Anmärkningsvärt övertalningsförsök av Putin

2022 11 22

Nio månader in i sin egen fullskaliga krigsinvasion uppmanar Vladimir Putin presidentkollegan i Turkiet att avstå från våld i Syrien.

Den ryska diktatorn fortsätter sitt krig mot Ukraina, där målet enligt de senaste rapporterna tycks vara att slå ut viktig infrastruktur i landet vilket drabbar den civila befolkningen hårt.

Samtidigt som övergreppen och dödstalen stiger till följd av invasionen vänder sig Putin till Turkiet, som i helgen uppges ha beordrat bombningar mot kurdiska posteringar i Syrien och orsakat 37 människors död.

– VI hoppas kunna övertyga våra turkiska kollegor att avstå från att använda överdrivet våld på syriskt territorium för att undvika eskaleringen av spänningar, säger Alexander Lavrantjev, Putins särskilda sändebud i Syrien, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uppmanar att vara "återhållsamma"

Putinregimen menar att man kämpat hårt för att bevara fredliga relationer vid den turk-syriska gränsen, och uppmanar Turkiet att vara "återhållsamma" i sin militära utrikespolitik.

– Ryssland har i månader gjort allt för att förhindra all storskalig markoperationer, hävdar Lavrentjev på en presskonferens i Astana, Kazakstans huvudstad, där en rysk delegation ska samtala med Turkiet och Iran om Syrien.

De tre länderna ses som avgörande aktörer för kriget i Syrien, som sedan 2011 krävt nästan en halv miljon liv, skriver AFP.

Hotade med invasion i våras

Enda sedan i maj har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hotat att inleda en invasion av norra Syrien.

– Vi kommer att få de som stör oss på vårt territorium att betala, uttryckte Erdoğan under gårdagen på en presskonferens, och tillade att samråd pågår för att bestämma vilken styrka som ska användas på de turkiska markstyrkorna.

Utförde flygattacker

I lördags släppte det turkiska försvarsdepartementet en bild som visar ett stridsflygplan med rubriken “Skurkarnas förrädiska attacker hålls ansvariga” samtidigt som man utförde en rad flygattacker mot flera orter i norra Syrien, enligt ABC News.

Bildbudskapet syftar på bombdådet mot en gata i Istanbul nyligen där sex personer dödades och 80 skadades. President Erdoğans myndigheter beskyller terrorstämplande Kurdiska Arbetarpartiet PKK och kurdiska grupperingar i Syrien för dådet, som nekar till anklagelserna.

LÄS MER: Turkiet bombar grannland

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen