JUST NU: Skatten på bensin och diesel sänks i helgen

2022 04 27

Riksdagen har beslutat att sänka energiskatten på bensin och diesel, vilket beräknas ge effekt för den som ska tanka redan på söndag.

I ett avslutat ärende meddelar riksdagen nu att ett förslag om att tillfälligt sänka energiskatten på bensin och diesel har bifallits.

Sänkningen gäller från och med 1 maj fram till 30 september 2022.

1,80 kronor billigare

Regeringens förslag var initialt att sänka energiskatten så att priset vid pump sänks med 50 öre.

Nu blir istället skattesänkningen per liter lika stor, vilket innebär att den som ska tanka bilen på söndag kan förvänta sig ett sänkt literpris med uppemot 1,80 kronor rapporterar Göteborgs-Posten med hänvisning till TT.

Brett stöd

När beslutet togs hade åtgärden brett stöd i hela riksdagen.

– I dag läggs en alltför stor börda på dem som är beroende av bilen som transportmedel för att färdas i vardagen. Propositionens förslag är ett viktigt steg för att reducera den höga skattebördan som regeringen har lagt på de som behöver bilen i vardagen och för jobbet, framhäver bland annat moderaten och riksdagsledamoten Niklas Wykman med flera partikollegor i förslagets betänkande.

“Oljeprischock”

Även exempelvis Vänsterpartiet är positiva till den nya skattesänkningen på energi och anser att staden bör träda in och skydda Sverige från en “oljeprischock”.

– Kriget har för Sveriges del inte bara inneburit att många varor blivit bristvaror utan också att priser har stigit kraftigt, t.ex. på drivmedel. På väldigt kort tid har priserna stigit med flera kronor per liter och såväl enskilda hushåll som företag har fått problem med att klara av de kraftigt ökade kostnaderna, meddelade Ulla Andersson (V) i partiets yttrande.

MP motsatte sig

Miljöpartiet var det enda parti som som föreslog att riksdagen skulle avslå förslaget.

Den föreslagna sänkningen om 50 öre per liter innebär (...) att Sveriges utsläpp kommer att öka. Om Sverige ska hedra de utsläppsmål som antagits av riksdagen är sänkt pris på utsläpp inte rätt väg att gå, framhäver riksdagsledamot Lorentz Tovatt (MP).

Priserna skjutit i höjden

Under första delen av året har drivmedelspriserna skjutit i höjden, inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina har literkostnaden för bensin och diesel ökat till rekordnivåer.

– Råoljepriset har stigit kraftigt efter den ryska invasionen och oljan är en viktig komponent i bensin- och dieselpriset, sade Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige till Aftonbladet två veckor in i kriget.

Kritik från oppsoitionen

Flera oppositionspartier har kritiserat regeringen för de höga drivmedelskostnaderna och velat se förändring.

–  De höga drivmedelspriserna slår nu stenhårt mot svenskarna. Rysslands krig mot Ukraina och den omvärldsoro det inneburit på råvarumarknaden har fått diesel- och bensinpriserna att skena. Under senaste tiden har dieseln nått 28 kronor litern och bensinen 24 kronor litern, sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i mitten av mars.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen