JUST NU: Centerpartiet överens med S – skickar passning till SD

2022 06 13

Centerpartiet meddelar att de kommer att rösta på regeringens budget – då skickar Lööf en syrlig passning till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

I elfte timmen kom regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet överens om en kompromiss med Centerpartiet när det gäller pensionerna.

Det innebär också att just Centerpartiet kommer att lägga sin röst på regeringens vårändringsbudget på onsdag, meddelar Annie Lööf på en pressträff enligt SVT.

“Störst genomslag”

– Vi agerar på det sättet som vi länge har sagt, nämligen på ett sätt som ger största möjliga genomslag för vår politik, säger Annie Lööf.

Passning till SD

Centerpartiets ledare passar även på att vända sig till Jimmie Åkesson (SD) i sitt anförande och riktar en syrlig passning till partiledaren.

– Och det innebär också att det blir ett minimalt inflytande till Sverigedemokraterna, säger hon.

Oppositionen rasar: “Oseriöst”

Överenskommelsen, och det nya pensionsförslaget, innebär bland annat en höjning av garantipensionen på uppemot 1 000 kronor, uppger SVT.

Förslaget och tidpunkten för när det presenteras får dock oppositionen att rasa.

– Det här är väldigt sent och det är ett oseriöst sätt att handha Sveriges pensionärer. Vi har haft fyra dagars tystnad och nu lägger fram ett förslag i sista minuten. Vi står fast vid vårt förslag för det är bättre för Sveriges pensionärer, säger moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, till SVT.

Lagt eget förslag

Oppositionsförslaget signerat L, KD, M och SD innebär istället att garantipensionen skulle höjas med 600 kronor tillsammans med en skattesänkning. 

– Vårt förslag ger alla pensionärer en förbättring medan regeringens förslag bara ger hälften så många stöd. Vårt förslag är betydligt bättre, säger Liberalernas Mats Persson till Svenska Dagbladet.

Politiska vildar i centrum

Även om Centern meddelar att partiet ska rösta på regeringens budgetförslag kan återigen politiska vildar hamna i centrum, likt vid misstroendeomröstningen av Morgan Johansson (S) förra veckan.

“Lojal mot folket”

Utöver Amineh Kakabaveh sitter även före detta sverigedemokraten Roger Richtoff i riksdagen. Richtoff känner ingen lojalitet för sitt gamla parti när det ska röstas om budget.

– Nej, nej. Det har jag inte. Jag är inte lojal mot dem, utan mot svenska folket, skattebetalare och pensionärer, säger han till SvD och berättar att han lutar åt Socialdemokraternas budget.

Kan göra Kakabaveh maktlös

Centerpartiets besked gör också att Roger RIchtoff kan göra Amineh Kakabaveh maktlös. Om den förre sverigedemokraten röstar på regeringens budget spelar Kakabavehs röst ingen roll, och då faller hennes förhandlingsposition gentemot S – mot vilka hon har ställt krav.

– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen