JUST NU: Skatten på bensin och diesel sänks i helgen

2022 04 27

Riksdagen har beslutat att sänka energiskatten på bensin och diesel, vilket beräknas ge effekt för den som ska tanka redan på söndag.

I ett avslutat ärende meddelar riksdagen nu att ett förslag om att tillfälligt sänka energiskatten på bensin och diesel har bifallits.

Sänkningen gäller från och med 1 maj fram till 30 september 2022.

1,80 kronor billigare

Regeringens förslag var initialt att sänka energiskatten så att priset vid pump sänks med 50 öre.

Nu blir istället skattesänkningen per liter lika stor, vilket innebär att den som ska tanka bilen på söndag kan förvänta sig ett sänkt literpris med uppemot 1,80 kronor rapporterar Göteborgs-Posten med hänvisning till TT.

Brett stöd

När beslutet togs hade åtgärden brett stöd i hela riksdagen.

– I dag läggs en alltför stor börda på dem som är beroende av bilen som transportmedel för att färdas i vardagen. Propositionens förslag är ett viktigt steg för att reducera den höga skattebördan som regeringen har lagt på de som behöver bilen i vardagen och för jobbet, framhäver bland annat moderaten och riksdagsledamoten Niklas Wykman med flera partikollegor i förslagets betänkande.

“Oljeprischock”

Även exempelvis Vänsterpartiet är positiva till den nya skattesänkningen på energi och anser att staden bör träda in och skydda Sverige från en “oljeprischock”.

– Kriget har för Sveriges del inte bara inneburit att många varor blivit bristvaror utan också att priser har stigit kraftigt, t.ex. på drivmedel. På väldigt kort tid har priserna stigit med flera kronor per liter och såväl enskilda hushåll som företag har fått problem med att klara av de kraftigt ökade kostnaderna, meddelade Ulla Andersson (V) i partiets yttrande.

MP motsatte sig

Miljöpartiet var det enda parti som som föreslog att riksdagen skulle avslå förslaget.

Den föreslagna sänkningen om 50 öre per liter innebär (...) att Sveriges utsläpp kommer att öka. Om Sverige ska hedra de utsläppsmål som antagits av riksdagen är sänkt pris på utsläpp inte rätt väg att gå, framhäver riksdagsledamot Lorentz Tovatt (MP).

Priserna skjutit i höjden

Under första delen av året har drivmedelspriserna skjutit i höjden, inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina har literkostnaden för bensin och diesel ökat till rekordnivåer.

– Råoljepriset har stigit kraftigt efter den ryska invasionen och oljan är en viktig komponent i bensin- och dieselpriset, sade Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige till Aftonbladet två veckor in i kriget.

Kritik från oppsoitionen

Flera oppositionspartier har kritiserat regeringen för de höga drivmedelskostnaderna och velat se förändring.

–  De höga drivmedelspriserna slår nu stenhårt mot svenskarna. Rysslands krig mot Ukraina och den omvärldsoro det inneburit på råvarumarknaden har fått diesel- och bensinpriserna att skena. Under senaste tiden har dieseln nått 28 kronor litern och bensinen 24 kronor litern, sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i mitten av mars.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen