Kräver omgående handlingsplan från regeringen

2023 04 03

Socialdemokraterna och Centerpartiet kallade till en gemensam presskonferens direkt på måndagsmorgonen.

Pressträffen inleddes redan 08.15 med partiledarna Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) vid podiet.

Kräver omedelbara åtgärder

Tillsammans kräver man att regeringen omgående plockar fram en handlingsplan för att minska utsläppen här och nu – om Sverige ska nå klimatmålen.

– Regeringens och Sverigedemokraternas bakåtsträvande klimatpolitik är inte bra för vårt land, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Enligt S-ledaren riskerar framtida investeringar i Sverige och tiotusentals jobb att gå förlorade.

– Vi står fast vid att Sverige bör ligga långt fram i klimatomställningen.

"Finns ingen plan"

Muharrem Demirok stämmer in i kritiken mot Tidöavtalspartierna.

– På ett halvår har Sveriges klimatpolitik gått från någonting som andra länder tar efter till en politik där målsättningen verkar vara att backa in i framtiden.

– Ingenting tyder på att det finns någon plan, eller nödvändiga åtgärder på gång, tillägger partiledaren.

Gemensamt krav

Det gemensamma kravet från både S och C är nu att regeringen måste redovisa alla bärande delar i dess klimatpolitik för riksdagen.

Specifikt kräver de två partierna att regeringen även ska ta fram vilka reformer som man tillsammans med SD är redo att vidta för att nå de klimatmål som satts till såväl 2030 som 2045.

– Regeringen har ett ansvar för vårt lands framtid och alla som bor i vårt land, säger Magdalena Andersson.

Eskalerad debatt

Den senaste veckan har klimatdebatten eskalerat till nya nivåer.

Nyligen hotade Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt med en regeringskris om man inte kommer överens om en sänkning av reduktionsplikten till EU:s miniminivå – vilket SD i motsats till regeringspartierna anser ligger på noll procent

Det utlöste en reaktion hos oppositionen, som valde att kalla upp klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till jordbruksutskottet.

– Den här offentliga striden är inte bra för Sveriges konkurrenskraft och påverkar de som vill investera, säger Ann-Caren Sätherberg (S), partiets gruppledare i nämnda utskott, till Expressen.

Vindkraft blev het fråga

Ytterligare en vända i klimatfrågan togs förra veckan då Oscar Sjöstedt stod för ett kraftigt uttalande om sin negativa syn på vindkraft, vilket även det väckte stora reaktioner hos oppositionspartierna.

Såväl statsminister Ulf Kristersson (M) som finansminister Elisabeth Svantesson gick kort därefter ut och förtydligade sin ställning i frågan om vindkraft.

– Regeringens linje är solklar. Vi kommer att samla ett mycket brett stöd för att bygga ny kärnkraft och vi kommer att samla ett brett stöd för att bygga mer vindkraft där den passar och fungerar, sade Kristersson på en pressträff i torsdags.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen