Emmanuel Macron varnar Europa

2023 04 10

Frankrikes president Emmanuel Macron varnar Europa för att blanda sig i Taiwanfrågan.

Det framgår i en intervju med Politico.

Enligt den franska ledaren står Europa inför en “stor risk” att “fastna i kriser som inte är våra”. Han menar att man därmed varken bör ställa sig på Kinas eller USA:s sida i konflikten.

– Det paradoxala skulle vara att vi, övervunna av panik, tror att vi enbart är USA:s anhängare, säger Macron.

– Frågan som européer behöver svara på är om det ligger i vårt intresse att påskynda en kris i Taiwan? Nej. Det värsta vore att tro att vi européer måstet blanda oss i den här frågan och ta vår utgångspunkt från USA:s agenda och en kinesisk överreaktion.

Försonande strategi

Enligt franska tjänstemän ska Macron ha haft en “intensiv” diskussion med Kinas president Xi Jinping nyligen.

Frankrike tycks samtidigt ha intagit en mer försonande strategi och position i frågan om Taiwan jämfört med USA och EU, skriver Politico.

– Européer kan inte lösa krisen i Ukraina, fortsätter Macron i intervjun och tillägger:

– Hur kan vi trovärdigt säga om Taiwan, “se upp, om du gör något fel kommer vi att finnas där”? Om man verkligen vill öka spänningarna är det sättet att göra det på.

"Kommer att bli underordnade"

Emmanuel Macrons poäng är att Europa och Frankrike måste behålla en stark och strategisk autonomi. Han pekar bland annat på att kontinenten blivit mer beroende av USA för vapen och energi.

– Om spänningarna mellan de två supermakterna hettar till kommer vi inte att ha tid eller resurser för att finansiera vår strategiska autonomi och vi kommer att bli underordnade, säger han till Politico.

Simulerar attacker

Igår inledde Kina simulerade attacker mot Taiwan.

Övningarna beskrivs av diktaturen som en “tydlig varning” mot den självstyrande ön, efter att ha blivit rejält uppretade av ett taiwanesiskt presidentbesök i USA nyligen.

– Ni skadar allvarligt den regionala freden, stabiliteten och säkerheten. Vänligen vänd om omedelbart och lämna. Om ni fortsätter att fortsätta kommer vi att vidta åtgärder, förtydligade ett taiwanesiskt skepp mot ett kinesiskt sådant, enligt CNN.

Amerikanska svaret

Under måndagsmorgonen svensk tid har Taiwan uppgett att ett sextiotal stridsflygplan flög i närheten av landet, rapporterar Reuters.

Av dessa ska 39 stycken ha befunnit sig inne i Taiwans lufvärnszon.

Enligt Bloomberg har USA svarat med att skicka ut den amerikanska jagaren USS Milius för att visa upp sig i det havsområde Kina gör anspråk på, något som fördömts av Kina.

Tidigare har USA:s president Joe Biden lovat att försvara Taiwan med militära medel om önationen skulle attackeras.

– Ja, det är det vi har åtagit oss, sade Biden i höstas.

Foto: Nato

Text: Redaktionen