Krav på att byta namn på gata på grund av rasism

2021 11 14

– Jag tycker inte att vi ska hedra människor som har den här bakgrunden med gatunamn i våra städer.

Det säger Kerstin Andersson, som driver frågan om att byta namn på Olof Bergqvistgatan i Gällivare, till SVT.

Kyrkoherden rasistisk

Kerstin Andersson arbetar med samiska rättigheter och samiska frågor och hon står bakom ett medborgarförslag i frågan om att byta namn på gatan.

– Olof Bergqvist var kyrkoherde i Gällivare och sen biskop i Luleå stift och han var en varm anhängare av rasbiologiskt tankegods, säger Kerstin Andersson till SVT.

Vill inte hedra folk med sådan bakgrund

– Jag tycker inte att vi ska hedra människor som har den här bakgrunden med gatunamn i våra städer, säger hon.

Under sin tid som biskop agerade Olof Bergqvist för att motverka så kallad rasblandning rapporterar SVT. Bland annat framkom detta i biskop Bergqvists herdabrev som sändes ut 1904.

Herdabrevet avslöjande

Herdabrev är en traditionell skriftlig hälsning som höga personer inom kyrklig verksamhet, i regel biskopar, kan sända ut till alla präster i stiftet eller till alla hushåll inom det aktuella distriktet. Det är till exempel vanligt att herdabrevet sänds ut av en nytillträdd biskop för att meddela vad biskopen vill fokusera på eller vad den tycker är extra viktigt för bygden.

Ville separera eleverna

I biskop Olof Bergqvists herdabrev från 1904 framförde han bland annat att ”lapparna” som stam skulle dö ut om de fick för mycket undervisning. Den tankeinriktningen låg bakom att Olof Bergqvist var en varm anhängare av nomadskolor för samer rapporterar SVT. Med andra ord agerade han för att ta bort samer och tornedalingar från undervisningen och separera dem från övriga elever i undervisningen.

Samarbetade även med rasbiologer

– Han hade även ett nära samarbete med rasbiologiska institutet, säger Kerstin Andersson till SVT.

I det framförda förslaget föreslås Hermelinsvägen som nytt namn på nuvarande Olof Bergqvistgatan. Gällivare kommun i form av miljö- bygg och räddningsförvaltningen meddelar till SVT Norrbotten att man ännu inte tagit ställning till hur man ska gå vidare med namnbytet.

Riktat till politiken

– Vi har fått in ett medborgarinitiativ från en av medborgarna som är riktat till politiken. Politiken kommer bereda ärendet och säga om vi ska gå vidare med det på tjänstepersonnivå eller om vi ska ge avslag direkt, säger förvaltningschef Henrik Lyngmark till SVT.

Den senare tiden har flera händelser inträffat som skapat upprörda känslor när det gäller hanteringen av samer.

Bland annat drabbades renägaren Evelina Solsten av nära 100 otäcka, hatiska och rasistiska kommentarer när hon ville berätta om sin kärlek till renar.

Foto: Gällivare kommun

[yop_poll id="879"]

Folk i USA förgiftade av samma sak – är superpopulärt i Sverige

2025 07 14

Mängder av personer har insjuknat i USA.

Det rör sig i synnerhet om mindre barn som blivit sjuka.

Anledningen är att de fått i sig tobaksfria nikotinprodukter. Framför allt är det omåttligt populära Zyn som ligger bakom den mest betydande ökningen av oavsiktliga nikotinförgiftningar, rapporterar NBC News.

På bara tre år har antalet förgiftningar ökat med 763 procent.

– En häpnadsväckande upptäckt som korrelerar med en ökning av försäljningen av nikotinpåsar, framhäver tv-kanalen.

Vanligast i hemmet

Mellan 2010 och 2023 rapporterades 134 663 fall av nikotinförgiftningar bland barn under sex år i USA.

Nästan alla fall inträffade i hemmet.

Samtidigt har försäljningen av snusen ökat dramatiskt under de senaste åren. Från 709 dollar år 2016 till 216 miljoner dollar i mitten av 2020.

– Det har bara varit en tidsfråga innan de skulle hamna i händerna på yngre barn. Det är olyckligt, men inte chockerande, säger Molly O’Shea, barnläkare för Michigan och talesperson för American Academy of Pediatrics, till NBC.

Superpopulär i Sverige

I Sverige går de tobaksfria nikotinpåsarna under begreppet vitt snus.

Produkten har de senaste åren blivit superpopulär även här, framför allt i två grupper.

– Det vita snuset har snabbt blivit populärt på marknaden, särskilt bland yngre och bland kvinnor, säger Mårten Lindberg, analyschef för Marknad & Konsumtion på analysföretaget Inforstat.

Enligt en undersökning av samma företag från 2024 uppger 22,2 procent av kvinnor mellan 18 och 29 år att de regelbundet snusar vitt snus.

– Förut var det huvudsakligen män som snusade. Nu är det knappast lika självklart. På det viset har det vita snuset öppnat upp en tidigare svår, för att inte säga stängd.

LÄS MER: Oväntad smitta sprids i Sverige – här är symtomen

"Lås in dem"

Nu uppmanar Molly O’Shea föräldrar att låsa in snusprodukterna. Håll dem borta från barnen.

– Det betyder inte i din handväska, i din bakficka eller på diskbänken. Det betyder inlåst, säger barnläkaren.

För två år sedan infördes nya regler i Sverige för vitt snus då det blev klart att bland annat hälsovarningar måste framgå på snusdosorna.

LÄS MER: Nya regler för svenskt snus

Foto: O. Kononenko

Text: Redaktionen


JUST NU: Historisk sevärdhet i USA totalförstörd

2025 07 14

Ett historiskt landmärke vid Grand Canyons nordrand (North Rim) har brunnit ned i en snabbt växande skogsbrand.

Branden "Dragon Bravo Fire" vid Grand Canyons nordrand har ödelagt 50 till 80 byggnader, däribland den ikoniska Grand Canyon Lodge – den enda lodgen i den delen av nationalparken.

– Vi är förkrossade över förlusten, säger Debbie Albert, talesperson för Aramark, som drev lodgen, till CBS News.

Lodgen, byggd 1937 efter att en tidigare version brunnit ner på 1930-talet, var en av de första byggnaderna besökare möttes av.

Även besökscenter, personalbostäder och ett reningsverk har förstörts. Alla gäster och anställda har dock kunnat evakueras i tid.

Rök från Kanada förvärrar situationen

Samtidigt påverkas stora delar av USA av tjock brandrök som driver in från Kanadas pågående skogsbränder. Luften i delar av Minnesota, Wisconsin och North Dakota har bedömts som "mycket ohälsosam".

– Om man hänger upp en bit fläskfilé i ett träd här ute så blir det rökt skinka, säger Al Chirpich, ägare till en resort vid Island Lake i Minnesota, till samma kanal.

I Kanada har delstaten Manitoba utlyst undantagstillstånd, med över 12 000 evakuerade. Det är den mest omfattande brandytan på tre decennier.

Flera storbränder i västra USA

Förutom branden vid Grand Canyon rasar även "White Sage Fire" i Arizona – en ännu större brand som nu täckt över 16 000 hektar och tvingat hundratals att lämna sina hem.

Även nationalparken Black Canyon i Colorado har stängt till följd av en separat brand som lett till evakueringar.

Myndigheter varnar nu för extrem hetta och dålig luftkvalitet i flera av de drabbade områdena.

– Inte nog med farlig hetta, vi har även tung rök och hög brandrisk, skriver USA:s lokala vädertjänst i Flagstaff på X.

Enligt den amerikanska skogsstyrelsen misstänks båda bränderna i Arizona ha orsakats av blixtnedslag. Trots den massiva förödelsen har inga dödsfall rapporterats till följd av bränderna.

Foto: M. Held

Text: Redaktionen