RYSSLAND: Ilska över svensk Natoframgång

2022 07 06

Den ryska regeringen varnar för att landets försvar nu kan vidta åtgärder.

Natos 30 medlemsländer skrev igår på anslutningsprotokollen för Sverige och Finland, vilket innebär att länderna tar nästa steg mot att bli fullvärdiga medlemmar.

Det uppskattas inte i Ryssland, som nu varnar att landet har direkta planer på att “säkerställa landets säkerhet” med bakgrund av det nya Natobeskedet, rapporterar Newsweek.

“Arbete pågår”

Det är Rysslands försvarsministerium som nu håller i taktpinnen vad gäller hur landet ska svara, menar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

– Sådana alternativ utarbetas inte i Kreml, utan i försvarsministeriet. Vi har redan sagt många gånger att det finns relevanta planer där, och arbete pågår för att säkerställa vår säkerhet, sade han på presskonferens där han pressades på hur Ryssland ska svara på de nordiska framgångarna i Nato.

Tajmade Natos besked

Uttalandet kom i anslutning till då Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg proklamerade att medlemsländernas underskrifter gör Nato, såväl som Sverige och Finland, starkare.

Blandade reaktioner

Den ryska retoriken kring det svenska medlemskapet har bitvis varit oerhört hätsk. 

Förra veckan varnade förre presidenten och premiärministern Dmitrij Medvedev Sverige att landet bör vara “redo för repressalier” vid ett Natomedlemskap och att Ryssland kan upprätta missilrobotar “på tröskeln” till både Sverige och Finland.

“Inte ett problem”

Andra reaktioner från Ryssland har varit betydligt mer lågmälda.

– Vi har inte problem med Sverige och Finland som vi har med Ukraina. Vi har inga territoriella motsättningar, sade Putin förra veckan enligt The Guardian.

“Upp till dem”

Han tillade:

– Om Finland och Sverige vill kan de gå med. Det är upp till dem. De kan gå med vad de vill. 

Ny roll för Sverige

Gårdagens Natobesked innebär att Sverige officiellt får status som “invitees”, det vill säga blivande medlemmar i Nato.

Det innebär också att Sverige kan delta i Natomöten även om de inte har rösträtt under ansökningsprocessen, skriver The Washington Post.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen