COVID-19: Läckta dokument avslöjar sanslösa uppgifter

2022 12 24

Tidigare hemliga uppgifter om smittspridningen i Kina har läckt ut till allmänheten.

Och dokumenten, som påstås vara mötesanteckningar från toppnamn inom kinesiska hälsomyndigheten NHC, innehåller häpnadsväckande siffror.

Underlaget kan nämligen visa att nästan 250 miljoner människor i Kina har blivit smittade av covid-19 under de första 20 dagarna i december, rapporterar Bloomberg och Financial Times.

En sanslös kontrast jämfört med de officiella uppgifterna från myndigheterna som under samma period enbart rapporterat 62 592 nya fall.

Om uppskattningen är korrekt innebär det att 18 procent av Kinas befolkning på 1,4 miljarder människor smittats under denna period.

Det är i så fall det största covid-19-utbrottet i hela världen – någonsin.

3 000 blev 37 miljoner

Dokumenten avslöjar också att myndigheterna i tisdags uppskattade att  37 miljoner nyligen hade smittats i Kina.

Även det en häpnadsväckande kontrast jämfört med antalet fall som officiellt kommunicerades ut samma dag: 3 049 stycken.

– Siffrorna ser rimliga ut, men jag har inga andra datakällor att jämföra dem med. Om de uppskattade infektionssiffrorna som nämns här är korrekta betyder det att den rikstäckande toppen kommer att inträffa inom nästa vecka, säger Ben Cowling, professor i epidemiologi vid University of Hong Kong till CNN om uppgifterna.

Kanalen har inte kunnat verifiera dokumentens äkthet.

"Måste vara mentalt förberedda"

De nya uppgifterna innebär också att smittspridningen lär slå det tidigare rekordet på hur många som smittats under en och samma dag – cirka fyra miljoner – och som sattes i januari 2022.

– Vi måste vara mentalt förberedda på att infektion är oundviklig, säger Zhang Wenhoung, chef för National Center for Infectious Diseases, enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till en regimtrogen tidning i Shanghai.

– Infektionspeaken kommer också att öka graden av allvarlig sjukdom, vilket kommer att ha en viss inverkan på samtliga av våra medicinska resurser, tillägger han och påpekade att vågen lär pågå i upp till två månader.

Massiva protester

I början av december lättade Kina på sina mycket hårda covidrestriktioner efter att omfattande protester brutit ut i stora delar av landet.

– Vi vill ha mat, inte covidtest. Vi vill ha frihet, inte nedstängningar, framhöll bland annat demonstranterna på en banderoll i Peking som snabbt konfiskerades.

Sedan dess har smittan rusat.

– I Kina har det rapporterats ett relativt lågt antal fall på intensivvårdsavdelningar, men platserna fylls upp. Vi har sagt i flera veckor att detta mycket smittsamma virus alltid kommer att bli väldigt svårt att stoppa helt med bara folkhälso- och sociala åtgärder, sade Michael Ryan, nödsituationschef på WHO, till BBC tidigare i veckan.

Foto: M. Sanchez

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen