I NATT: Ryssland hotar Sverige på nytt – varnar även för tredje världskrig

2022 06 28

Enligt Rysslands expresident Dmitrij Medvedev står missiler redo om Sverige går med i Nato.

Den svenska ansökningsprocessen till Nato intensifieras i samband med veckans toppmöte för medlemsländerna i Madrid. 

Från Ryssland, som flera gånger under våren riktat hot mot Sverige om landet skulle gå med i Nato, kommer nu nya hätska utspel, rapporterar Reuters.

Hotar att upprätta robotar

Den här gången är det Dmitrij Medvedev, före detta president och premiärminister i Ryssland och numera partiledare för Enade Ryssland, som trappar upp den mycket hotfulla retoriken.

Enligt Medvedev bör både Sverige och Finland vara “redo för repressalier” vid ett Natomedlemskap och förtydligade sitt hot med att Ryssland kan upprätta missilrobotar “på tröskeln” till de båda länderna.

Då blir det tredje världskrig

Medvedev meddelade också vad som kommer att få Ryssland att utlysa tredje världskrig – nämligen om ett Natoland sätter sin fot på ockuperade Krimhalvön i Ukraina.

– För oss är Krim en del av Ryssland. Och det betyder för alltid. Varje försök att göra intrång på Krim är en krigsförklaring mot vårt land, säger Medvedev till nyhetssidan Argumenty i Fakty, enligt Reuters.

“En katastrof”

Han tillägger:

– Och om detta görs av en Natomedlemstat betyder detta konflikt med hela den nordatlantiska alliansen, ett tredje världskrig. En fullständig katastrof.

Putinallierad: “London första målet”

Vid ett scenario där ett tredje världskrig skulle bryta ut skulle London kunna bli Rysslands första strategiska mål. Det uppgav Andrey Gurulyov, som sitter i Moskvas försvarsdepartement och har en nära relation med Vladimir Putin, i en intervju med rysk tv, rapporterar The Independent.

– Det är kristallklart att hotet mot världen kommer från den anglosaxiska [regionen], sade Gurulyov i intervjun.

Liknande varningar förr

Det är inte första gången Medvedev och andra representanter från Putinregimen riktar liknande varningar. Även i april använde man hot om missiler vid ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi har missiler som vi kommer att sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, sade ryska parlamentets vice ordförande Pyotr Tolstoy till brittiska ITV då.

Regeringen förberedda på hot

Sverige har under en tid varit förberedda på en upptrappad retorik och hot från Ryssland sedan det europeiska säkerhetsläget skakats i grunden efter invasionen av Ukraina.

– Cyberhot, hybdridhot, sabotage, underminerande av vår statsorganisation, alla olika typer av attacker som man kan tänka sig. Jag vet inte vad de avser att göra eller inte göra men att Europa lever i en hotsituation och att allting har förändrats i grunden. Så är det, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) i april enligt Aftonbladet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen