Försvarsmakten bekräftar hårresande oro

2023 02 21

Nato riskerar att bli indraget i ett storkrig om Rysslands anfallskrig mot Ukraina eskalerar.

– Kriget i Ukraina är fruktansvärt. Det kan också bli storkrig mellan Nato och Ryssland. Vi jobbar varje dag för att det inte ska ske.

Så sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i en intervju förra veckan.

En uppfattning som nu får stöd av Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, myndighetschef för svenska Försvarsmakten.

– På det sätt han uttrycker sig och utifrån de utgångspunkter han har kan jag inte säga annat än att jag delar den bedömningen, säger han i SVT:s 30 minuter.

Kärnvapen största hotet

Enligt Micael Bydén är det massförstörelsevapen som är det största hotet för eskalering, och han hänvisar till Vladimir Putins uttalanden som insinuerat om att det finns mer – och värre – att hämta från den ryska krigsmaskinen.

Förra veckan bekräftade Rysslands diktator att hotet om kärnvapenkrig har ökat.

– Ett sådant hot växer, det skulle vara fel att dölja det, varnade han för enligt CNN.

Dagen efter trappade han upp stämningen ytterligare med ett uttalande på en pressträff hur Ryssland reagerar om de själva utsätts för en kärnvapenattack av ett annat land.

– Då kommer de att utplånas från jordens yta, svarade Putin.

Allvarligt läge

För Sveriges överbefälhavare har världen hamnat i en mycket allvarlig situation.

– Ja, men har man inte insett det allvarliga läget med hur det har sett ut fram tills nu, och om det var det här uttrycket från generalsekreteraren som fällde avgörande: då är det hög tid att man förstår det, säger Micael Bydén till SVT.

"Putin har förändrats"

I samma intervju som Jens Stoltenberg uttryckte sin fruktan för storkrig berättade han också att Putin förändrats de senaste åren.

– Den Putin vi har upplev de senaste åren, speciellt efter annekteringen av Krym 2014, är en mycket mer aggressiv Putin. En Putin som har en helt egen verklighetsbeskrivning som inte stämmer. Jag tänker bland annat på påståendena om nazister i Ukraina, alla övergrepp mot ryssar och att Ukraina inte är en stat, sade generalsekreteraren till norska NRK.

LÄS MER: Natochefen fruktar storkrig

LÄS MER: Vansinneshot från Putin

Foto: Joel Thungren Försvarsmakten

Text: Redaktionen


JUST NU: Ny regel vid bolån införs imorgon

2025 06 30

Imorgon, tisdag den 1 juli, införs en ny regel för bankerna i Sverige.

Många bolånekunder har de senaste åren slagit larm om plötsliga räntesmällar.

Det kan handla om flera tusen kronor per månad.

Skälet är att kunden inte har blivit varse om att en ränterabatt löpt ut och att en ny ränta därefter börjar gälla från en månad till en annan.

– De tjänar pengar på dem som har dålig koll, har en kritisk bolånekund, som råkat ut för ökningen flera gånger, tidigare sagt till SR.

Nytt krav införs

I våras gick Finansinspektionen, FI, ut med ett förslag om nya allmänna råd som ska tvinga bankerna att informera sina bolånetagare när en ränterabatt på bolån är på väg att löpa ut.

Nu blir förslaget en regel.

Och den börjar gälla redan imorgon.

– Nu blir villkoren tydligare och bolånetagare kommer få en ärlig chans att förhandla om sin ränta. Då kan konsumenter undvika otrevliga överraskningar med högre räntesatser, säger FI:s konsumentskyddsekonom Moa Langemark i en kommentar.

Kan förhandla ned istället

Finansinspektionen har tidigare slagit fast att banker inte alltid går ut med den informationen.

Alla bolåneföretag kommer nu att omfattas av det nya kravet.

Det öppnar även dörren för att kunden ska få en chans att förhandla om sin ränta innan en ny automatiskt träder i kraft, vilket kan innebära en lägre kostnad på bolånet.

– Om ränterabatten tar slut utan att kunden uppmärksammar det kan kunden automatiskt få betala en högre ränta än om kunden hade fått chans att förhandla. Det kan handla om stora pengar och det är därför viktigt med klara spelregler, framhåller FI.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “en flopp”

En månad i förväg

Enligt de nya allmänna råden ska bolåneföretagen meddela skriftligt minst en månad i förväg när rabatten på bolåneräntan är på väg att löpa ut.

Finansinspektionens förhoppning är att det stärkta konsumentskyddet även kommer att bidra till bättre konkurrens på bolånemarknaden.

– Dessutom har FI beslutat om nya allmänna råd om beräkningen av ränteskillnadsersättning, det vill säga den ersättning som konsumenter som förtidsbetalar bundna bolån kan behöva betala till bolåneföretaget, meddelar myndigheten.

LÄS MER: Plötslig vändning – Trumps ilska har gett resultat

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Enorm bro planeras i Europa – Trump kan säga nej

2025 06 30

Natoallierade Italien har för avsikt att bygga en enorm bro.

Bron ska gå från fastlandet till Sicilien och uppskattas kosta omkring 13,5 miljarder euro – motsvarande drygt 150 miljarder svenska kronor. 

Regeringen avser att gå vidare med planerna och definiera bron som en militär utgift. Detta för att kunna uppnå Natos nya mål på att 5 procent av medlemmarnas BNP ska gå till försvaret, rapporterar Politico.

Förra året spenderade Italien blott 1,49 procent av dess BNP på militären.

– Vi kommer att få italienarna att förstå att säkerhet är ett bredare koncept än bara stridsvagnar, säger Italiens utrikesminister Antonio Tajani till Milano Finanza.

– För att uppnå detta kommer vi att fokusera på infrastruktur som också har civila användningsområden, såsom bron över Messinasundet, vilket faller inom försvarsbegreppet med tanke på att Sicilien är en Natoplattform.

Trump kan sätta stopp

Bron har varit under diskussion från och till under flera år i Italien och skulle bli världens längsta hängbro om den blir verklighet.

– Bron representerar en fördel för militär rörlighet, eftersom den möjliggör snabb transport av tunga fordon, trupper och resurser både på väg och järnväg, framhåller den italienska regeringen.

Det är dock inte säkert att Nato eller USA:s president Donald Trump håller med om att bron ska kunna definieras som ett militärt projekt, skriver Politico.

Under Natotoppmötet i Haag förra veckan ville amerikanska tjänstemän inte kommentera saken.

LÄS MER: Planerar jättebro till Sverige – 317 miljarder kronor

"Ett hån mot Nato"

Oppositionen i Italien köper inte logiken i att klassa bron som en militär utgift. Inte heller behovet av att bygga den.

– Det är ett hån mot medborgarna och mot de åtaganden som gjorts inom Nato. Jag tvivlar på att denna bluff från regeringen kommer att accepteras, säger Giuseppe Antoci, EU-ledamot i vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen, enligt den amerikanska tidningen.

– Regeringen borde lägga ned och undvika att göra sig till internationellt åtlöje, vilket skulle förlöjliga Italien.

LÄS MER: Trump fly förbannad – överväger nytt tvång för medier

Arkivfoto: WMrapids

Text: Redaktionen