I NATT: Kina rejält uppretade – agerar direkt

2023 04 06

Spänningarna mellan Kina och Taiwan eskalerar nu ytterligare.

Detta i samband med en kraftig reaktion från Kinas håll efter att Taiwans president Tsai Ing-wen rest till USA och levererat en allvarlig varning om att deras demokrati är hotad, rapporterar CNN.

– Det är ingen hemlighet att den fred vi har upprätthållit och den demokrati som vi har arbetat hårt för att bygga idag står inför oöverträffade utmaningar, säger hon i ett uttalande tillsammans med representanthusets talman Kevin McCarthy.

En markering

Besöket beskrivs som en efterlängtad händelse och en demonstration av demokratisk solidaritet, trots hotet från Kina.

– Vi befinner oss i en värld där demokratin är hotad och det angelägna i att hålla frihetens ledstjärna lysande kan inte underskattas, fortsätter Tsai Ing-wen.

Kina går i taket – hotar med åtgärder

Reaktionen från Kina har inte uteblivit.

Tvärtom är diktaturen enormt uppretad över det taiwanesiska statsbesöket i USA.

– Kina motsätter sig bestämt och fördömer det starkt, säger en talesperson för Kinas utrikesdepartement.

– Som svar på de oerhört felaktiga åtgärder som vidtagits av USA och Taiwan kommer Kina att vidta kraftfulla och beslutsamma åtgärder för att försvara vår suveränitet och territoriella integritet.

Skickar krigsfartyg

I samband med mötet och uttalandet skickades ett flertal kinesiska krigsfartyg till Taiwan. Syftet är en “gemensam patrullering och inspektion”, hävdar Kina i ett uttalande.

Det taiwanesiska försvarsdepartementet har svarat att landet följer utvecklingen och att militären är redo att svara på Kinas “aktiviteter”.

– Vi kommer att vidta motsvarande åtgärder, uttryckte även Taiwans transportministerium enligt Reuters.

Lovat ta ön med våld

Den kinesiska diktaturen hävdar att Taiwan, en självstyrande demokrati, är en del av Kina och har lovat att erövra ön med våld om det skulle krävas.

– Taiwan kommer inte att backa, och vänner i USA som stödjer Taiwan och Taiwan-USA-relationerna kommer inte att backa heller. Demokratiska partners kommer bara att bli mer enade och ha mer frekventa utbyten, framhåller Taiwans utrikesdepartement enligt CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen