Försvarsmakten bekräftar hårresande oro

2022 12 14

Nato riskerar att bli indraget i ett storkrig om Rysslands anfallskrig mot Ukraina eskalerar.

– Kriget i Ukraina är fruktansvärt. Det kan också bli storkrig mellan Nato och Ryssland. Vi jobbar varje dag för att det inte ska ske.

Så sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju förra veckan.

En uppfattning som nu får stöd av Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, myndighetschef för svenska Försvarsmakten.

– På det sätt han uttrycker sig och utifrån de utgångspunkter han har kan jag inte säga annat än att jag delar den bedömningen, säger han i SVT:s 30 minuter.

Kärnvapen största hotet

Enligt Micael Bydén är det massförstörelsevapen som är det största hotet för eskalering, och han hänvisar till Vladimir Putins uttalanden som insinuerat om att det finns mer – och värre – att hämta från den ryska krigsmaskinen.

Förra veckan bekräftade Rysslands diktator att hotet om kärnvapenkrig har ökat.

– Ett sådant hot växer, det skulle vara fel att dölja det, varnade han för enligt CNN.

Dagen efter trappade han upp stämningen ytterligare med ett uttalande på en pressträff hur Ryssland reagerar om de själva utsätts för en kärnvapenattack av ett annat land.

– Då kommer de att utplånas från jordens yta, svarade Putin.

Allvarligt läge

För Sveriges överbefälhavare har världen hamnat i en mycket allvarlig situation.

– Ja, men har man inte insett det allvarliga läget med hur det har sett ut fram tills nu, och om det var det här uttrycket från generalsekreteraren som fällde avgörande: då är det hög tid att man förstår det, säger Micael Bydén till SVT.

"Putin har förändrats"

I samma intervju som Jens Stoltenberg uttryckte sin fruktan för storkrig berättade han också att Putin förändrats de senaste åren.

– Den Putin vi har upplev de senaste åren, speciellt efter annekteringen av Krym 2014, är en mycket mer aggressiv Putin. En Putin som har en helt egen verklighetsbeskrivning som inte stämmer. Jag tänker bland annat på påståendena om nazister i Ukraina, alla övergrepp mot ryssar och att Ukraina inte är en stat, sade generalsekreteraren till norska NRK.

LÄS MER: Natochefen fruktar storkrig

LÄS MER: Vansinneshot från Putin

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen