VAL 2022: Upprepar hot mot regeringen

2022 06 07

– Det känns skönt att det inte blev jättekaos.

Det säger den politiska vilden Amineh Kakabaveh efter tisdagens misstroendeomröstning mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S), enligt Expressen.

Hennes nedlagda röst blev avgörande. Justitieministern blir kvar i regeringen.

Samtidigt utfärdar Kakabaveh ett nytt hot mot regeringen. Den politiska vilden hotar återigen att fälla regeringen.

Redan nästa vecka.

Hon kräver nya förhandlingar. Annars kommer hon att rösta nej till regeringens vårändringsbudget.

Måste uppfylla löften

– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen och tillägger:

– Jag har skrivit till dem tre gånger i början av maj att jag i avgörande omröstningar inte tänker rösta på dem om de inte uppfyller löftena.

 Måste underlätta livet för hundratals kurder

 Kakabaveh kräver att S  häver de begränsningar som finns för de drygt 130 kurder i Sverige som Säpo betraktar som säkerhetsrisker, på grund av deras kopplingar till kurdiska organisationerna YPG och YPJ.

Hon kräver även att Sverige står fast vid sitt beslut att inte exportera vapen till Turkiet. 

– Men det handlar inte om mig, det handlar om att S måste leverera. De har lovat i sju månader att de ska göra det. En del saker har de gjort men mycket är kvar och jag vill ha ett tydligt och klart besked. Man kan inte med ena handen stödja och ge bistånd och med andra handen terrorstämpla medlemmar i YPG och YPJ. Där måste jag ha besked, hur gör man?

Hela överenskommelsen mellan S och Kakabaveh

  • Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD. Amineh Kakabaveh kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta.
  • Vi gör detta för att vi stödjer Självstyret i nordöstra Syriens arbete för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Självstyret i Rojava är viktigt i Mellanöstern, och vi vill fortsätta att stödja dem. Återuppbyggnaden efter kriget är angelägen och Sverige ska stödja detta. Det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner.
  • ISIL/Daesh totala grymhet, brutalitet och fullständiga respektlöshet mot mänskliga rättigheter är vidrig och oacceptabel. Kampen mot ISIL/Daesh har krävt stora uppoffringar, och är ännu inte över.
  • YPG /YPJ har en central del i det här arbetet och vi stöttade deras kamp mot Daesh. Slaget om Kobane var en viktig vändpunkt och de kurdiska styrkorna med deras allierade vände utvecklingen på marken. Sverige är en del i den internationella koalitionen mot Daesh.
  • De allra flesta av oss har hört talas om Daeshs grymma handlingar. De kristna som blev dränkta i en bur med undervattenskameror. Mördade enbart för att de var kristna. De två unga homosexuella killar som blev kastade från ett höghus i Raqqa. Mördade enbart för att de var homosexuella. Eller alla de yazidier som blev mördade enbart för deras etnicitet. Detta är bara några av många exempel. Ansvarsfrihet får aldrig vara ett alternativ.
  • YPG /YPJ har tagit, och tar, ett stort ansvar för att förvara Daesh-terroristerna. De som slagits på Daesh sida måste ställas inför rätta. Vi ska fortsatt driva på att de som begått terrorhandlingar, brott mot mänskligheten ska ställas inför rätta.
  • I krigets spår har många människor flytt från terror och förtryck. Rättssäkerheten för dessa människor måste garanteras. Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG /YPJ eller PYD klassas av vissa stats aktörer som terrorister är oacceptabelt.
  • Vi noterar också hur vårt systerparti HDP i Turkiet fortsätter att kämpa med demokratiska medel och stöder dem i deras kamp för kurdernas rättigheter, och vi kräver att partiledaren Selhattin Demirtash friges.
  • Källa: Socialdemokraterna

Foto: Sveriges Riksdag resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen