VAL 2022: Upprepar hot mot regeringen

2022 06 07

– Det känns skönt att det inte blev jättekaos.

Det säger den politiska vilden Amineh Kakabaveh efter tisdagens misstroendeomröstning mot inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S), enligt Expressen.

Hennes nedlagda röst blev avgörande. Justitieministern blir kvar i regeringen.

Samtidigt utfärdar Kakabaveh ett nytt hot mot regeringen. Den politiska vilden hotar återigen att fälla regeringen.

Redan nästa vecka.

Hon kräver nya förhandlingar. Annars kommer hon att rösta nej till regeringens vårändringsbudget.

Måste uppfylla löften

– Jag har sagt att budgeten kommer nästa vecka, om de inte sitter med mig den här veckan och diskuterar vad de kommer att göra framöver, hur de kan leverera och uppfylla det som inte gått så bra i avtalet, så påverkar det budgetomröstningen, säger Kakabaveh till Expressen och tillägger:

– Jag har skrivit till dem tre gånger i början av maj att jag i avgörande omröstningar inte tänker rösta på dem om de inte uppfyller löftena.

 Måste underlätta livet för hundratals kurder

 Kakabaveh kräver att S  häver de begränsningar som finns för de drygt 130 kurder i Sverige som Säpo betraktar som säkerhetsrisker, på grund av deras kopplingar till kurdiska organisationerna YPG och YPJ.

Hon kräver även att Sverige står fast vid sitt beslut att inte exportera vapen till Turkiet. 

– Men det handlar inte om mig, det handlar om att S måste leverera. De har lovat i sju månader att de ska göra det. En del saker har de gjort men mycket är kvar och jag vill ha ett tydligt och klart besked. Man kan inte med ena handen stödja och ge bistånd och med andra handen terrorstämpla medlemmar i YPG och YPJ. Där måste jag ha besked, hur gör man?

Hela överenskommelsen mellan S och Kakabaveh

  • Socialdemokraterna avser att fördjupa sitt samarbete med PYD. Amineh Kakabaveh kommer att delta i den grupp med Socialdemokraterna som kommer att arbeta med detta.
  • Vi gör detta för att vi stödjer Självstyret i nordöstra Syriens arbete för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Självstyret i Rojava är viktigt i Mellanöstern, och vi vill fortsätta att stödja dem. Återuppbyggnaden efter kriget är angelägen och Sverige ska stödja detta. Det politiska partiet PYD har en bärande roll i Självstyret och utgör en legitim samtalspartner.
  • ISIL/Daesh totala grymhet, brutalitet och fullständiga respektlöshet mot mänskliga rättigheter är vidrig och oacceptabel. Kampen mot ISIL/Daesh har krävt stora uppoffringar, och är ännu inte över.
  • YPG /YPJ har en central del i det här arbetet och vi stöttade deras kamp mot Daesh. Slaget om Kobane var en viktig vändpunkt och de kurdiska styrkorna med deras allierade vände utvecklingen på marken. Sverige är en del i den internationella koalitionen mot Daesh.
  • De allra flesta av oss har hört talas om Daeshs grymma handlingar. De kristna som blev dränkta i en bur med undervattenskameror. Mördade enbart för att de var kristna. De två unga homosexuella killar som blev kastade från ett höghus i Raqqa. Mördade enbart för att de var homosexuella. Eller alla de yazidier som blev mördade enbart för deras etnicitet. Detta är bara några av många exempel. Ansvarsfrihet får aldrig vara ett alternativ.
  • YPG /YPJ har tagit, och tar, ett stort ansvar för att förvara Daesh-terroristerna. De som slagits på Daesh sida måste ställas inför rätta. Vi ska fortsatt driva på att de som begått terrorhandlingar, brott mot mänskligheten ska ställas inför rätta.
  • I krigets spår har många människor flytt från terror och förtryck. Rättssäkerheten för dessa människor måste garanteras. Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG /YPJ eller PYD klassas av vissa stats aktörer som terrorister är oacceptabelt.
  • Vi noterar också hur vårt systerparti HDP i Turkiet fortsätter att kämpa med demokratiska medel och stöder dem i deras kamp för kurdernas rättigheter, och vi kräver att partiledaren Selhattin Demirtash friges.
  • Källa: Socialdemokraterna

Foto: Sveriges Riksdag resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Rån mot Ullared

2024 05 25

Gekås i Ullared har utsatts för ett rån.

Rånet ägde rum strax före klockan 19 på fredagskvällen, uppger polisen.

Det ska ha rört sig om två gärningspersoner.

Enligt polisen har de försökt få med sig varor från varuhuset.

– Två gärningspersoner försöker under kvällen lämna ett varuhus i Ullared med bland annat jackor och tröjor, rapporterar polisen.

Gärningspersonerna tog på sig kläderna inne i butiken och gick sedan ut, enligt polisen.

Blev aggressiva

De två gärningspersonerna har enligt polisen blivit upptäckta direkt.

– Väktare på plats tar personerna på bar gärning, uppger polisen.

De misstänkta ska dock till en början ha gjort motstånd och blivit aggressiva mot väktarna som ingrep efter rånet.

– Det blir aggressivt och stökigt på plats. Polis kommer fram, rapporterar polisen.

– Väktaren agerade och initialt ska det ha blivit lite aggressivt, preciserar polisens presstalesperson, Fredrik Svedemyr, enligt GP.

Kunde gripas

Trots det kunde de två misstänkta gripas.

– De två gärningspersonerna grips misstänkta för rån, rapporterar polisen.

De misstänkta männen är i 20- och 25-årsåldern, uppger tidningen.

Därför klassas det som rån

Brottet rubriceras alltså som rån och inte som stöld.

Polisen förklarar vad det beror på:

– Det är ett större varuhus i Ullared och det blir rån i motvärnsfallet, säger Fredrik Svedemyr, enligt TV4.

Rån i motvärnsfallet innebär att någon begår en stöld och ertappas på bar gärning, och sedan använder våld eller hot om våld i syfte att komma undan.

Det bedöms alltså ha hänt i det här fallet.

Väldigt populärt varuhus

Gekås i Ullared, som ligger i Falkenbergs kommun, är Sveriges mest kända lågprisvaruhus.

Varuhuset har även varit föremål för en populär realityserie i TV5.

Enligt Gekås själva har de cirka 4,8 miljoner besökare varje år.

Varuhuset har dessutom cirka 1 400 anställda under högsäsongen, uppger företaget.

Foto: Jesper Molin

Text: Redaktionen