Turkiet bombar grannland – 12 döda

2022 11 20

12 personer uppges ha dödats och flera skadats efter att Regeringen Erdogan beordrat bombningar mot kurdiska posteringar.

Turkiska flygvapnet utförde flygattacker mot flera orter i norra Syrien under natten mot söndagen uppger ABC News.

Attackerar kurder

Turkiska försvarsdepartementet har även släppt en bild som visar ett stridsflygplan med rubriken ”Skurkarnas förrädiska attackerna hålls ansvariga”.

Bildbudskapet syftar på bombdådet mot en gata i Istanbul nyligen där sex personer dödades och 80 skadades. President Erdogans myndigheter beskyller terrorstämplande Kurdiska Arbetarpartiet PKK och kurdiska grupperingar i Syrien för dådet.

De anklagade har dock nekat.

Besegrade terrorsekten IS

Såväl USA och EU som Turkiet klassar PKK som en terrorgrupp men synen på de kurdiska grupperna i Syrien skiljer sig åt. Väst är mer positivt inställda och samarbetade med grupperingarna YPG och SDF i kriget mot terrorsekten IS.

Turkiets flygattacker riktade in sig på bland annat orten Kobane i norra Syrien.

– Kobane, staden som besegrade IS, drabbas av bombningar utförda av Turkiska ockupanter, framför SDF:s talesperson Farhad Shami.

25 olika flyganfall

Kurdiskledda SDF står för Syrian Demokratic Forces vars huvudgrupp är YPG, Kurdiska Folkets Försvarsgrupper.

– Omkring 25 olika flyganfall har utförts mot av turkiska krigsplan mot platser nära Aleppo, Raqqa och Hasakah, uppger brittiskabaserade Syriska Observatoriet för Mänskliga Rättigheter till ABC News.

Observatoriet uppger att minst 12 personer har dödats inklusive både SDF-soldater och soldater från Syriens armé.

USA uppger

USA:s konsulat i Erbil i grannlandet Irak uppger att trovärdiga öppna källor rapporterar att ytterligare turkiska anfall kan väntas kommande dagar på två platser:

- Norra Syrien

- Norra Irak

Kurdiska myndigheter i norra Syrien reagerar skarpt.

– Om Turkiet anfaller så har soldaterna i området rätt att göra motstånd och försvara regionen kraftfullt på ett sätt som drar in regionen i ett långvarigt krig.

Sedan 2016 har Syrien genomfört tre större militära operationer in i Syrien och kontrollerar redan delar av regionen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen