COVID-19: Läckta dokument avslöjar sanslösa uppgifter

2022 12 24

Tidigare hemliga uppgifter om smittspridningen i Kina har läckt ut till allmänheten.

Och dokumenten, som påstås vara mötesanteckningar från toppnamn inom kinesiska hälsomyndigheten NHC, innehåller häpnadsväckande siffror.

Underlaget kan nämligen visa att nästan 250 miljoner människor i Kina har blivit smittade av covid-19 under de första 20 dagarna i december, rapporterar Bloomberg och Financial Times.

En sanslös kontrast jämfört med de officiella uppgifterna från myndigheterna som under samma period enbart rapporterat 62 592 nya fall.

Om uppskattningen är korrekt innebär det att 18 procent av Kinas befolkning på 1,4 miljarder människor smittats under denna period.

Det är i så fall det största covid-19-utbrottet i hela världen – någonsin.

3 000 blev 37 miljoner

Dokumenten avslöjar också att myndigheterna i tisdags uppskattade att  37 miljoner nyligen hade smittats i Kina.

Även det en häpnadsväckande kontrast jämfört med antalet fall som officiellt kommunicerades ut samma dag: 3 049 stycken.

– Siffrorna ser rimliga ut, men jag har inga andra datakällor att jämföra dem med. Om de uppskattade infektionssiffrorna som nämns här är korrekta betyder det att den rikstäckande toppen kommer att inträffa inom nästa vecka, säger Ben Cowling, professor i epidemiologi vid University of Hong Kong till CNN om uppgifterna.

Kanalen har inte kunnat verifiera dokumentens äkthet.

"Måste vara mentalt förberedda"

De nya uppgifterna innebär också att smittspridningen lär slå det tidigare rekordet på hur många som smittats under en och samma dag – cirka fyra miljoner – och som sattes i januari 2022.

– Vi måste vara mentalt förberedda på att infektion är oundviklig, säger Zhang Wenhoung, chef för National Center for Infectious Diseases, enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till en regimtrogen tidning i Shanghai.

– Infektionspeaken kommer också att öka graden av allvarlig sjukdom, vilket kommer att ha en viss inverkan på samtliga av våra medicinska resurser, tillägger han och påpekade att vågen lär pågå i upp till två månader.

Massiva protester

I början av december lättade Kina på sina mycket hårda covidrestriktioner efter att omfattande protester brutit ut i stora delar av landet.

– Vi vill ha mat, inte covidtest. Vi vill ha frihet, inte nedstängningar, framhöll bland annat demonstranterna på en banderoll i Peking som snabbt konfiskerades.

Sedan dess har smittan rusat.

– I Kina har det rapporterats ett relativt lågt antal fall på intensivvårdsavdelningar, men platserna fylls upp. Vi har sagt i flera veckor att detta mycket smittsamma virus alltid kommer att bli väldigt svårt att stoppa helt med bara folkhälso- och sociala åtgärder, sade Michael Ryan, nödsituationschef på WHO, till BBC tidigare i veckan.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen