I NATT: Oroväckande uppmaning i befriade städer i Ukraina

2022 11 22

Människor i nyligen befriade områden och städer i Ukraina kan nu tvingas lämna sina hem.

Det var bara häromveckan som fantastiska glädjescener utspelade sig i staden Cherson då mängder med extatiska ukrainare firade det ryska tillbakadragandet.

Blågula flaggor vajade återigen i staden och rysk propaganda revs ned samtidigt som ukrainska soldater hyllades genom att kastas upp i luften.

Men nu uppmanas invånarna i städerna Cherson och Mykolajiv, som båda kontrolleras av Ukraina, att evakuera inför vintern. Det rapporterar flera internationella medier.

Livshotande konsekvenser

Anledningen till uppmaningen är att rysk beskjutning väntas få livshotande konsekvenser för vatten- och energiförsörjningen i stora delar av landet.

– Människor måste tas till en plats där de kan tillbringa vintern, säger biträdande premiärminister Iryna Veresjtjuk enligt New York Times, och lovar även att myndigheterna kommer att hjälpa till med evakueringarna.

Man uppmanar de befriade ukrainarna i Cherson och Mykolajiv att framför allt ta sig till centrala eller västra delar av landet.

Skrämmande varning

På måndagen utfärdade World Health Organization, WHO, en skrämmande varning om hur energikrisen kommer att påverka befolkningen i det krigsdrabbade landet.

– Den här vintern kommer att vara livsfarlig för miljontals människor i Ukraina, säger WHO:s regionala chef för Europa, Hans Henri P. Kluge till nyhetsbyrån AP.

– Attacker på hälso- och energiinfrastruktur innebär att hundratals sjukhus och sjukvårdsinrättningar inte längre är i full drift och saknar bränsle, vatten och elektricitet.

Drastisk försämring

Situationen är dock inte mycket bättre i många andra delar av landet än de befriade områdena i söder. Enligt Volodymyr Kudrytskyi, chef för den statliga nätoperatören Ukrenergo, har mer än 40 procent av Ukrainas energianläggningar skadats av ryska angrepp de senaste veckorna, rapporterar The Guardian.

I Kyiv och andra storstäder har läget försämrats drastiskt efter den hittills största missilattacken mot landets elnät förra veckan.

Förbereder sig på katastrof

Borgmästaren i Kyiv, Vitali Klitschko, menar att staden måste vara beredd på värsta möjliga scenario kopplat till strömförsörjningen.

– I värsta fall, egentligen gillar jag inte att prata om det, men jag måste vara beredd om vi inte har el, inget vatten, ingen värme, ingen mobiltäckning och ingen kommunikation, sade han i fredags.

Tusentals kilometer av viktiga högspänningsledningar fungerar inte enligt Ukrenergo, vilket påverkar hela Ukraina.

Foto: MFA of Ukraine

Text: Redaktionen