JUST NU: Här är de tre vinnarna i vårens budget

2023 04 17

Regeringen har idag presenterat sin vårändringsbudget för riksdagen och det svenska folket.

Och det var med dystra besked om ekonomin som finansminister Elisabeth Svantesson (M) talade inför pressen.

– Lågkonjunkturen inleds nu och kommer att pågå 2023, 2024 och 2025. Inflationen har underskattats gång på gång, säger Svantesson.

Kommer minska

Ministern betonar att det finns en stor osäkerhet framöver, även om prognosen är att inflationen kommer att gå ned.

Samtidigt är bedömningen solklar: den svenska ekonomin kommer att minska under året.

En orsak till att vi har ett sämre utfall än många EU-länder är att svensk ekonomi återhämtade sig snabbare efter pandemin, så fallet är högre, säger Elisabeth Svantesson på pressträffen.

Stora vinnaren

När regeringen nu lägger fram sin budget kan tre vinnare pekas ut, rapporterar Dagens Nyheter efter en genomgång.

Den första är barnfamiljerna, i synnerhet de som omfattas av höjningen av det tillfälliga bostadstillägget som totalt är värt 720 miljoner kronor.

En satsning som dock också kritiserats eftersom det riskerar att bli ett nollsummespel för de värst utsatta barnfamiljerna som tar emot ekonomiskt bistånd.

Två övriga vinnare

De två övriga vinnarna är försvaret, som får 660 miljoner kronor extra för 2023, samt vuxenutbildningen som tilldelas 719 miljoner extra för innevarande år.

Att försvaret får ett kraftigt ekonomiskt uppsving stod klart redan i början av april.

– Det här är inga småpengar, det här är ordentliga tillskott. Det här möjliggör ytterligare anskaffningar av materiel redan 2023. Det är oerhört viktigt. Nu är vi i ett läge där hela den globala försvarsindustrin går på högvarv, sade Oscar Sjöstedt (SD) till Expressen efter att ha presenterat satsningen tillsammans med försvarsminister Pål Jonson (M).

"Förloraren"

En som pekas ut som den stora förloraren i vårändringsbudgeten är dock Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Inga tillskott i vårbudgeten förväntas för landets kommuner och regioner som därmed räknar med att läget kan bli knapert under året.

– Regionerna är särskilt utsatta. I år räknar vi med att nästan alla regioner kommer att gå med underskott och nästa år kommer att bli ännu jobbigare, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till DN.

Damberg: "Löftesbrytarbudget"

Oppositionen har på förmiddagen uttalat sig om regeringens presentation.

Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, kallar vårbudgeten för en “löftesbrytarbudget” då han menar att det inte motsvarar regeringens löften inför valet.

Detta var deras chans att rätta till det som blev fel, tänka om, prioritera om, men man tog inte den chansen. Det blev en förlorad budget, säger han på en pressträff.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen