RYSSLAND: “Har bara två alternativ kvar”

2022 11 10

Rysslands diktator Vladimir Putin har fastnat och börjar få slut på alternativ.

Den analysen gör Mark Galeotti, Rysslandsexpert och författare till “Putins krig: Från Tjetjenien till Ukraina”, i en intervju med Sky News.

Han menar att det ryska tillbakadragandet från Cherson, om det verkligen sker, måste ses som ett enormt misslyckande för Putin och att det markerar en “ny fas i kriget”.

"Vill undvika förlust"

Enligt Putinexperten har den ryska diktatorn sannolikt skiftat fokus från att försöka vinna kriget på slagfältet till att istället “undvika att förlora det".

Sannolikt sätter Kreml sitt hopp på att västvärlden så småningom ska tröttna och dra tillbaka sitt stöd till Ukraina för att det kostar för mycket pengar, säger Galeotti till den brittiska kanalen.

Anledningen tros vara att Putin bedömer att västvärlden “i slutändan är svag och oförmögen att behålla sitt fokus”, säger författaren, och menar att Ryssland därför bara vill låta kriget rulla på så länge det går.

Två alternativ återstår

Misslyckas Ryssland med upprätthålla sin position på slagfältet har Putin kört fast, enligt Galeotti.

Då återstår enbart två alternativ.

Det första handlar om att eskalera konflikten ytterligare, exempelvis genom ett taktiskt kärnvapen. Ett alternativ som Rysslandsexperten bedömer som osannolikt.

Det andra valet är att kapitulera – någonting som skulle markera slutet för hela Vladimir Putins karriär.

– Däremellan är allt han har kvar att fortsätta hålla på. Det är mycket svårt att se en väg ut ur detta, säger Mark Galeotti till Sky News.

Varnar för "dödens stad"

Ukrainas militär har ikväll uppgett att man återtagit flera delar i just regionen Cherson, rapporterar CNN.

Detta trots att myndigheterna varnat för att retirerande ryska soldater kan förvandla den regionala huvudstaden till en “dödens stad” på väg ut därifrån.

En talesperson för ukrainska militären säger att man drivit frontlinjen framåt med sju kilometer och återtagit kontroll i 260 kvadratkilometer av regionen.

Ser tecken på reträtt

Ordförande för USA:s yrkesmilitära råd Joint Chief of Staff, Mark Milley, har uttryckt att man börjat se tecken på att ryska styrkor drar sig tillbaka från Cherson.

– Vi ser början på det. Det tillkännagavs igår av den ryska försvarsministern, så det sker, säger Milley i en intervju med CNBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen