Fantastiska glädjescener i Ukraina

2022 11 11

Bilder sprids på fantastiska scener när lättade ukrainare viftar med den blågula flaggan på flera platser i landet.

Ryssland drog i onsdags sig tillbaka från staden Kherson i regionen med samma namn.

Ukrainsk militär och myndigheter i landet varnade dock för att fästa allt för stor tro till beskedet, och menade att flera ryska trupper kan finnas kvar förklädda till civila.

Men nu bekräftar ukrainska tjänstemän att staden för första gången är “nästan under kontroll av Ukrainas väpnade styrkor”, rapporterar CNN.

– Den ukrainska flaggan är hissad i staden Kherson. Från och med nu kommer den ukrainska flaggan att synas på alla byggnader i Cherson. Det här är vad vi har drömt om från de första dagarna av ockupationen, säger Serhii Khlan, en medlem av Ukrainas regionråd i staden.

Hyllas av folkmassor

På sociala medier sprids bilder av hur de första ukrainska soldaterna anländer till centrala Kherson. De möts av mängder med civila som hyllar sitt lands modiga krigare.

En video visar flera soldater i en folkmassa på det stora Svobody-torget som kramas och tar selfies tillsammans med civila.

En annan soldat hyllas genom att lyftas upp i luften av folkmassan.

Flera personer har klätt sig i den ukrainska flaggan och skanderar “SZU”, förkortningen för den ukrainska försvarsmakten.

41 orter befriade

Igår kväll kunde Ukrainas president Volodymyr Zelensky bekräfta att över fyrtio bosättningar befriats från de ryska ockupanterna.

– Antalet ukrainska flaggor som återvänder till sina rätta platser inom ramen för den pågående försvarsinsatsen är redan tiotals. 41 orter har befriats, framhåller presidenten på Telegram.

Flaggan vajar sedan lunch

När beskedet om den ryska reträtten kom i veckan reagerade först Ukraina med stor skepsis.

– Till dess att den ukrainska flaggan vajar över Kherson är det ingen mening att tala om ett ryskt tillbakadragande, sade Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelensky, till Reuters.

Nu är det exakt vad som har skett.

På ett monument framför Khersons stadshus hänger sedan lunchtid idag, fredag, den blågula flaggan, rapporterar The Guardian.

Rivit ner rysk propaganda

I västra delen av samma stad har ukrainarna även rivit ned ryska propagandaskyltar.

– En video visar en ukrainsk flagga som vajar över ett minnesmärke från andra världskriget. En annan visar invånare som river en propagandaskylt med en ung flicka som håller i en rysk flagga där det står “Ryssland är här för alltid”, rapporterar CNN.

LÄS MER: "Har bara två alternativ kvar"

LÄS MER: Natos varning efter ryska tillbakadragandet

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen