JUST NU: Andersson och Kristersson kritiseras för uttalande om Turkiet

2022 07 05

Att Turkiet skulle vara en demokrati stämmer inte.

Det anser statsvetaren Staffan Lindberg som kritiserar de båda partiledaren för att ha hävdat just så är fallet, rapporterar Sveriges Radio.

Lindberg hänvisar till en intervju som gjordes i helgen i Studio P1, då Magdalena Andersson och Ulf Kristersson konfronterades med frågan huruvida Turkiet är en demokrati eller inte.

Kämpade med svaret

Statsministern fick kämpa för att hålla tungan rätt i mun när hon skulle definiera det land hon precis slutit avtal med för att få gå med i Nato.

– Jag ska inte, alltså jag ska inte slutgiltigt…, inledde statsministern sitt svar. 

– Det är ju en demokrati på så sätt att de har allmänna val men vi vet ju också att det finns en diskussion om att det är journalister som är fängslade och så. Det är klart att det är viktigt att det finns fri media, fortsatte sedan Magdalena Andersson.

Svarade svävande

Även Ulf Kristersson svarade svävande på frågeställningen.

– Alltså, Turkiet är en parlamentarisk demokrati. Sedan är det ingen tvekan om att det finns bristande fri- och rättigheter i Turkiet.

“Det luktar illa”

Men att benämna Turkiet som en demokrati vore direkt felaktigt, enligt Staffan Lindberg. 

– Om man ska sänka nivån så lågt att Turkiet räknas som en demokrati, då är nog vattnet ganska grumligt och brunt och luktar illa, säger han till SR.

“Fallerar i samtliga områden”

Lindberg är även föreståndare för det internationella demokratiforskningsprojektet V-Dem, som används av bland annat Världsbanken och EU-kommissionen som demokratiskt mått för att jämföra olika länder.

Han tar bland annat upp att valen i Turkiet har stora brister och att det finns grova inskränkningar i landets yttrandefrihet.

– Turkiet fallerar i demokratiskt hänseende på i stort sett samtliga dessa områden, säger Staffan Lindberg till radion.

Förklaras av Natofrågan

Förklaringen till att de båda partiledarna svarar på det sätt de gör är den pågående Natoansökningen, som i högsta grad påverkats av just Turkiet.

Så menar åtminstone Sten Widmalm, också professor i statsvetenskap.

– Politik och intressen avgör hur man svarar, men det kan inte heller gå hur långt som helst som Staffan är inne på, säger han till SR.

Lovade hedra avtalet

Senast idag höll Nato en presskonferens där även utrikesminister Ann Linde (S) närvarade. Hon angav då ett löfte till Turkiet och Erdoğan.

– Vi har en överenskommelse mellan Sverige, Finland och Turkiet. Vi kommer hedra den överenskommelsen och följa den, säger Ann Linde på pressträffen.

Statsministerns löfte

Enligt Erdoğan består avtalet av att Sverige ska utvisa 73 personer, någonting han påstår att Sverige har lovat för att Turkiet ska släppa in landet i Nato.

Magdalena Andersson har i sin tur lovat att inga svenska medborgare kommer att lämnas ut.

Ägnar man sig inte åt terrorismverksamhet behöver man inte vara orolig, sa statsminister Magdalena Andersson (S) till Expressen i onsdags.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Moderaterna

Text: Redaktionen


Expert hävdar: Elon Musk på väg att bli galen – “mår inte bra”

2025 03 13

Professorn och författaren Seth Abramson påstår att Elon Musk “saknar mental stabilitet för att vara involverad i regeringen”.

Seth Abramson, som bland annat skrivit en bok om Elon Musk och jobbat för tidningar som Washington Post, Newsweek och The Guardian, menar att techmiljardären är på väg mot ett sammanbrott.

– I egenskap av Musk-författare berättade jag för er att han höll på att bli galen. Orsaken var en kombination av depression, stress, medicinmissbruk och användning av illegala droger, skriver Abramson på X.

"Ta bort honom från internet"

Det framgår inte i Abramsons inlägg om professorn drar sina slutsatser av att ha träffat Musk personligen.

Inte heller om han har tagit del av några läkarjournaler eller andra uppgifter som utifrån medicinsk grund beskriver entreprenörens hälsa.

Seth Abramson menar dock att de inlägg som Elon Musk skriver och delar på sociala medier utgör underlag för teorin.

– Hans Twitter-flöde (numera X, red. anm.) är ett bevis på denna störning. Någon som bryr sig om honom måste ta bort honom från internet permanent, menar experten.

"Mår dåligt"

Ett av Abramsons exempel är när Musk häromdagen kallade senatorn Mark Kelley, som tjänstgjort i USA:s militär i 25 år, för "förrädare" efter han besökt Ukraina och uppmanat Vita huset att fortsätta stödja det krigsdrabbade landet.

– En del av Musks förvirring tycks vara en ökad lojalitet gentemot Kreml, menar Abramson.

– Det råder inget tvivel om att Musk nu saknar mental stabilitet för att vara involverad i regeringen, och att hans offentliga och privata uppträdande som en del av regeringen kostar liv, jobb och betydande skador för USA:s förtroende. Han mår dåligt och vi kan alla se det, skriver Abramson också.

Använder ketamin

Elon Musk har tidigare förklarat öppet att han använder den i Sverige narkotikaklassade medicinen ketamin, vars bieffekter exempelvis kan vara desorientering och aggressivt beteende.

– Ketamin hjälper en att komma ur ett nedstämt tillstånd, sade Musk i en tv-intervju med Don Lemon 2024, och tillade att det är bättre för aktieägarna om han använder drogen.

Musk har dock förnekat att han missbrukar medicinen.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen 


Högst oväntat tillskott i Ukrainas militär – ”deltar i beskjutningen”

2025 03 13

Ett mycket sällsynt videoklipp har börjat cirkulera på sociala medier.

Bilderna uppges vara tagna och producerade av kinesisk statlig media.

I filmen framträder kinesiska reportrar som deltar i en ukrainsk beskjutning av ryska positioner, rapporterar Newsweek som studerat klippet.

Se video längst ned i texten.

Mycket ovanligt

Den 24 sekunder långa videon ska vara inspelat 6 mars i år. I klippet syns hur en kinesisk journalist följer trupper som avfyrar flera skott från ett ukrainskt raketsystem.

Uppgifterna beskrivs som mycket sällsynta.

Kina är i många avseenden Rysslands närmast allierade och har i allra högsta grad bidragit till att hålla igång både den ryska krigsmaskinen och dess ekonomi sedan invasionen av Ukraina för tre år sedan.

Att reportrar från den mycket hårt kontrollerade kinesiska statsmedian sluter upp bakom Ukraina på slagfältet måste därmed betraktas som mycket oväntat.

"Deltog till och med i beskjutningen"

Den amerikanska tidningen hänvisar till en estnisk källa, som lagt upp klippet under namnet “WarTranslated” på X (tidigare Twitter).

– Kinesiska journalister har oväntat filmat ett reportage med Ukrainas väpnade styrkor för första gången – och till och med deltagit i att beskjuta ryska positioner, framhålls i inlägget.

– Det är första gången som representanter för det här mediet har arbetat med den ukrainska armén. Tidigare har de uteslutande filmat rapporter med ryska trupper, står det vidare.

Uppgifter: på väg in i kriget för Rysslands räkning

Varken Kina, Ukraina eller Ryssland har kommenterat det anmärkningsvärda klippet som cirkulerar.

Samtidigt som Kina velat framhålla sig som en neutral part har det spekulerats i om den Putinallierade diktaturen i själva verket är på väg in i kriget – men då på Rysslands sida.

Det rapporterade den statsägda ukrainska tv-kanalen UATV förra veckan.

Tv-kanalen hänvisar till uppgifter från Center for National Resistance – en organisation som ukrainska specialstyrkor upprättade kort efter den ryska invasionen 2022.

– Kina uppges förhandla med Ryssland om att landets militär ska delta i kriget mot Ukraina, på samma sätt som Nordkorea hjälpt Ryssland, uppger UATV.

Här är videon

Se videon med det kinesiska reporterteamet genom att klicka här (länk till Newsweek).

Foto: WarTranslated på X

Text: Redaktionen