JUST NU: Centerpartiet överens med S – skickar passning till SD

2022 06 13

Centerpartiet meddelar att de kommer att rösta på regeringens budget – då skickar Lööf en syrlig passning till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

I elfte timmen kom regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet överens om en kompromiss med Centerpartiet när det gäller pensionerna.

Det innebär också att just Centerpartiet kommer att lägga sin röst på regeringens vårändringsbudget på onsdag, meddelar Annie Lööf på en pressträff enligt SVT.

“Störst genomslag”

– Vi agerar på det sättet som vi länge har sagt, nämligen på ett sätt som ger största möjliga genomslag för vår politik, säger Annie Lööf.

Passning till SD

Centerpartiets ledare passar även på att vända sig till Jimmie Åkesson (SD) i sitt anförande och riktar en syrlig passning till partiledaren.

– Och det innebär också att det blir ett minimalt inflytande till Sverigedemokraterna, säger hon.

Oppositionen rasar: “Oseriöst”

Överenskommelsen, och det nya pensionsförslaget, innebär bland annat en höjning av garantipensionen på uppemot 1 000 kronor, uppger SVT.

Förslaget och tidpunkten för när det presenteras får dock oppositionen att rasa.

– Det här är väldigt sent och det är ett oseriöst sätt att handha Sveriges pensionärer. Vi har haft fyra dagars tystnad och nu lägger fram ett förslag i sista minuten. Vi står fast vid vårt förslag för det är bättre för Sveriges pensionärer, säger moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, till SVT.

Lagt eget förslag

Oppositionsförslaget signerat L, KD, M och SD innebär istället att garantipensionen skulle höjas med 600 kronor tillsammans med en skattesänkning. 

– Vårt förslag ger alla pensionärer en förbättring medan regeringens förslag bara ger hälften så många stöd. Vårt förslag är betydligt bättre, säger Liberalernas Mats Persson till Svenska Dagbladet.

Politiska vildar i centrum

Även om Centern meddelar att partiet ska rösta på regeringens budgetförslag kan återigen politiska vildar hamna i centrum, likt vid misstroendeomröstningen av Morgan Johansson (S) förra veckan.

“Lojal mot folket”

Utöver Amineh Kakabaveh sitter även före detta sverigedemokraten Roger Richtoff i riksdagen. Richtoff känner ingen lojalitet för sitt gamla parti när det ska röstas om budget.

– Nej, nej. Det har jag inte. Jag är inte lojal mot dem, utan mot svenska folket, skattebetalare och pensionärer, säger han till SvD och berättar att han lutar åt Socialdemokraternas budget.

Kan göra Kakabaveh maktlös

Centerpartiets besked gör också att Roger RIchtoff kan göra Amineh Kakabaveh maktlös. Om den förre sverigedemokraten röstar på regeringens budget spelar Kakabavehs röst ingen roll, och då faller hennes förhandlingsposition gentemot S – mot vilka hon har ställt krav.

– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen