JUST NU: Bensinpriserna förväntas stiga efter EU-besked

2022 05 31

Nattens besked om att EU stoppar import av rysk olja lär ge konsekvenser för drivmedelspriserna i Sverige.

EU tar i med hårdhandskarna mot Ryssland och landets diktator Vladimir Putin. I natt meddelade ledare inom unionen att man tänker stoppa rysk olja med upp till 90 procent före årets slut. 

Svenskar drabbas

Beslutet uppges vara direkt kännbart ekonomiskt för den ryska presidenten och möjligheterna att finansiera krigsmaskinen i Ukraina. 

Andra som kommer behöva drabbas av konsekvenserna av EU:s beslut är svenska bilister, rapporterar Expressen.

Nära rekordsumma

Sanktionerna fick nämligen direkt påverkan på oljepriset. Ett fat olja steg för första gången på två månader till 1 200 kronor.

Idag kostar en liter bensin 23,33 kronor enligt Circle K:s prislista för bemannade stationer. Det är nära de historiska rekordsummor som annonserades i vintras, och efter de nya sanktionerna lär nu sannolikt prislappen öka igen.

Kan inte ställa om

– Drivmedelsmarknaden är i viss  mån regional i Europa. Men EU har importerat mycket av sina färdiga drivmedel, diesel och bensin framför allt. Det finns inte riktigt tankers globalt för att ställa om och ta in drivmedel från länder längre bort, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, till Expressen.

Uppmaning till konsumenter

Samuel Ciszuk riktar dessutom en konkret uppmaning till hur bensinkonsumenter och bilister ska tänka framöver när priserna ökar.

– Det blir dyrare att tanka bilen, så det är väl bra att hålla igen i den mån den går. Man får fundera på vad man har råd med och hur man ska lägga upp sin konsumtion, säger han till tidningen.

Meddelade sänkt energiskatt

I slutet av april meddelade riksdagen att energiskatten på bensin och diesel skulle sänkas 50 öre, vilket skulle ge ett sänkt literpris med uppemot 1,80 kronor.

Den minskningen har nu alltså ätits upp av den senaste tidens ökningar.

Statsministern välkomnar oljebesked

Medan svenskarna får förhålla sig till ökade drivmedelspriser som en följd av sanktionerna är EU:s förhoppning att Putin ska drabbas desto hårdare. Statsminister Magdalena Andersson (S) välkomnar EU:s besked.

– Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina. Alla ser behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att få honom att inse att han ska sluta, sade hon på en pressträff enligt SVT.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen