Kina hotar flera västländer med åtgärder

2023 01 03

Ett flertal länder kräver att inresande resenärer från Kina måste covidtestas.

Bland annat finns USA, Kanada, Frankrike och Japan med bland de länder som upprättat dessa krav på passagerare som reser från Kina.

Det får nu myndigheterna i det drabbade landet att rasa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vissa länder har infört restriktioner för inresor endast riktade mot kinesiska resenärer, säger Mao Ning, vice generaldirektör för Kinas utrikesministeriums informationsdepartement.

Hotar att "vidta åtgärder"

Myndigheterna hotar även med att Kina nu kan komma att “vidta motåtgärder” på grund av de nya reglerna från flera västländer.

– Detta saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är oacceptabla, rasar Mao Ning.

Även en annan talesperson för utrikesministeriet, Wang Wenbin, har reagerat på inresebegräsningarna.

Han påpekar att “auktoritativa medicinska experter” från olika länder menar att restriktionerna är “onödiga”, skriver The Guardian.

– Kina anser alltid att för alla länder måste åtgärderna för covidreaktionen vara vetenskapsbaserade och proportionerliga utan att det påverkar normala resor, människor och samarbete, säger Wang Wenbin.

Han tillägger:

– Kina kommer, mot bakgrund av det kinesiska folkets benägenhet för att resa utomlands, att återuppta utgående turism till länder där förhållanden tillåter. 

Ska tas upp i EU

Under morgondagen kommer frågan även tas upp i EU.

Målet är att utforma en samordnad strategi för om och hur myndigheter ska kontrollera inkommande flygpassagerare från Kina, erfar AP.

Sverige, som 2023 är ordförandeland för EU, har redan meddelat att man förbereder för att införa krav på negativt covidtest för inresande från Kina.

– Parallellt för vi en dialog med våra europeiska kollegor för att få på plats så lika regler som möjligt i EU, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande från regeringen.

Även EU-länderna Spanien och Italien samt Storbritannien har redan aviserat att man tänker kräva negativa covidtest för att tillåta inresor från Kina.

Sanslös ökning

Smittspridningen av covid-19 i Kina rusade i december efter att landet lyft de hårda restriktionerna.

Enligt uppgifter till Financial Times och Bloomberg kan så många som 250 miljoner ha smittats av viruset under månadens första 20 dagar. Det motsvarar 18 procent av hela befolkningen.

– Vi måste vara mentalt förberedda på att infektion är oundviklig, har Zhang Wenhoung, chef för National Center for Infectious Diseases, sagt enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till en regimtrogen tidning i Shanghai.

LÄS MER: COVID-19: Läckta dokument avslöjar sanslösa uppgifter

Foto: L. Lin

Text: Redaktionen