JUST NU: SD ställer krav

2022 06 22

Sverigedemokraterna är inte ”helt bekväma” med Liberalerna.

Det framhäver partiledare Jimmie Åkesson i en intervju med GP.

– Vi är inte helt bekväma med L, säger han till tidningen.

Delar inte syn

SD-ledaren lyfter att många L-politiker inte delar partiledningen och Johan Pehrsons linje när det kommer till invandringspolitik och rättsliga frågor.

– Jag är rädd för att delar av L är så pass starka att man kommer stå i vägen för i princip varje viktig reform. Det får inte bli så och det måste vi reda ut innan vi trycker på någon knapp i en statsministeromröstning, säger Jimmie Åkesson till GP.

Vill sitta i regering

– Jag håller dörren öppen för förhandlingar och har varit mycket tydlig när det gäller Sverigedemokraterna. Jag tänker bilda en borgerlig regering med borgerliga partier som respektfullt samarbetar med alla partier i riksdagen. Inte minst med Sverigedemokraterna, där jag ser framför mig ett gott budgetsamarbete.

Så sa Moderatledaren Ulf Kristersson i en intervju med SvD i slutet av april.

Kristersson har upprepade gånger framhävt att SD inte kommer få en plats i hans regering, trots att partierna är överens i många frågor.

Jimmie Åkesson har dock inte gett upp tanken.

– Utgångspunkten är så klart att vi är ett stort parti och vill sitta i en regering, men det är alltid sakpolitiken som måste stå i centrum, säger han till GP.

Liberalerna utesluter SD i regering 

Hellre nyval än att ge Jimmie Åkesson (SD) regeringsmakt.

Det konstaterade Liberalernas partiledare Johan Pehrson kort efter att han tillträdde som ny partiledare för L. 

–  För Sveriges socialliberala parti är det inte aktuellt att släppa fram en regering med SD, sa han i en intervju med SvD och tillade:

– Om det går så långt är Liberalerna redo att möta väljarna i val både 11 september och 11 oktober.

”Har slagits för SD”

Trots utebliven regeringsmakt vill Pehrson ändå se ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Sedan SD kom in i Sveriges riksdag har jag slagits för deras rätt att få arbeta i utskott och delta fullt ut i alla sammanhang. Det är väljarnas val. Jag kan ha synpunkter på om det är klokt eller inte men väljarna har aldrig fel, men jag ger också ett besked om att det här är en röd linje för mig.

Foto: Sverigedemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen