I NATT: Ny varning från Ryssland mot Sverige – robotar står redo

2022 04 14

Ryssland står redo att placera ut robotmissiler längs gränserna till Sverige och Finland om länderna går med i Nato.

Det låter en representant från Putinregimen, nämligen vice ordförande för det ryska parlamentet Pyotr Tolstoy, meddela under natten till torsdagen till brittiska ITV. 

Missiler längs gränserna

– Vi har missiler som vi kommer att sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, meddelar ITV-reportern Emma Burrows på Twitter att Tolstoy ska ha sagt till kanalen.

Inte ens myggor

Den ryska parlamentarikern började även prata om att inte ens myggorna i Finland skulle våga sig över gränsen till Ryssland.

– Finland är fullt med myggor. Om Finland ansluter till Nato kommer Ryssland garantera sin säkerhet på ett sätt så att inte ens en mygga kommer vilja flyga över vår gräns, framhäver Burrows att Tolstoy har sagt till henne.

Varnat tidigare

Det är långt ifrån första gången den hätska ryska retoriken riktas mot Sverige. I måndags uttalade sig Kremls talesperson om ett potentiellt svenskt Natomedlemskap.

– Det är inte en sådan allians som säkerställer fred och stabilitet, sade Kremls talesman Dmitry Peskov enligt BBC.

Militära konsekvenser

Ännu värre var tonläget i början av mars när ryssarna hotade med militära konsekvenser om Sverige skulle få för sig att gå med i Nato.

– Det är uppenbart att [om] Finland och Sverige går med i Nato, vilket är en militär organisation till att börja med, så får det allvarliga militära och politiska konsekvenser, säger Rysslands utrikesdepartements Europaavdelningschef Sergei Belyayev till Interfax.

Natofrågan högaktuell

Länderna har dock inte vikt sig för de ryska varningarna. Natofrågan har blivit högaktuell för både Sverige och Finland sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. 

Finlands statsminister Sanna Marin sade under gårdagen att landet vill ansöka inom de närmsta veckorna, istället för månader som det spekulerades. Hon vill ha Sverige med sig på vägen.

Vill gå samma väg

Det skulle vara bra om vi tog samma väg i framtiden, men det är inte något krav. Men det hade varit väldigt bra att ta göra samma val och ha samma tidsplan, sade Sanna Marin igår enligt norska Dagbladet.

Kan ansöka i juni

Igår kom uppgifter om att statsminister Magdalena Andersson (S) vänt om Nato. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kan Sverige lämna in en ansökan redan i juni. Statsministern kommenterade inte tidsplanen, men medgav att ett beslut ska tas skyndsamt.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, sade hon på en pressträff igår.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen