Fantastiska glädjescener i Ukraina

2022 11 11

Bilder sprids på fantastiska scener när lättade ukrainare viftar med den blågula flaggan på flera platser i landet.

Ryssland drog i onsdags sig tillbaka från staden Kherson i regionen med samma namn.

Ukrainsk militär och myndigheter i landet varnade dock för att fästa allt för stor tro till beskedet, och menade att flera ryska trupper kan finnas kvar förklädda till civila.

Men nu bekräftar ukrainska tjänstemän att staden för första gången är “nästan under kontroll av Ukrainas väpnade styrkor”, rapporterar CNN.

– Den ukrainska flaggan är hissad i staden Kherson. Från och med nu kommer den ukrainska flaggan att synas på alla byggnader i Cherson. Det här är vad vi har drömt om från de första dagarna av ockupationen, säger Serhii Khlan, en medlem av Ukrainas regionråd i staden.

Hyllas av folkmassor

På sociala medier sprids bilder av hur de första ukrainska soldaterna anländer till centrala Kherson. De möts av mängder med civila som hyllar sitt lands modiga krigare.

En video visar flera soldater i en folkmassa på det stora Svobody-torget som kramas och tar selfies tillsammans med civila.

En annan soldat hyllas genom att lyftas upp i luften av folkmassan.

Flera personer har klätt sig i den ukrainska flaggan och skanderar “SZU”, förkortningen för den ukrainska försvarsmakten.

41 orter befriade

Igår kväll kunde Ukrainas president Volodymyr Zelensky bekräfta att över fyrtio bosättningar befriats från de ryska ockupanterna.

– Antalet ukrainska flaggor som återvänder till sina rätta platser inom ramen för den pågående försvarsinsatsen är redan tiotals. 41 orter har befriats, framhåller presidenten på Telegram.

Flaggan vajar sedan lunch

När beskedet om den ryska reträtten kom i veckan reagerade först Ukraina med stor skepsis.

– Till dess att den ukrainska flaggan vajar över Kherson är det ingen mening att tala om ett ryskt tillbakadragande, sade Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Zelensky, till Reuters.

Nu är det exakt vad som har skett.

På ett monument framför Khersons stadshus hänger sedan lunchtid idag, fredag, den blågula flaggan, rapporterar The Guardian.

Rivit ner rysk propaganda

I västra delen av samma stad har ukrainarna även rivit ned ryska propagandaskyltar.

– En video visar en ukrainsk flagga som vajar över ett minnesmärke från andra världskriget. En annan visar invånare som river en propagandaskylt med en ung flicka som håller i en rysk flagga där det står “Ryssland är här för alltid”, rapporterar CNN.

LÄS MER: "Har bara två alternativ kvar"

LÄS MER: Natos varning efter ryska tillbakadragandet

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen