridning och att använda antibiotika ansvarsfullt alltid prioriteras högt. Våra kontinuerliga ansträngningar kan bromsa, men inte helt hejda, ökad antibiotikaresistens, säger myndighetens utredare Olov Aspevall.

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Ska gå långsammare att tanka bilen 

Foto: P. Guillaume

Text: Redaktionen