Natochefen fruktar storkrig

2022 12 09

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fruktar ett storkrig mellan Ryssland och militäralliansen.

Det berättar han i en intervju med norska NRK.

– Jag är rädd för att kriget i Ukraina kan spinna utom kontroll och sprida sig till ett storkrig mellan Ryssland och Nato, säger Stoltenberg till tv-kanalen.

Natochefen, som tidigare var Norges statsminister, har följt den ryska diktatorn Vladimir Putins utveckling från den första tiden vid makten i början av 2000-talet fram till dagens fullskaliga invasion av grannlandet Ukraina.

Han berättar att Putin har förändrats.

– Den Putin vi har upplev de senaste åren, speciellt efter annekteringen av Krym 2014, är en mycket mer aggressiv Putin. En Putin som har en helt egen verklighetsbeskrivning som inte stämmer. Jag tänker bland annat på påståendena om nazister i Ukraina, alla övergrepp mot ryssar och att Ukraina inte är en stat.

Uppmanar västvärlden

Vidare understryker Stoltenberg återigen att det är viktigt att väst fortsätter att stödja Ukraina med ekonomiska och militära medel.

– Ju mer vi stöttar Ukraina, desto starkare blir deras militära förmåga på slagfältet. Då kan vi snabbare nå en förhandlingslösning som innebär att Ukraina överlever som en demokratisk nation i Europa.

Anklagar väst

Rysslands diktator Vladimir Putin har gjort ovanligt många offentliga framträdanden de senaste dagarna.

I dag var det dags igen.

Diktatorn kommenterade den ”speciella militära operationen” i Ukraina under ett videomöte med försvarsministrar från den centralasiatiska säkerhetspolitiska organisationen SCO.

I sedvanlig ordning pekade Putin ut västvärlden som ensamt ansvarig för det spända säkerhetsläget i världen.

– Potentialen för konflikter i världen växer och detta är en direkt konsekvens av försöken från västerländska eliter att bevara sin politiska, finansiella, militära och ideologiska dominans på alla sätt, sa diktatorn under mötet.

– De försöker medvetet skapa kaos och förvärrar den internationella situationen, tillade Putin.

Foto: Nato 

Text: Redaktionen