RYSSLAND: Vansinneshot från Putin

2022 12 09

Rysslands diktator eskalerar sin krigsretorik med råge.

Under en pressträff på fredagseftermiddagen trappade Vladimir Putin upp stämningen rejält med ett mycket hätskt och hotfullt uttalande.

Han hävdade visserligen att Ryssland inte planerar att använda några kärnvapen. Men om ryskt territorium angrips av något annat land med massförstörelsevapen förändras den inställningen.

Totalt.

– De kommer att utplånas från jordens yta, säger Putin enligt Sky News.

Förändrat beteende

Den ryska ledaren har varit märkbart synlig och tillgänglig för pressen den senaste veckan. En stor förändring jämfört med den återhållsamhet i offentligheten som präglat presidenten sedan anfallskriget mot Ukraina inleddes i februari i år.

Uttalandet idag är andra gången inom blott en vecka som Putin använder sig av hotfull retorik gällande just kärnvapenkrig.

– Ett sådant hot växer, det skulle vara fel att dölja det, sade diktatorn häromdagen enligt CNN.

"Inte galna"

Vid samma tillfälle försökte han lugna världen genom att påstå att Ryssland agerar med sunt förnuft och försiktighet.

– Vi har inte blivit galna. Vi är medvetna om vad kärnvapen är, men vi kommer inte att springa runt i världen och vifta med dessa vapen som en rakkniv. Vi utgår naturligtvis från det faktum att det finns. Detta är en avskräckande faktor som inte provocerar utvidgningen av konflikter. Jag hoppas att alla förstår det.

Beställer fler iranska vapen

För att försöka slå tillbaka mot de ukrainska styrkorna som under hösten vunnit tillbaka mycket mark i landet avser nu Moskva att införskaffa fler vapen från Iran, rapporterar Sky News.

Uppgifterna kommer direkt från Storbritanniens FN-ambassadör Barbara Woodward, och det ska bland annat handla om hundratals ballistiska missiler.

I gengäld ska Iran erbjudas militärt och tekniskt stöd.

– Vi vet att Iran planerar att öka sina leveranser av obemannade flygfarkoster och missiler till Ryssland i betydande mängder, har en annan FN-källa tidigare uppgett, enligt den brittiska kanalen.

LÄS MER: Putin gör sällsynt uttalande om kriget

LÄS MER: Putin varnar för katastrofal utveckling

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen