JUST NU: Natos varning efter ryska tillbakadragandet

2022 11 09

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att underskatta Vladimir Putin efter beskedet om den ryska reträtten i Cherson.

– De har fortfarande kapacitet, säger han på en presskonferens från 10 Downing Street ikväll enligt Sky News.

– Vi har sett drönarna, vi har sett missilattackerna. Det visar att Ryssland fortfarande kan orsaka mycket skada.

Litar inte på Moskva

Från Ukraina ser man på det ryska tillbakadragandet med skepsis. Enligt Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelensky, finns det fortfarande ryska soldater kvar i staden.

Dessutom litar man inte på de besked som kommer från Moskva.

– Till dess att den ukrainska flaggan vajar över Cherson är det ingen mening att tala om ett ryskt tillbakadragande, säger Podoljak till nyhetsbyrån Reuters.

"Ser inga tecken"

Rådgivaren utvecklade sitt resonemang på sociala medier.

– Handlingar säger mer än ord. Ukraina ser inga tecken på att Ryssland lämnar Cherson utan kamp. En betydande del av den ryska gruppen hålls kvar i staden, ytterligare reserver samlas i regionen. Ukraina befriar territorier baserade på underrättelseinformation, inte iscensatta tv-utlåtanden, framhåller Mychajlo Podoljak på Twitter.

Generalsekretaren positiv

Nato ser dock positivt på uppgifterna om den ryska reträtten och att det är ett kvitto på en mycket stark ukrainsk försvarsförmåga.

– Det är uppmuntrande att se hur de modiga ukrainska styrkorna kan befria mer ukrainskt territorium, säger Jens Stoltenberg.

Pekar ut Putins misstag

Generalsekreteraren pekade samtidigt ut Putins största misstag i samband med invasionen av Ukraina.

– En var att underskatta ukrainarna – deras mod, deras engagemang för att kämpa och skydda sitt land, säger Stoltenberg enligt The Guardian.

– Det andra misstaget han gjorde var att underskatta Natos allierade, partners, i vår förmåga att stödja Ukraina.

Beskrivs som vändpunkt i kriget

I eftermiddags bekräftade Rysslands försvarsminister Sergej Sjogu tillbakadragandet från den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

– För oss är de ryska soldaternas liv och hälsa alltid högsta prioritet. Vi måste också ta hänsyn till hoten mot den civila befolkningen, motiverade ministern beslutet enligt ryska Meduza.

Ordern från försvarsministern kommer efter en lyckosam motoffensiv från de ukrainska trupperna. Ukrainas väpnade styrkor har befriat stora områden av Chersonregionen och har successivt närmat sig regionens huvudstad Cherson.

– Tillbakadragandet är en av Rysslands största reträtter hittills och markerar en potentiell vändpunkt i kriget som pågått i nio månader, framhåller nyhetsbyrån AP.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen