I NATT: Putin varnar för katastrofal utveckling

2022 12 08

Enligt den ryska diktatorn ökar risken för användning av kärnvapen.

– Ett sådant hot växer, det skulle vara fel att dölja det, varnar Vladimir Putin i ett videosamtal från Moskva om riskerna för kärnvapenkrig, rapporterar CNN.

Han skröt samtidigt om hur Ryssland har världens “mest moderna och avancerade kärnvapen i världen” och moraliserade kring att USA placerar sina kärnvapen i andra länder.

– Vi har inga kärnvapen, inklusive taktiska, på andra länders territorium – men det har amerikanerna. I Turkiet och ett antal andra europeiska länder, säger diktatorn.

"Har inte blivit galen"

Putin betonade samtidigt att han enbart avser att använda massförstörelsevapen om Ryssland först blir attackerat. Under “inga omständigheter” skulle han hota någon med sin kärnvapenarsenal, än mindre vara den som slår till först, påstår han.

– Vi har inte blivit galna. Vi är medvetna om vad kärnvapen är, men vi kommer inte att springa runt i världen och vifta med dessa vapen som en rakkniv. Vi utgår naturligtvis från det faktum att det finns. Detta är en avskräckande faktor som inte provocerar utvidgningen av konflikter. Jag hoppas att alla förstår det, säger Putin enligt CNN.

Sällsynt erkännande

I redogörelsen av videosamtalet framgår även att den ryska ledaren medger att planen att segra efter blott några dagars invasion av Ukraina hade misslyckats, och erkände att kriget sannolikt blir en “lång process”.

Samtidigt skröt han om “betydande resultat” som Ryssland återkommit, exempelvis den olagliga annekteringen av fyra regioner i Ukraina.

Stort misslyckande

Trots annekteringen av Cherson, Zaporizhzhia, Luhansk och Donetsk kontrollerar dock inte Ryssland någon av dessa regioner fullt ut, skriver BBC.

Bland annat tvingades ryska styrkor retirera från Chersons största stad förra månaden. Ett stort fiasko för Ryssland då det var den enda regionala huvudstad man intagit sedan invasionen i februari – samtidigt som stora ukrainska glädjescener spreds i staden.

Varnar för "apokalyps"

Motgångarna har fått Ryssland att byta taktik och sikta in sig på massiva anfall mot elnät över hela Ukraina, vilket slagit ut el och värme för miljoner människor i landet.

I Kyiv har huvudstadens borgmästare, Vitali Klitschko, varnat för en “apokalyps”.

– Kyiv kan förlora ström, vatten och värmeförsörjning. Apokalypsen kan ske, som i Hollywoodfilmer, när det inte är möjligt att bo i hem med tanke på den låga temperaturen, säger Klitschko i en intervju med Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen