Kina hotar flera västländer med åtgärder

2023 01 03

Ett flertal länder kräver att inresande resenärer från Kina måste covidtestas.

Bland annat finns USA, Kanada, Frankrike och Japan med bland de länder som upprättat dessa krav på passagerare som reser från Kina.

Det får nu myndigheterna i det drabbade landet att rasa, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Vissa länder har infört restriktioner för inresor endast riktade mot kinesiska resenärer, säger Mao Ning, vice generaldirektör för Kinas utrikesministeriums informationsdepartement.

Hotar att "vidta åtgärder"

Myndigheterna hotar även med att Kina nu kan komma att “vidta motåtgärder” på grund av de nya reglerna från flera västländer.

– Detta saknar vetenskaplig grund och vissa metoder är oacceptabla, rasar Mao Ning.

Även en annan talesperson för utrikesministeriet, Wang Wenbin, har reagerat på inresebegräsningarna.

Han påpekar att “auktoritativa medicinska experter” från olika länder menar att restriktionerna är “onödiga”, skriver The Guardian.

– Kina anser alltid att för alla länder måste åtgärderna för covidreaktionen vara vetenskapsbaserade och proportionerliga utan att det påverkar normala resor, människor och samarbete, säger Wang Wenbin.

Han tillägger:

– Kina kommer, mot bakgrund av det kinesiska folkets benägenhet för att resa utomlands, att återuppta utgående turism till länder där förhållanden tillåter. 

Ska tas upp i EU

Under morgondagen kommer frågan även tas upp i EU.

Målet är att utforma en samordnad strategi för om och hur myndigheter ska kontrollera inkommande flygpassagerare från Kina, erfar AP.

Sverige, som 2023 är ordförandeland för EU, har redan meddelat att man förbereder för att införa krav på negativt covidtest för inresande från Kina.

– Parallellt för vi en dialog med våra europeiska kollegor för att få på plats så lika regler som möjligt i EU, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande från regeringen.

Även EU-länderna Spanien och Italien samt Storbritannien har redan aviserat att man tänker kräva negativa covidtest för att tillåta inresor från Kina.

Sanslös ökning

Smittspridningen av covid-19 i Kina rusade i december efter att landet lyft de hårda restriktionerna.

Enligt uppgifter till Financial Times och Bloomberg kan så många som 250 miljoner ha smittats av viruset under månadens första 20 dagar. Det motsvarar 18 procent av hela befolkningen.

– Vi måste vara mentalt förberedda på att infektion är oundviklig, har Zhang Wenhoung, chef för National Center for Infectious Diseases, sagt enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till en regimtrogen tidning i Shanghai.

LÄS MER: COVID-19: Läckta dokument avslöjar sanslösa uppgifter

Foto: L. Lin

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen