Grannland överger Putin – tecknar avtal med USA

2025 01 15

En tidigare Rysslandsallierad ger Moskva kalla handen och vänder sig till USA.

Det rör sig om Armenien, som länge varit en nära allierad till Moskva.

Under de senaste åren har Armenien dock lämnat flera samarbeten med Ryssland.

Den västvänliga regeringen i Armenien har utryckt ett stort missnöje med Putinregimens agerande i samband med Azerbajdzjans militära blixtoffensiver mot landet.

Den ryskledda militäralliansen CSTO, som Armenien numera har lämnat, vägrade ingripa när Azerbajdzjan inledde en offensiv mot landet under hösten 2022.

Ett år senare tillät ryska styrkor en azerbajdzjansk invasion av utbrytarregionen Nagorno-Karabach, vilket tvingade omkring 100 000 armenier på flykt.

Tecknar avtal med USA

Nu har Armenien fått nog av Ryssland.

Under onsdagen tar landet ytterligare ett steg i västlig riktning.

Utrikesminister Ararat Mirzojan uppger att Armenien och USA undertecknat ett avtal om utökat strategiskt partnerskap.

Enligt avtalet ska det bilaterala samarbetet mellan länderna stärkas inom ramarna för ekonomiskt samarbete, säkerhet och försvar samt demokratiutveckling.

– Vi blir allt starkare partners. Jag tror att det är för båda våra länders bästa såväl som för regionens bästa och bortom det, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken på en pressträff i Washington.

Vidare meddelar Blinken att USA förbereder sig för att stödja Armeniens energisektor. Ett nytt avtal kommer finnas på bordet inom kort.

– Vår relation, som bygger på gemensamma värderingar och gemensamma intressen, har vuxit anmärkningsvärt under de senaste åren, säger Ararat Mirzojan som också deltar på pressträffen i Washington.

– Relationen har nått en punkt där det inte bara är passande utan nödvändigt att uppgradera den till ett strategiskt partnerskap för att navigera i det komplexa geopolitiska landskapet, fortsätter den armeniska utrikesministern.

Kastar ut ryssarna

Armenien har tidigare meddelat att ryska soldater måste lämna landet. Från och med 2025 ska armeniska trupper skydda Armeniens gränser mot Iran och Turkiet, vilket tidigare har varit Rysslands uppgift.

Den armeniska militären har också inlett militärövningar med USA.

Moskva har agerat som man brukar när ett grannland närmar sig väst.

I september uppgav Politico att Kreml har planerat att orkestrera en statskupp mot den västvänliga regimen i Armenien.

LÄS MER HÄR:

Ryssland har försökt störta regering i Europa

Ryskt utspel mot grannland: “Ni existerar inte om fem år”

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


EKONOMI: Ryssland ändrar sig – öppnar upp för väst

2025 04 11

Ryssland tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Ryssland förbjöd i samband med starten på invasionen av Ukraina utländska företag att ta ut sina tillgångar ur landet och krävde att de skulle hålla tillgångarna på särskilda konton.

Landet stängde i mångt och mycket ner för utländska – i synnerhet västerländska investeringar.

Nu ser det ut som att de tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Det rapporterar Reuters.

Tar ett steg

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar.

Det uppger en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det är ett beslut som öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden.

“Nytt inflöde”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, säger att ett nytt presidentdekret om uppmjukning av kapitalkontrollerna för nya investeringar kan komma att utfärdas runt halvårsskiftet.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de intäkter som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats.

Vissa framgångar

Samtidigt syns vissa framgångar för de ryska styrkorna på krigsfronten.

De ryska styrkorna fortsätter att marginellt avancera i gränsområdet Sumy-Kursk oblast, men den ryska styrkan i området kommer sannolikt inte att kunna inleda en större offensiv mot Sumy City på kort sikt utan att få betydande förstärkningar.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Offensiv inledd

ISW förklarar.

– Ukrainas överbefälhavare general Oleksandr Syrskyi uppgav under en intervju med det ukrainska mediebolaget LB UA den 9 april att de ryska styrkorna har intensifierat anfallen i ”alla huvudriktningar” och inlett offensiva operationer i Sumy och Kharkiv oblast, uppger ISW.

– ISW har observerat gradvisa men konsekventa ryska vinster och attacker längs linjen Volodymyrivka-Zhuravka-Novenke norr till nordost om Sumy City i norra Sumy oblast.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Unik skatt på gång – ska införas i Sverige och övriga världen

2025 04 11

Världens första globala utsläppsskatt någonsin ligger på bordet.

Det är FN:s sjöfartsorgan som är på väg att införa obligatoriska regler i arbetet med att fasa ut användningen av fossila bränslen inom den globala sjöfarten.

Internationella sjöfartsorganisationen, IMO, kommer nu i veckan att kalla till förhandlingar i London om saken, rapporterar CNBC News.

På agendan står bland annat åtgärder för att minska klimatpåverkan från världens sjöfart, som står för drygt tre procent av de globala koldioxidutsläppen.

"En total gamechanger"

Sara Edmonson är chef för globalt påverkansarbete i den australiska gruvgiganten Fortescue.

Hon kallar samtalen för “absolut historiska”.

– Jag tror att det skulle vara en total gamechanger. Ingen annan industri på global nivå har gjort ett åtagande av den här storleken.

– Och jag skulle hävda att de flesta länder inte har gjort det heller, säger Edmonson till CNBC.

"Ett av årtiondets största avtal"

Några av de förslag som ligger bordet gäller en global standard för marina bränslen.

Även en ekonomisk förhandling om en länge omdiskuterad koldioxidavgift, alternativt ett koldioxidkreditsystem, lär vänta.

Om planerna sätts i verket skulle de kunna utgöra ett av årtiondets största klimatavtal, erfar tv-kanalen.

Tullarna kan bli problem

Det finns emellertid faktorer som kan sätta käppar i hjulet för en ambitiös koldioxidskatt. 

Exempelvis skulle de amerikanska tullarna, ett globalt handelskrig och motvilja från enskilda FN-länder kunna bli problem.

– Det finns också många diskussioner kring avgiftsliknande strukturer, eftersom ordet “avgift” i mycket polariserade länder som USA, Australien och till och med i Kina, uppenbarligen kan vara mycket utmanande, säger Edmonson.

– Men jag tror att det finns riktigt bra diskussioner kring avgiftsliknande strukturer som i slutändan skulle ha en likvärdig effekt.

Östater som Fiji, Marshallöarna, Vanuatu, Barbados, Jamaica och Grenada tillhör några av de största förespråkarna för en global koldioxidskatt.

Brasilien, Kina och Saudiarabien är tre av de främsta kritikerna.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen