100 hatiska och rasistiska kommentarer

2021 06 04

Renägaren Evelina Solsten ville berätta om sin kärlek till renar men möttes av nära 100 otäcka, hatiska och rasistiska kommentarer.

– Jag blev chockad och också lite rädd, säger hon till SVT.

Hon brukar lägga ut bilder om samernas liv i sociala medier och denna gång ville hon förklara och bemöta en fördom om renskötarna.

–Att man själva styr renarna till vägen för att de ska bli påkörda så att man ska få bidrag och pengar, säger hon. I inslaget säger hon att renägare tycker om sina renar och aldrig skulle göra en sådan sak mot dem. Men hon möttes av otäckt hat.

Skjutits i halsen

– Nära 100 kommentarer var hatkommentarer. Vi vet ju att rasismen fanns förut och man tänker att det borde ha blivit bättre, säger hon till SVT.

Efter Girjasdomen, som gav Girjas sameby ensamrätt till jakt och fiske i sitt område, ökade hatet med hot och trakasserier. Dessutom har flera fall av misshandel och dödsfall av renar inträffat.

– En av renarna hade skjutits i halsen så att den inte dött på en gång, den hade plågats länge. Det låg kadaver i blå plastsäckar. Exakt likadana som vi hittade de döda renarna i för fem år sedan. De var slängda i dikesrenen efter vägen i Nilivaara så att vi alla skulle se, sa Sara Skum, Girjas, till DN.

ANALYS

Hatet mot samerna är förfärligt och samhället måste agera kraftfullt för att motverka detta. Det är även viktigt att alla höjer sin säkerhet i sociala medier och man får inte låta sig luras av en liten högljudd skara som vill framstå som många fler än de är i kommentarsfälten.

Men hatet mot samer är tyvärr på uppgång och det är viktigt att hela Sverige ger sitt stöd och att samhället agerar mot trakasserierna.

[yop_poll id="160"]