JUST NU: L-ledarens SD-besked – väljer hellre nyval

2022 05 06

Hellre nyval än att ge Jimmie Åkesson (SD) regeringsmakt om Johan Pehrson (L) får bestämma.

Det framhäver Liberalernas nytillsatte partiledare i en intervju med SvD.

–  För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD, säger Johan Pehrson till tidningen och tillägger:

– Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober.

Det är upp till andra partier

Johan Pehrson förklarar att det är upp till andra partier om det blir nyval eller ej. Liberalerna vill se en borgerlig regering utan SD.   

”Har slagits för SD”

Trots utebliven regeringsmakt vill Pehrson ändå se ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Sedan SD kom in i Sveriges riksdag har jag slagits för deras rätt att få arbeta i utskott och delta fullt ut i alla sammanhang. Det är väljarnas val. Jag kan ha synpunkter på om det är klokt eller inte men väljarna har aldrig fel, men jag ger också ett besked om att det här är en röd linje för mig, säger han till SvD.

SD-ledaren utesluter ingenting

Jimmie Åkesson har tidigare framhävt att det viktigaste för honom är att SD får inflytande. Huruvida det sker från en plats i regeringen eller i form av ett stödparti är enligt SD-ledaren mindre viktigt.

– För mig har det här varit ett långsiktigt byggande av ett parti som ska äta sig in i det politiska systemet och få en större och större roll, som Socialdemokraterna, sa Jimmie Åkesson till Aftonbladet i mitten av februari.

Tåget har gått för liberalerna

I intervjun konstaterade även SD-ledaren att ”tåget har gått” för Liberalerna.

– Moderaterna verkar ha bestämt sig för att de ska ge Liberalerna en chans. Det kanske är rätt, men lyfter inte Liberalerna i opinionen så måste det finnas en bortre tidsgräns där man bestämmer sig att det är kört, säger Åkesson.

Lågt väljarstöd

I senaste opinionsmätningen från SVT/Novus hamnade Liberalerna återigen under riksdagsspärren. Endast 2,5 procent av väljarna uppgav att de kommer att rösta på Johan Pehrsons parti.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen