JUST NU: Stor ilska mot Moderaternas bränslelöfte

2022 06 30

Moderaternas löfte om fem kronor billigare literpris på diesel tas inte emot väl.

I alla fall inte av klimatforskaren Johan Rockström, verksam vid Potsdams universitet, rapporterar Aftonbladet.

Han kallar Moderaternas löfte om att vilja sänka dieselpriset för “patetiskt pumpsnyftande”.

Lovar 5 kr lägre literpris 

Bakgrunden är ett inlägg på Twitter där Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson poserar leendes tillsammans med ett löfte åt svenska bilägare: 5 kronor lägre pris vid dieselpumpen.

– Många oroar sig för hur dyrt det har blivit att vara svensk – särskilt vid macken. Till stor del beror på det på politiska beslut. Den socialdemokratiska regeringen har systematiskt höjt skatten på drivmedel under sina 8 år vid makten, framhåller Moderaterna på plattformen. 

“Patetiskt pumpsnyftande” 

Klimatforskaren var inte alls imponerad av förslaget och uttryckte sin frustration på sociala medier.

– Detta är en stor besvikelse. Så oerhört kortsiktigt. Och ett säkert sätt att hota svensk bilindustri, som satsar allt på elektrifiering. Med detta patetiska “pumpsnyftande” skapar politiker bara förvirring, framför allt för industri och energibolag. Bättring tack. Var är visionen? framhäver Johan Rockström på Twitter.

Utvecklar sitt resonemang 

För Aftonbladet utvecklar han sitt resonemang. 

– Vad sänkta dieselpriser innebär är förstås att det blir mindre attraktivt att investera i elektriska bilar. Det blir därför fler nyinköp av dieselbilar och mer dieselkonsumtion. Det är vad jag menar med att skapa förvirring, säger Johan Rockström. 

“Värmeböljor pris för billig diesel” 

Enligt Rockström finns det starkt vetenskapligt stöd för att höga drivmedelspriser är ett nödvändigt ekonomiskt incitament för att klara omställningen till ett minskat beroende av fossila bränslen.

Att då sänka priserna skickar dubbla signaler, menar klimatforskaren.

– Den enda anledningen till att dieseln är billigare än biodrivmedel är att dieseln inte betalar sina kostnader – för att vi subventionerar den. Vi subventionerar den med luften vi andas och klimatet vi utsätts för. Värmeböljorna vi nu upplever är prislappen för att ha en billig diesel, säger Johan Rockström, som samtidigt förtydligar att han inte är emot att hushåll som drabbas av stigande priser ska stöttas.

26,01 kronor/liter

Idag ligger dieselpriset på Circle K:s bemannade stationer på 26,01 kronor litern. Det är en höjning med 25 öre från den senaste förändringen.

Priset för 95-oktanig bensin ligger enligt samma källa på 23,23 kronor per liter, en minskning med 35 öre.

Inväntar EU-besked

Regeringen har tidigare föreslagit att bilägare skulle kompenseras med 1 000 – 1 500 kronor på grund av de höga bränslepriserna. Ett förslag som saknade stöd i riksdagen.

Nu inväntas istället ett beslut från EU-kommissionen som ska ge Sverige rätt att sänka energiskatten på bränsle ned till noll. Det beskedet kan komma i sommar.

Foto: E. Mclean
Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen