JUST NU: Kakabaveh åter i maktens centrum – ger oklart besked till S

2022 06 14

S-regeringen kan återigen bli helt beroende av Amineh Kakabavehs röst.

Förra veckans tumult i riksdagen slutade med att partilösa Amineh Kakabaveh till slut ställde sig på regeringens sida och att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) klarade sig från att röstas bort i en misstroendeomröstning.

Nu får Kakabaveh ännu en nyckelroll – i morgondagens budgetomröstning.

Stoppades i sista stund

Det var tvära kast i inrikespolitiken under gårdagen. Annie Lööf (C) meddelade att hon var överens med regeringen om pensionsfrågan och att hon därmed skulle rösta på S-budgeten tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Men kort därefter stoppade oppositionen budgetförslaget och det är nu oklart vilka budgetförslag som ställs mot varandra under onsdagens omröstning, skriver Expressen.

Kunde gjort Kakabaveh maktlös

Riksdagens andra politiska vilde, tidigare sverigedemokraten Roger Richtoff, hade länge lutat åt regeringens förslag, vilket skulle göra Kakabavehs röst meningslös och därmed omkullkasta hennes förhandlingsposition gentemot regeringen. 

Ändrar sig

Men igår meddelade han till Göteborgs-Posten att han ändrar sig – vilket gör att Kakabaveh kan få tillbaka sin nyckelroll om Centern skulle rösta på regeringens gamla budgetförslag.

– Oppositionen har med arbetslinjen på ett tydligare sätt. Det är naturligtvis viktigt att höja pensionerna, men det måste finnas en tydlig prioritering i pensionerna, säger Roger Richtoff.

Kakabavehs besked: “Inte fått svar”

Hur Kakabaveh kommer att rösta är fortfarande oklart. “Vilden” fortsätter att ställa krav på Socialdemokraterna för att inte fälla regeringen. Socialdemokraterna som kan komma att bli helt beroende av hennes röst har anledning att känna huvudbry efter ett uttalande från Kakabaveh i natt.

– Jag har inte fått svar angående satsningar mot hedersförtryck i budgeten. Jag hoppas verkligen att det finns med där. Därför har jag inget klart besked än, meddelar hon till Expressen natten till tisdagen.

C ger inte upp

Centerpartiet har samtidigt inte gett upp hoppet för att få det stoppade budgetförslaget upp på bordet igen. Under gårdagskvällen meddelade partiet att man tänker ta frågan vidare.

– Vi kommer att hitta ett sätt att lägga fram det här i riksdagen. Det måste ändå vara så att om man har en kompromiss som har en majoritet så måste man få presentera den, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till SVT.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen