JUST NU: Natos varning efter ryska tillbakadragandet

2022 11 09

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för att underskatta Vladimir Putin efter beskedet om den ryska reträtten i Cherson.

– De har fortfarande kapacitet, säger han på en presskonferens från 10 Downing Street ikväll enligt Sky News.

– Vi har sett drönarna, vi har sett missilattackerna. Det visar att Ryssland fortfarande kan orsaka mycket skada.

Litar inte på Moskva

Från Ukraina ser man på det ryska tillbakadragandet med skepsis. Enligt Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelensky, finns det fortfarande ryska soldater kvar i staden.

Dessutom litar man inte på de besked som kommer från Moskva.

– Till dess att den ukrainska flaggan vajar över Cherson är det ingen mening att tala om ett ryskt tillbakadragande, säger Podoljak till nyhetsbyrån Reuters.

"Ser inga tecken"

Rådgivaren utvecklade sitt resonemang på sociala medier.

– Handlingar säger mer än ord. Ukraina ser inga tecken på att Ryssland lämnar Cherson utan kamp. En betydande del av den ryska gruppen hålls kvar i staden, ytterligare reserver samlas i regionen. Ukraina befriar territorier baserade på underrättelseinformation, inte iscensatta tv-utlåtanden, framhåller Mychajlo Podoljak på Twitter.

Generalsekretaren positiv

Nato ser dock positivt på uppgifterna om den ryska reträtten och att det är ett kvitto på en mycket stark ukrainsk försvarsförmåga.

– Det är uppmuntrande att se hur de modiga ukrainska styrkorna kan befria mer ukrainskt territorium, säger Jens Stoltenberg.

Pekar ut Putins misstag

Generalsekreteraren pekade samtidigt ut Putins största misstag i samband med invasionen av Ukraina.

– En var att underskatta ukrainarna – deras mod, deras engagemang för att kämpa och skydda sitt land, säger Stoltenberg enligt The Guardian.

– Det andra misstaget han gjorde var att underskatta Natos allierade, partners, i vår förmåga att stödja Ukraina.

Beskrivs som vändpunkt i kriget

I eftermiddags bekräftade Rysslands försvarsminister Sergej Sjogu tillbakadragandet från den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

– För oss är de ryska soldaternas liv och hälsa alltid högsta prioritet. Vi måste också ta hänsyn till hoten mot den civila befolkningen, motiverade ministern beslutet enligt ryska Meduza.

Ordern från försvarsministern kommer efter en lyckosam motoffensiv från de ukrainska trupperna. Ukrainas väpnade styrkor har befriat stora områden av Chersonregionen och har successivt närmat sig regionens huvudstad Cherson.

– Tillbakadragandet är en av Rysslands största reträtter hittills och markerar en potentiell vändpunkt i kriget som pågått i nio månader, framhåller nyhetsbyrån AP.

Foto: Nato

Text: Redaktionen