JUST NU: Ebba Busch nobbar L och SD

2022 06 27

Ebba Busch (KD) vill att Kristdemokraterna ska bilda regering med Moderaterna efter nästa val.

Hon vill inte se ett regeringssamarbete med Liberalerna och Sverigedemokraterna.

I en intervju med Dagens industri lyfter hon schismen mellan L och SD som den primära anledningen bakom hennes beslut.

Bästa valet

– Det faktum att vi har den här realiteten mellan L och SD är ännu en faktor till att vi fortsätter att hålla i vår linje om att det bästa vore att ha en KD- och M-regering som har budgetsamarbete med Sverigedemokraterna och numera också ser ut att kunna ha det med Liberalerna, säger Ebba Busch till Di.

Hon konstaterar att SD främst kommer att bidra till långsiktighet och stabilitet i migrationsfrågan i ett eventuellt budgetsamarbete. 

Närmare SD

Kristdemokraternas relation till L fick sig en rejäl törn efter Liberalernas beslut att ansluta sig till januariavtalet 2018.

Men efter Liberalernas svängning har partierna återigen närmat sig varandra, men i nuläget står KD närmare SD än L, enligt Ebba Busch.

– Utifrån Kristdemokraterna som ett tydligt utpräglat borgerligt parti och Liberalerna som ett tydligt borgerligt parti och med mer av liknande ingångar i politiken är det klart att vi ligger närmare Liberalerna ur det perspektivet, säger hon till Di och tillägger:

– Men i mycket sakpolitik, kulturellt kring förhållningssättet att bara se verkligheten såsom den är, så har vi ganska lätt för att hitta Sverigedemokraterna

Schismen mellan L och SD

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har uteslutit ett regeringssamarbete med SD.

–  För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD, sa han i en intervju med SvD och tillade:

– Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober.

SD är oroliga

Sverigedemokraterna är i sin tur inte ”helt bekväma” med Liberalerna.

Det har partiledare Jimmie Åkesson tidigare konstaterat.  

SD-ledaren pekar på att många L-politiker inte delar partiledningen och Johan Pehrsons linje när det kommer till invandringspolitik och rättsliga frågor.

– Jag är rädd för att delar av L är så pass starka att man kommer stå i vägen för i princip varje viktig reform. Det får inte bli så och det måste vi reda ut innan vi trycker på någon knapp i en statsministeromröstning, sa Jimmie Åkesson i en intervju med GP.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen