UPPGIFTER: Då kan diktatorn gripas

2023 03 24

Den internationella  brottmålsdomstolen ICC utfärdade nyligen en arresteringsorder mot Rysslands diktator Vladimir Putin

Putin misstänks för krigsbrott i Ukraina.

Diktatorn anklagas för att ha gett en direkt order om att ukrainska barn ska föras till Ryssland. Den ryska diktaturen uppges ha kidnappat tusentals barn från Ukraina. 

Arresteringsordern innebär att alla länder som har skrivit under Romstadgan från 1998 när ICC grundades är skyldiga att arrestera Putin om han befinner sig på deras territorium.

Sydafrika är ett av dessa länder.

Putin planerar ett besöka landet i augusti för att delta i ett BRICS-toppmöte.

– Landet är skyldigt att genomföra en sådan order, rapporterar nyhetssajten Vice.

”Medvetna om vår skyldighet”

BRICS samlar några av världens största ekonomier, till exempel Ryssland, Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika. 

Sydafrika blev medlem 2010 och har de senaste åren succesivt ökat sitt samarbete med den ryska diktaturen.

Landet var en av 15 afrikanska stater som avstod från att fördöma Rysslands invasion av Ukraina i en omröstning i FN.

– Som ett resultat av detta har Putin planerat att besöka Sydafrika i augusti. Men han skulle vara klok om han beslutade sig för att stanna hemma, framhåller Vice.

En talesperson för den sydafrikanska regering har nämligen öppnat för att landet kan tvingas agera om Putin dyker upp på sydafrikansk mark.

– Vi är, som regering, medvetna om vår rättsliga skyldighet. Men mellan nu och toppmötet kommer vi att förbli engagerade med olika relevanta intressenter, säger talespersonen till Vice.

Har brutit mot ICC

Sydafrika har dock tidigare brutit mot ICC stadgar.

Sudans diktator Omar al-Bashir, som stod anklagad för krigsbrott, besökte landet 2015 under ett toppmöte med flera afrikanska länder.

Sydafrikas dåvarande president Jacob Zumas gav immunitet till alla ledare som deltog på mötet.

Trots detta utfärdade en sydafrikansk domstol en order om att al-Bashir skulle gripas. Diktatorn lyckades dock fly landet.

Sydafrika och Ryssland

Den sydafrikanska regeringen, med president Cyril Ramaphosa i spetsen, har intagit en neutral hållning till Rysslands anfallskrig i Ukraina.

I mitten av februari inledde landet en storskalig militärövning tillsammans med Ryssland och Kina.

– Sydafrika har, som vilken oberoende och suverän stat som helst, rätt att föra sina utrikesförbindelser i linje med sina nationella intressen, framhöll landets utrikesdepartement i ett uttalande inför övningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen