Kräver omgående handlingsplan från regeringen

2023 04 03

Socialdemokraterna och Centerpartiet kallade till en gemensam presskonferens direkt på måndagsmorgonen.

Pressträffen inleddes redan 08.15 med partiledarna Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) vid podiet.

Kräver omedelbara åtgärder

Tillsammans kräver man att regeringen omgående plockar fram en handlingsplan för att minska utsläppen här och nu – om Sverige ska nå klimatmålen.

– Regeringens och Sverigedemokraternas bakåtsträvande klimatpolitik är inte bra för vårt land, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Enligt S-ledaren riskerar framtida investeringar i Sverige och tiotusentals jobb att gå förlorade.

– Vi står fast vid att Sverige bör ligga långt fram i klimatomställningen.

"Finns ingen plan"

Muharrem Demirok stämmer in i kritiken mot Tidöavtalspartierna.

– På ett halvår har Sveriges klimatpolitik gått från någonting som andra länder tar efter till en politik där målsättningen verkar vara att backa in i framtiden.

– Ingenting tyder på att det finns någon plan, eller nödvändiga åtgärder på gång, tillägger partiledaren.

Gemensamt krav

Det gemensamma kravet från både S och C är nu att regeringen måste redovisa alla bärande delar i dess klimatpolitik för riksdagen.

Specifikt kräver de två partierna att regeringen även ska ta fram vilka reformer som man tillsammans med SD är redo att vidta för att nå de klimatmål som satts till såväl 2030 som 2045.

– Regeringen har ett ansvar för vårt lands framtid och alla som bor i vårt land, säger Magdalena Andersson.

Eskalerad debatt

Den senaste veckan har klimatdebatten eskalerat till nya nivåer.

Nyligen hotade Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt med en regeringskris om man inte kommer överens om en sänkning av reduktionsplikten till EU:s miniminivå – vilket SD i motsats till regeringspartierna anser ligger på noll procent

Det utlöste en reaktion hos oppositionen, som valde att kalla upp klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till jordbruksutskottet.

– Den här offentliga striden är inte bra för Sveriges konkurrenskraft och påverkar de som vill investera, säger Ann-Caren Sätherberg (S), partiets gruppledare i nämnda utskott, till Expressen.

Vindkraft blev het fråga

Ytterligare en vända i klimatfrågan togs förra veckan då Oscar Sjöstedt stod för ett kraftigt uttalande om sin negativa syn på vindkraft, vilket även det väckte stora reaktioner hos oppositionspartierna.

Såväl statsminister Ulf Kristersson (M) som finansminister Elisabeth Svantesson gick kort därefter ut och förtydligade sin ställning i frågan om vindkraft.

– Regeringens linje är solklar. Vi kommer att samla ett mycket brett stöd för att bygga ny kärnkraft och vi kommer att samla ett brett stöd för att bygga mer vindkraft där den passar och fungerar, sade Kristersson på en pressträff i torsdags.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen