JUST NU: Finland kan bygga mur längs ryska gränsen

2022 07 07

Barriärer kan placeras ut längs gränsen mellan Finland och Ryssland.

Ett sådant scenario kan bli möjligt efter att Finlands riksdag idag beslutat om en ny lagstiftning, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Möjliggör barriärer

Den nya lagen skulle tillåta att Finland sätter ut barriärer utmed gränsen till Ryssland, vilket i praktiken innebär att man stänger hela den 1 300 kilometer långa sträckan som gränsar till grannen i öst.

Antogs av supermajoritet

Lagförslaget definieras som en del av Finlands beredskap gentemot det ryska hotet och antogs av vad som kallas för en “supermajoritet”, skriver nyhetsbyrån.

Det innebär att lagen kan komma på plats snabbare än vad som normalt är fallet.

Fysiska stängsel på gränsen

Det blir också möjligt för den finska regeringen att fatta beslut om stängsel och andra fysiska hinder på gränsen. 

Finland kan också med den nya lagen koncentrera människor som kommer från Ryssland för att söka asyl i landet till en eller ett par gränsövergångar, som till exempel en flygplats.

EU kritiska

Den nya lagen är dock kontroversiell ur ett EU-perspektiv, skriver Reuters.

Kritiker menar att den går emot unionens regler om rätten att söka asyl.

Hot har duggat tätt

Varningar och hot från den ryska regimen har duggat tätt ända sedan dess att Finland, och även Sverige, deklarerat att man ville gå med i militäralliansen Nato.

Senast igår rapporterade Newsweek om hur Rysslands militär förbereder sig på motåtgärder efter att Natos 30 medlemsländer skrivit på anslutningsprotokollen för de båda nordiska länderna.

– Sådana alternativ utarbetas inte i Kreml, utan i försvarsministeriet. Vi har redan sagt många gånger att det finns relevanta planer där, och arbete pågår för att säkerställa vår säkerhet, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på en presskonferens där han pressades på hur Ryssland ska svara på de nordiska framgångarna i Nato.

“Missiler redo”

Andra varningar har varit av betydligt hätskare ton. 

Förra veckan påtalade Rysslands expresident Dmitrij Medvedev att missiler står redo om Finland och Sverige går med i Nato.

På väg mot fullt medlemskap

Allt tyder på att Finland och Sverige är på väg att bli fullvärdiga medlemmar i militäralliansen, till Rysslands stora förtret.

– Jag tvivlar mycket på om den kommande perioden kommer att bli lugn för våra nordeuropeiska grannar, säger Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov enligt The Guardian.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen