I NATT: Putin varnar för katastrofal utveckling

2022 12 08

Enligt den ryska diktatorn ökar risken för användning av kärnvapen.

– Ett sådant hot växer, det skulle vara fel att dölja det, varnar Vladimir Putin i ett videosamtal från Moskva om riskerna för kärnvapenkrig, rapporterar CNN.

Han skröt samtidigt om hur Ryssland har världens “mest moderna och avancerade kärnvapen i världen” och moraliserade kring att USA placerar sina kärnvapen i andra länder.

– Vi har inga kärnvapen, inklusive taktiska, på andra länders territorium – men det har amerikanerna. I Turkiet och ett antal andra europeiska länder, säger diktatorn.

"Har inte blivit galen"

Putin betonade samtidigt att han enbart avser att använda massförstörelsevapen om Ryssland först blir attackerat. Under “inga omständigheter” skulle han hota någon med sin kärnvapenarsenal, än mindre vara den som slår till först, påstår han.

– Vi har inte blivit galna. Vi är medvetna om vad kärnvapen är, men vi kommer inte att springa runt i världen och vifta med dessa vapen som en rakkniv. Vi utgår naturligtvis från det faktum att det finns. Detta är en avskräckande faktor som inte provocerar utvidgningen av konflikter. Jag hoppas att alla förstår det, säger Putin enligt CNN.

Sällsynt erkännande

I redogörelsen av videosamtalet framgår även att den ryska ledaren medger att planen att segra efter blott några dagars invasion av Ukraina hade misslyckats, och erkände att kriget sannolikt blir en “lång process”.

Samtidigt skröt han om “betydande resultat” som Ryssland återkommit, exempelvis den olagliga annekteringen av fyra regioner i Ukraina.

Stort misslyckande

Trots annekteringen av Cherson, Zaporizhzhia, Luhansk och Donetsk kontrollerar dock inte Ryssland någon av dessa regioner fullt ut, skriver BBC.

Bland annat tvingades ryska styrkor retirera från Chersons största stad förra månaden. Ett stort fiasko för Ryssland då det var den enda regionala huvudstad man intagit sedan invasionen i februari – samtidigt som stora ukrainska glädjescener spreds i staden.

Varnar för "apokalyps"

Motgångarna har fått Ryssland att byta taktik och sikta in sig på massiva anfall mot elnät över hela Ukraina, vilket slagit ut el och värme för miljoner människor i landet.

I Kyiv har huvudstadens borgmästare, Vitali Klitschko, varnat för en “apokalyps”.

– Kyiv kan förlora ström, vatten och värmeförsörjning. Apokalypsen kan ske, som i Hollywoodfilmer, när det inte är möjligt att bo i hem med tanke på den låga temperaturen, säger Klitschko i en intervju med Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen