JUST NU: Regeringen trotsar Folkhälsomyndigheten

2023 01 02

Sverige förbereder för att införa krav på negativt covidtest för inresande från Kina.

Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

– Sverige förbereder nu för att kunna införa vissa sådana restriktioner med krav på negativt covid-19-test. Resenärer från Kina behöver vara beredda på att beslut kan fattas med kort varsel, skriver regeringen.

Extrainsatt möte

Sverige har också i egenskap av EU-ordförandeland kallat till ett möte i IPCR, rådets krishanteringsmekanism, på onsdag den 4 januari.

Under mötet ska frågan om inreserestriktioner diskuteras.

Syftet är att enas om en gemensam linje i EU, betonar regeringen.

– Regeringen förbereder för att kunna införa inreserestriktioner. Parallellt för vi en dialog med våra europeiska kollegor för att få på plats så lika regler som möjligt i EU, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Folkhälsomyndigheten får nytt uppdrag

Vidare meddelar regeringen att Folkhälsomyndigheten har tilldelats ett nytt uppdrag.

– Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera situationen i Kina och konsekvenserna för Sverige samt komma med förslag på åtgärder, inklusive eventuella inreserestriktioner. Vi är förberedda på olika scenarier och har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Följer andra länder

Dagens besked innebär att Sverige följer flera andra länders agerande.

I helgen meddelade Kanada och Australien att de kräver ett negativt covidtest från inresande från Kina samt Hong Kong och Macau.

Tidigare har bland annat USA, Spanien, Italien, Frankrike, Sydkorea, Israel, Indien och Storbritannien vidtagit samma åtgärd.

Trotsar FHM

Regeringens beslut går emot Folkhälsomyndighetens bedömning.

Den 30 december konstaterade myndighetens avdelningschef Sara Byfors att det inte fanns några planer på att införa särskilda krav för resenärer från Kina.

Enligt Byfors bedömer Folkhälsomyndigheten att det är osannolikt att sådana åtgärder skulle ha någon större effekt – då smittspridningen, vaccinationsgraden och immuniteten i Sverige är hög.

– Det var över ett år sedan en alldeles ny variant av viruset kom. Att det skulle komma något radikalt annorlunda från Kina är inte så sannolikt just nu, sa Sara Byfors till SVT Nyheter.

Text: Redaktionen