JUST NU: Kakabaveh åter i maktens centrum – ger oklart besked till S

2022 06 14

S-regeringen kan återigen bli helt beroende av Amineh Kakabavehs röst.

Förra veckans tumult i riksdagen slutade med att partilösa Amineh Kakabaveh till slut ställde sig på regeringens sida och att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) klarade sig från att röstas bort i en misstroendeomröstning.

Nu får Kakabaveh ännu en nyckelroll – i morgondagens budgetomröstning.

Stoppades i sista stund

Det var tvära kast i inrikespolitiken under gårdagen. Annie Lööf (C) meddelade att hon var överens med regeringen om pensionsfrågan och att hon därmed skulle rösta på S-budgeten tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Men kort därefter stoppade oppositionen budgetförslaget och det är nu oklart vilka budgetförslag som ställs mot varandra under onsdagens omröstning, skriver Expressen.

Kunde gjort Kakabaveh maktlös

Riksdagens andra politiska vilde, tidigare sverigedemokraten Roger Richtoff, hade länge lutat åt regeringens förslag, vilket skulle göra Kakabavehs röst meningslös och därmed omkullkasta hennes förhandlingsposition gentemot regeringen. 

Ändrar sig

Men igår meddelade han till Göteborgs-Posten att han ändrar sig – vilket gör att Kakabaveh kan få tillbaka sin nyckelroll om Centern skulle rösta på regeringens gamla budgetförslag.

– Oppositionen har med arbetslinjen på ett tydligare sätt. Det är naturligtvis viktigt att höja pensionerna, men det måste finnas en tydlig prioritering i pensionerna, säger Roger Richtoff.

Kakabavehs besked: “Inte fått svar”

Hur Kakabaveh kommer att rösta är fortfarande oklart. “Vilden” fortsätter att ställa krav på Socialdemokraterna för att inte fälla regeringen. Socialdemokraterna som kan komma att bli helt beroende av hennes röst har anledning att känna huvudbry efter ett uttalande från Kakabaveh i natt.

– Jag har inte fått svar angående satsningar mot hedersförtryck i budgeten. Jag hoppas verkligen att det finns med där. Därför har jag inget klart besked än, meddelar hon till Expressen natten till tisdagen.

C ger inte upp

Centerpartiet har samtidigt inte gett upp hoppet för att få det stoppade budgetförslaget upp på bordet igen. Under gårdagskvällen meddelade partiet att man tänker ta frågan vidare.

– Vi kommer att hitta ett sätt att lägga fram det här i riksdagen. Det måste ändå vara så att om man har en kompromiss som har en majoritet så måste man få presentera den, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till SVT.

Foto: Riksdagen

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Polisen befarar tragedi i villa

2024 05 25

Polisen befarar en tragisk händelse i en villa.

En stor brand rasar i en villa i Laxå i Närke.

Det första larmet ska ha inkommit vid 14-tiden på lördagseftermiddagen.

– Det brinner i en villa i Hasselfors, uppger polisen.

– SOS-alarm meddelar att de skickar resurser till en villabrand i Hasselfors, enligt rapporten.

Brinner kraftigt

Det beskrivs som en stor brand.

– Enligt räddningstjänsten brinner det kraftigt på platsen, meddelar polisen.

Både räddningstjänst och polis har skickats till platsen.

– Polispatrull är beordrade till brandplatsen, initialt är patrullen underställd räddningsledaren, enligt polisen.

Befaras kvar i villan

I en uppdatering senare under eftermiddagen har polisen meddelat att man befarar att alla inte har lyckat sig ta sig ut ur villan.

– En person befaras kvar i den brinnande villan.

En annan person har lyckats försätta sig i säkerhet.

– En person har tagit sig ut ur villan och är fysiskt oskadd, rapporterar polisen.

Släckningsarbetet fortsätter

Räddningstjänsten fortsätter sitt arbete på platsen.

Samtidigt vidtar polisen åtgärder för att utreda vad som har hänt.

– Släckningsarbete fortsätter och polis på plats vidtar utredningsåtgärder i form av förhör med vittnen, enligt polisen.

Villan är övertänd, uppger polisen, enligt TV4.

– Vi har många enheter, 13 stycken på plats och rökdykare som arbetar med släckningsarbetet, säger Jenny Holmberg, teamledare på SOS alarm, till kanalen.

Rån i Stockholm

Bland övriga polisnyheter under lördagen noteras att en turist blivit rånad i Gamla stan i Stockholm.

Enligt polisen har turisten blivit bestulen på sin klocka.

– En okänd man har sparkat till en turist på Västerlånggatan och sedan sprungit från platsen med turistens klocka. Polisen tar upp en anmälan om rån. Trots sökande är gärningsmännen ännu inte anträffad, meddelar polisen.

Arkivfoto: Västragötalandsregionen EngFoto

Text: Redaktionen