JUST NU: Regeringen trotsar Folkhälsomyndigheten

2023 01 02

Sverige förbereder för att införa krav på negativt covidtest för inresande från Kina.

Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

– Sverige förbereder nu för att kunna införa vissa sådana restriktioner med krav på negativt covid-19-test. Resenärer från Kina behöver vara beredda på att beslut kan fattas med kort varsel, skriver regeringen.

Extrainsatt möte

Sverige har också i egenskap av EU-ordförandeland kallat till ett möte i IPCR, rådets krishanteringsmekanism, på onsdag den 4 januari.

Under mötet ska frågan om inreserestriktioner diskuteras.

Syftet är att enas om en gemensam linje i EU, betonar regeringen.

– Regeringen förbereder för att kunna införa inreserestriktioner. Parallellt för vi en dialog med våra europeiska kollegor för att få på plats så lika regler som möjligt i EU, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Folkhälsomyndigheten får nytt uppdrag

Vidare meddelar regeringen att Folkhälsomyndigheten har tilldelats ett nytt uppdrag.

– Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera situationen i Kina och konsekvenserna för Sverige samt komma med förslag på åtgärder, inklusive eventuella inreserestriktioner. Vi är förberedda på olika scenarier och har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Följer andra länder

Dagens besked innebär att Sverige följer flera andra länders agerande.

I helgen meddelade Kanada och Australien att de kräver ett negativt covidtest från inresande från Kina samt Hong Kong och Macau.

Tidigare har bland annat USA, Spanien, Italien, Frankrike, Sydkorea, Israel, Indien och Storbritannien vidtagit samma åtgärd.

Trotsar FHM

Regeringens beslut går emot Folkhälsomyndighetens bedömning.

Den 30 december konstaterade myndighetens avdelningschef Sara Byfors att det inte fanns några planer på att införa särskilda krav för resenärer från Kina.

Enligt Byfors bedömer Folkhälsomyndigheten att det är osannolikt att sådana åtgärder skulle ha någon större effekt – då smittspridningen, vaccinationsgraden och immuniteten i Sverige är hög.

– Det var över ett år sedan en alldeles ny variant av viruset kom. Att det skulle komma något radikalt annorlunda från Kina är inte så sannolikt just nu, sa Sara Byfors till SVT Nyheter.

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen