I NATT: Ny varning från Ryssland mot Sverige – robotar står redo

2022 04 14

Ryssland står redo att placera ut robotmissiler längs gränserna till Sverige och Finland om länderna går med i Nato.

Det låter en representant från Putinregimen, nämligen vice ordförande för det ryska parlamentet Pyotr Tolstoy, meddela under natten till torsdagen till brittiska ITV. 

Missiler längs gränserna

– Vi har missiler som vi kommer att sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, meddelar ITV-reportern Emma Burrows på Twitter att Tolstoy ska ha sagt till kanalen.

Inte ens myggor

Den ryska parlamentarikern började även prata om att inte ens myggorna i Finland skulle våga sig över gränsen till Ryssland.

– Finland är fullt med myggor. Om Finland ansluter till Nato kommer Ryssland garantera sin säkerhet på ett sätt så att inte ens en mygga kommer vilja flyga över vår gräns, framhäver Burrows att Tolstoy har sagt till henne.

Varnat tidigare

Det är långt ifrån första gången den hätska ryska retoriken riktas mot Sverige. I måndags uttalade sig Kremls talesperson om ett potentiellt svenskt Natomedlemskap.

– Det är inte en sådan allians som säkerställer fred och stabilitet, sade Kremls talesman Dmitry Peskov enligt BBC.

Militära konsekvenser

Ännu värre var tonläget i början av mars när ryssarna hotade med militära konsekvenser om Sverige skulle få för sig att gå med i Nato.

– Det är uppenbart att [om] Finland och Sverige går med i Nato, vilket är en militär organisation till att börja med, så får det allvarliga militära och politiska konsekvenser, säger Rysslands utrikesdepartements Europaavdelningschef Sergei Belyayev till Interfax.

Natofrågan högaktuell

Länderna har dock inte vikt sig för de ryska varningarna. Natofrågan har blivit högaktuell för både Sverige och Finland sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. 

Finlands statsminister Sanna Marin sade under gårdagen att landet vill ansöka inom de närmsta veckorna, istället för månader som det spekulerades. Hon vill ha Sverige med sig på vägen.

Vill gå samma väg

Det skulle vara bra om vi tog samma väg i framtiden, men det är inte något krav. Men det hade varit väldigt bra att ta göra samma val och ha samma tidsplan, sade Sanna Marin igår enligt norska Dagbladet.

Kan ansöka i juni

Igår kom uppgifter om att statsminister Magdalena Andersson (S) vänt om Nato. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kan Sverige lämna in en ansökan redan i juni. Statsministern kommenterade inte tidsplanen, men medgav att ett beslut ska tas skyndsamt.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, sade hon på en pressträff igår.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen