Anders Tegnell tonar ned riskerna med den ökade smittan

2021 07 23

Anders Tegnell tonar ned riskerna med smittökningen och håller inte med om att den 4:e vågen inletts i Sverige.

Efter att antalet nya smittfall i Stockholm ökat med 44 % senaste veckan gick smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund ut och sa att ökningen är mycket oroväckande och professor Anders Björkman, infektionsläkare vid Karolinska,  framhöll att Sverige är inne i den 4:e vågen.

Fördubbling av fall

I regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne har en fördubbling ägt rum de senaste veckorna. Även i Dalarna, Halland och Västerbotten ökar antalet fall av covid-19.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell tonar ned situationen och kallar istället smittläget i Sverige för stabilt.

– Det kan vara en enskild ökning som vänder ner igen eller början på något nytt. Man vet inte om det är en ny våg förrän man är mitt i den. I Stockholm är det en viss ökning. Men eftersom det är från så pass låga nivåer i antal fall blir det procentuellt höga tal, framhåller Anders Tegnell för DN.

Ovaccinerade drabbas

Statsepidemiologen betonar att det är bland de ovaccinerade som smittan nu främst sprids.

– Det här är en spridning bland ovaccinerade unga. Enligt min mening är det omöjligt att svara på om det här är början på en ny våg. Det kan vara så, men det kan också komma att minska igen, säger Tegnell till DN. Och trots att Sverige gång på gång följt efter övriga Europa och drabbats av kraftiga smittökningar så väljer Anders Tegnell återigen att tona ned situationen. Han tror inte det är säkert att Sverige följer efter andra EU-länders snabbt försämrade läge.

Springande punkten

– Vi har ett annat läge i och med vaccineringen. Den har ändrat läget och man ska nog vara försiktig med att förutspå att saker och ting upprepar sig på samma sätt. Det handlar återigen om hur väl vi fortsätter att följa rekommendationerna. Det är den springande punkten. Är vi noggranna kan vi hålla ut längre och då hinner fler vaccineras. Då blir färre smittade, säger Tegnell till DN.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="388"]

Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen