JUST NU: Bensinpriserna förväntas stiga efter EU-besked

2022 05 31

Nattens besked om att EU stoppar import av rysk olja lär ge konsekvenser för drivmedelspriserna i Sverige.

EU tar i med hårdhandskarna mot Ryssland och landets diktator Vladimir Putin. I natt meddelade ledare inom unionen att man tänker stoppa rysk olja med upp till 90 procent före årets slut. 

Svenskar drabbas

Beslutet uppges vara direkt kännbart ekonomiskt för den ryska presidenten och möjligheterna att finansiera krigsmaskinen i Ukraina. 

Andra som kommer behöva drabbas av konsekvenserna av EU:s beslut är svenska bilister, rapporterar Expressen.

Nära rekordsumma

Sanktionerna fick nämligen direkt påverkan på oljepriset. Ett fat olja steg för första gången på två månader till 1 200 kronor.

Idag kostar en liter bensin 23,33 kronor enligt Circle K:s prislista för bemannade stationer. Det är nära de historiska rekordsummor som annonserades i vintras, och efter de nya sanktionerna lär nu sannolikt prislappen öka igen.

Kan inte ställa om

– Drivmedelsmarknaden är i viss  mån regional i Europa. Men EU har importerat mycket av sina färdiga drivmedel, diesel och bensin framför allt. Det finns inte riktigt tankers globalt för att ställa om och ta in drivmedel från länder längre bort, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis, till Expressen.

Uppmaning till konsumenter

Samuel Ciszuk riktar dessutom en konkret uppmaning till hur bensinkonsumenter och bilister ska tänka framöver när priserna ökar.

– Det blir dyrare att tanka bilen, så det är väl bra att hålla igen i den mån den går. Man får fundera på vad man har råd med och hur man ska lägga upp sin konsumtion, säger han till tidningen.

Meddelade sänkt energiskatt

I slutet av april meddelade riksdagen att energiskatten på bensin och diesel skulle sänkas 50 öre, vilket skulle ge ett sänkt literpris med uppemot 1,80 kronor.

Den minskningen har nu alltså ätits upp av den senaste tidens ökningar.

Statsministern välkomnar oljebesked

Medan svenskarna får förhålla sig till ökade drivmedelspriser som en följd av sanktionerna är EU:s förhoppning att Putin ska drabbas desto hårdare. Statsminister Magdalena Andersson (S) välkomnar EU:s besked.

– Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina. Alla ser behovet av att vidta ytterligare åtgärder för att få honom att inse att han ska sluta, sade hon på en pressträff enligt SVT.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen