Ryskt utspel mot grannland: “Ni existerar inte om fem år”

2024 03 05

En av Vladimir Putins trognaste propagandister har stått för ett anmärkningsvärt uttalande mot ett av Rysslands grannländer.

Margarita Simonyan är chefredaktör på den statsägda nyhetskanalen Russia Today och en högljudd anhängare till Kreml och den ryska invasionen av Ukraina.

Chefredaktören återkommer ständigt i rysk statlig tv där hon driver diktatorns retorik vidare som en direkt megafon till det ryska folket.

Nu ökar hon tonläget rejält mot ett av Rysslands grannländer, rapporterar Newsweek.

"En förrädare"

Utfallet riktas den här gången mot Armenien, en tidigare Rysslandsallierad som det senaste året övergett sitt förtroende för Moskva.

Bland annat har dess premiärminister Nikol Pashinyan kallat det för ett “strategiskt misstag” att förlita sitt lands säkerhet på Ryssland och vägrat dyka upp på toppmötet med militäralliansen CSTO med Putin i spetsen.

Det har fått Margarita Simonyan, som själv har armeniska rötter, att se rött.

– Ungdomarna i Armenien måste förstå att Pashinyan är en förrädare av det armeniska folket och leder Armenien till fullständig förödelse om han förblir vid makten, säger hon i rysk statstelevision.

"Existerar inte om fem år"

Den rysk-armeniska Putinpropagandisten säger vidare att om väljarna fortsätter att stödja Pashinyan “kommer det inte att finnas något Armenien om fem år”.

– Precis som det inte längre finns något Karabach i den form som armenierna behövde det, säger hon och refererar till utbrytarstaten med armenisk majoritetsbefolkning men som kontrolleras av Azerbajdzjan. 

– Armenien kommer inte att existera alls ska ni se, tillägger Margarita Simonyan samtidigt som hon tar emot rungande applåder från tv-publiken.

Kreml irriterade

Det stora armeniska missnöjet med Putin handlar om att man inte längre anser sig beskyddade i samband med att konflikten och spänningarna gentemot just Azerbajdzjan har ökat.

I brist på ryskt skydd har man istället börja öva militärt med USA.

Och det irriterar Kreml.

– Armenien har investerat 30 år av sin självständighet – jag skulle till och med säga 200 år av dess senaste historia – i att vara fast övertygad om att när tiden kommer och när behovet uppstår skulle Ryssland uppfylla sina strategiska åtaganden och försvara Armenien mot utländsk aggression, säger Vahram Ter-Matevosyan, docent i utrikespolitik vid American University of Armenia, till CNN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen