I NATT: EU stoppar rysk olja – ökad press på Putin

2022 05 31

EU:s ledare har beslutat sig för att stoppa importen av rysk olja till unionen.

Före årets slut ska 90 procent av den ryska oljan stoppas från att komma in i EU. Det meddelar Europeiska rådets i natt, rapporterar flera internationella medier.

Minskar Putins plånbok

Beskedet uppges snäva åt Vladimir Putins ekonomiska möjligheter att förstärka sin militär i Ukraina.

– Det här täcker omedelbart mer än två tredjedelar av oljeimporten från Ryssland, och kapar en enorm källa för att finansiera dess krigsmaskin, säger Charles Michel, ordförande i Europeiska rådet, enligt Sky News.

“Maximal press”

Han tillägger:

– Maximal press på Ryssland att avsluta kriget.

Tre länder ställer inte upp

Anledningen till att blockeringen av oljan inte sker fullt ut är på grund av att EU har behövt kompromissa. Medlemsländerna Ungern, Slovakien och Tjeckien undantas från unionens embargo efter att ha motsatt sig sanktionen.

Ungern importerar exempelvis 65 procent av sin olja från Ryssland, enligt BBC. Utöver dessa tre länder vill även Bulgarien, som redan skurits av från rysk gas, adderas till listan.

“En milstolpe”

Trots att EU inte får alla medlemsländerna med sig hyllas beslutet av flera representanter för unionen.

– Beslutet är en milstolpe för att förlama Putins krigsmaskin. Vår enhet är vår styrka, framhåller EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell på Twitter.

Anklagas för själviskt beteende

Andra var mer kritiska till de tre länderna som slipper undan importförbudet. Lettlands premiärminister Krišjānis Kariņš anklagade dem för ett själviskt beteende och att ukrainarna betalar med sina liv.

– Om varje europeiskt land bara tänker på sig självt kommer vi aldrig att gå framåt, säger han till The Guardian.

Zelensky: “Sluta bråka”

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky, som flera gånger uppmanat om ett europeiskt oljeembargo, gick i natt ut och uppmanade de europeiska länderna att sluta bråka.

– Alla bråk i Europa måste upphöra, interna dispyter som bara uppmuntrar Ryssland att sätta mer och mer press på er, säger han på videolänk enligt BBC.

Utesluts ur globalt system

Utöver oljesanktioner meddelar även EU att dem ryska storbanken Sberbank utesluts från globala betalsystemet Swift. 

Dessutom förbjuds tre statliga medieföretag och sanktioner riktas även mot utpekade ryska krigsförbrytare.

Foto: President of Russia Office resp Worksite Ltd.

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen