JUST NU: Bensinpriserna förväntas stiga efter EU-besked

2022 05 31

Nattens besked om att EU stoppar import av rysk olja lär ge konsekvenser för drivmedelspriserna i Sverige.

EU tar i med hårdhandskarna mot Ryssland och landets diktator Vladimir Putin. I natt meddelade ledare inom unionen att man tänker stoppa rysk olja med upp till 90 procent före årets slut. 

Svenskar drabbas

Beslutet uppges vara direkt kännbart ekonomiskt för den ryska presidenten och möjligheterna att finansiera krigsmaskinen i Ukraina. 

Andra som kommer behöva drabbas av konsekvenserna av EU:s beslut är svenska bilister, rapporterar Expressen.

Nära rekordsumma

Sanktionerna fick nämligen direkt påverkan på oljepriset. Ett fat olja steg för första gången på två månader till 1 200 kronor.

Idag kostar en liter bensin 23,33 kronor enligt Circle K:s prislista för bemannade stationer. Det är nära de historiska rekordsummor som annonserades i vintras, och efter de nya sanktionerna lär nu sannolikt prislappen öka igen.

Kan inte ställa om

– Drivmedelsmarknaden är i viss  mån regional i Europa. Men EU har importerat mycket av sina färdiga drivmedel, diesel och bensin framför allt. Det finns inte riktigt tankers globalt för att ställa om och ta in drivmedel från länder längre bort, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, till Expressen.

Uppmaning till konsumenter

Samuel Ciszuk riktar dessutom en konkret uppmaning till hur bensinkonsumenter och bilister ska tänka framöver när priserna ökar.

– Det blir dyrare att tanka bilen, så det är väl bra att hålla igen i den mån den går. Man får fundera på vad man har råd med och hur man ska lägga upp sin konsumtion, säger han till tidningen.

Meddelade sänkt energiskatt

I slutet av april meddelade riksdagen att energiskatten på bensin och diesel skulle sänkas 50 öre, vilket skulle ge ett sänkt literpris med uppemot 1,80 kronor.

Den minskningen har nu alltså ätits upp av den senaste tidens ökningar.

Statsministern välkomnar oljebesked

Medan svenskarna får förhålla sig till ökade drivmedelspriser som en följd av sanktionerna är EU:s förhoppning att Putin ska drabbas desto hårdare. Statsminister Magdalena Andersson (S) välkomnar EU:s besked.

– Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina. Alla ser behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att få honom att inse att han ska sluta, sade hon på en pressträff enligt SVT.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen


Forskare varnar för sjukdom i turistparadis – kan komma till Sverige

2025 06 28

Forskare varnar för en sjukdom som finns i södra Europa och kan komma till Sverige.

I populära turistländer vid Medelhavet sprids virus via myggor.

Ett av dessa virus riskerar att komma till Sverige, varnar forskare.

Smittskyddsläkare frågar sig om Sverige är förberedda för att viruset sprids norrut.

Kan dyka upp i Sverige

Bland de virus som sprids via myggor i turistparadis finns bland annat nilfeber, rapporterar TV4.

Forskare varnar för att nilfeber kan komma till Sverige. Viruset sprids genom myggor som redan finns i Sverige, enligt kanalen.

– Vi har rätt myggor och viruset rör sig norrut i Europa. Så här är vi oroliga för att det ska dyka upp lokalt i Sverige, säger Jenny Hesson, forskare i arbovirologi vid Uppsala universitet, till kanalen.

Smittskyddsläkare har redan tidigare varnat för den risken.

I en debattartikel i Läkartidningen förra året hävdade flera smittskyddsläkare att det bara är en tidsfråga innan smittan kommer till Sverige.

De efterlyste därför bättre övervakning för att tidigt kunna upptäcka viruset. De menar att nilfeber kräver ett ”One Health”-perspektiv, där man tar hänsyn till både människor, djur och miljö.

– Vi anser att regioner i södra Sverige och myndigheter, i ett »One health«-perspektiv, behöver se över förmågan att tidigt upptäcka och hantera introduktion av nilfebervirus i Sverige, skrev smittskyddsläkarna i debattartikeln.

Potentiellt farlig

19 länder i Europa rapporterade totalt 1 436 fall av nilfeber förra året, enligt kanalen.

Sjukdomen kan ge hjärnhinneinflammation och är därför potentiellt dödlig.

De flesta som drabbas av sjukdomen, som även kallas för west nile-feber, får dock mildare symptom eller inga symptom alls, enligt Folkhälsomyndigheten.

– De flesta som får en lindrigare west nile-feber tillfrisknar inom en vecka. Hos mindre än en procent av de infekterade blir sjukdomen allvarlig med tecken på hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Av dessa avlider cirka 17 procent.

Samtidigt finns det också andra sjukdomar som sprids via myggor i turistparadis vid Medelhavet, rapporterar kanalen.

Det handlar om bland annat denguefeber, zika och chikungunya.

Foto: W. Miguez

Text: Redaktionen


JUST NU: Känner sig hånade av Trump – riktar hot

2025 06 28

”Respektlösa” ord från Donald Trump får en utrikesminister att rasa.

Iran reagerar starkt på ord från USA:s president Donald Trump.

Donald Trump har sagt att förhandlingar med Iran kommer att återupptas, samtidigt som Iran också har ingått vapenvila med Israel.

Men nu har ett ordbråk uppstått efter en kommentar från Trump som väcker stor ilska i Iran.

Arga ord från Trump

Donald Trump har skrivit på Truth Social att han har räddat den iranske diktatorn, ayatolla Ali Khamenei från en ”väldigt ful och skamlig död”. Trump anser att Khamenei är otacksam.

– Jag visste EXAKT var han höll sig gömd men lät inte Israel eller USA:s väpnade styrkor, de överlägset största och mäktigaste i världen, ta hans liv, skriver Trump.

– JAG RÄDDADE HONOM FRÅN EN MYCKET FULL OCH VANÄRLIG DÖD, och han behöver inte säga ”TACK, PRESIDENT TRUMP!'", dundrar den amerikanska presidenten.

Enligt Trump har han sett över möjligheten att upphäva sanktioner mot Iran.

Men Iran har bara visat otacksamhet, anser presidenten.

– Men nej, istället drabbas jag av ett uttalande av ilska, hat och avsky, och lade omedelbart ner allt arbete med sanktionslättnader och mer därtill, kommenterar Trump.

Nu rasar Iran mot Trumps ord – och riktar ett hot mot USA, rapporterar AFP.

Stark reaktion från Iran

Irans utrikesminister Abbas Araghchi riktar hårda ord mot den amerikanska presidenten.

– Om president Trump är uppriktig i sin önskan om en överenskommelse, borde han lägga den respektlösa och oacceptabla tonen mot Irans högste ledare, storayatolla Khamenei, åt sidan och sluta såra hans miljontals innerliga anhängare, skriver Araghchi på X, enligt nyhetsbyrån.

– Det stora och mäktiga iranska folket, som visade världen att den israeliska regimen inte hade något annat val än att springa till ”pappa” för att undvika att bli sänkta av våra missiler, tar inte emot hot och förolämpningar, menar den iranska utrikesministern.

Sedan riktar Araghchi ett hot mot USA.

– Och om illusioner eskalerar till större misstag, kommer vi inte att tveka att avslöja våra verkliga förmågor. I det ögonblicket kommer alla illusioner om Irans styrka att försvinna, skriver Irans utrikesminister.

Iran förnekar tidigare uppgifter från Trump om att förhandlingar mellan länderna ska återupptas.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen