I NATT: Ryssland hotar Sverige på nytt – varnar även för tredje världskrig

2022 06 28

Enligt Rysslands expresident Dmitrij Medvedev står missiler redo om Sverige går med i Nato.

Den svenska ansökningsprocessen till Nato intensifieras i samband med veckans toppmöte för medlemsländerna i Madrid. 

Från Ryssland, som flera gånger under våren riktat hot mot Sverige om landet skulle gå med i Nato, kommer nu nya hätska utspel, rapporterar Reuters.

Hotar att upprätta robotar

Den här gången är det Dmitrij Medvedev, före detta president och premiärminister i Ryssland och numera partiledare för Enade Ryssland, som trappar upp den mycket hotfulla retoriken.

Enligt Medvedev bör både Sverige och Finland vara “redo för repressalier” vid ett Natomedlemskap och förtydligade sitt hot med att Ryssland kan upprätta missilrobotar “på tröskeln” till de båda länderna.

Då blir det tredje världskrig

Medvedev meddelade också vad som kommer att få Ryssland att utlysa tredje världskrig – nämligen om ett Natoland sätter sin fot på ockuperade Krimhalvön i Ukraina.

– För oss är Krim en del av Ryssland. Och det betyder för alltid. Varje försök att göra intrång på Krim är en krigsförklaring mot vårt land, säger Medvedev till nyhetssidan Argumenty i Fakty, enligt Reuters.

“En katastrof”

Han tillägger:

– Och om detta görs av en Natomedlemstat betyder detta konflikt med hela den nordatlantiska alliansen, ett tredje världskrig. En fullständig katastrof.

Putinallierad: “London första målet”

Vid ett scenario där ett tredje världskrig skulle bryta ut skulle London kunna bli Rysslands första strategiska mål. Det uppgav Andrey Gurulyov, som sitter i Moskvas försvarsdepartement och har en nära relation med Vladimir Putin, i en intervju med rysk tv, rapporterar The Independent.

– Det är kristallklart att hotet mot världen kommer från den anglosaxiska [regionen], sade Gurulyov i intervjun.

Liknande varningar förr

Det är inte första gången Medvedev och andra representanter från Putinregimen riktar liknande varningar. Även i april använde man hot om missiler vid ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi har missiler som vi kommer att sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, sade ryska parlamentets vice ordförande Pyotr Tolstoy till brittiska ITV då.

Regeringen förberedda på hot

Sverige har under en tid varit förberedda på en upptrappad retorik och hot från Ryssland sedan det europeiska säkerhetsläget skakats i grunden efter invasionen av Ukraina.

– Cyberhot, hybdridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i april enligt Aftonbladet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen