JUST NU: Ebba Busch nobbar L och SD

2022 06 27

Ebba Busch (KD) vill att Kristdemokraterna ska bilda regering med Moderaterna efter nästa val.

Hon vill inte se ett regeringssamarbete med Liberalerna och Sverigedemokraterna.

I en intervju med Dagens industri lyfter hon schismen mellan L och SD som den primära anledningen bakom hennes beslut.

Bästa valet

– Det faktum att vi har den här realiteten mellan L och SD är ännu en faktor till att vi fortsätter att hålla i vår linje om att det bästa vore att ha en KD- och M-regering som har budgetsamarbete med Sverigedemokraterna och numera också ser ut att kunna ha det med Liberalerna, säger Ebba Busch till Di.

Hon konstaterar att SD främst kommer att bidra till långsiktighet och stabilitet i migrationsfrågan i ett eventuellt budgetsamarbete. 

Närmare SD

Kristdemokraternas relation till L fick sig en rejäl törn efter Liberalernas beslut att ansluta sig till januariavtalet 2018.

Men efter Liberalernas svängning har partierna återigen närmat sig varandra, men i nuläget står KD närmare SD än L, enligt Ebba Busch.

– Utifrån Kristdemokraterna som ett tydligt utpräglat borgerligt parti och Liberalerna som ett tydligt borgerligt parti och med mer av liknande ingångar i politiken är det klart att vi ligger närmare Liberalerna ur det perspektivet, säger hon till Di och tillägger:

– Men i mycket sakpolitik, kulturellt kring förhållningssättet att bara se verkligheten såsom den är, så har vi ganska lätt för att hitta Sverigedemokraterna

Schismen mellan L och SD

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har uteslutit ett regeringssamarbete med SD.

–  För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD, sa han i en intervju med SvD och tillade:

– Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober.

SD är oroliga

Sverigedemokraterna är i sin tur inte ”helt bekväma” med Liberalerna.

Det har partiledare Jimmie Åkesson tidigare konstaterat.  

SD-ledaren pekar på att många L-politiker inte delar partiledningen och Johan Pehrsons linje när det kommer till invandringspolitik och rättsliga frågor.

– Jag är rädd för att delar av L är så pass starka att man kommer stå i vägen för i princip varje viktig reform. Det får inte bli så och det måste vi reda ut innan vi trycker på någon knapp i en statsministeromröstning, sa Jimmie Åkesson i en intervju med GP.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen