Anders Tegnell tonar ned riskerna med den ökade smittan

2021 07 23

Anders Tegnell tonar ned riskerna med smittökningen och håller inte med om att den 4:e vågen inletts i Sverige.

Efter att antalet nya smittfall i Stockholm ökat med 44 % senaste veckan gick smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund ut och sa att ökningen är mycket oroväckande och professor Anders Björkman, infektionsläkare vid Karolinska,  framhöll att Sverige är inne i den 4:e vågen.

Fördubbling av fall

I regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne har en fördubbling ägt rum de senaste veckorna. Även i Dalarna, Halland och Västerbotten ökar antalet fall av covid-19.

Men statsepidemiolog Anders Tegnell tonar ned situationen och kallar istället smittläget i Sverige för stabilt.

– Det kan vara en enskild ökning som vänder ner igen eller början på något nytt. Man vet inte om det är en ny våg förrän man är mitt i den. I Stockholm är det en viss ökning. Men eftersom det är från så pass låga nivåer i antal fall blir det procentuellt höga tal, framhåller Anders Tegnell för DN.

Ovaccinerade drabbas

Statsepidemiologen betonar att det är bland de ovaccinerade som smittan nu främst sprids.

– Det här är en spridning bland ovaccinerade unga. Enligt min mening är det omöjligt att svara på om det här är början på en ny våg. Det kan vara så, men det kan också komma att minska igen, säger Tegnell till DN. Och trots att Sverige gång på gång följt efter övriga Europa och drabbats av kraftiga smittökningar så väljer Anders Tegnell återigen att tona ned situationen. Han tror inte det är säkert att Sverige följer efter andra EU-länders snabbt försämrade läge.

Springande punkten

– Vi har ett annat läge i och med vaccineringen. Den har ändrat läget och man ska nog vara försiktig med att förutspå att saker och ting upprepar sig på samma sätt. Det handlar återigen om hur väl vi fortsätter att följa rekommendationerna. Det är den springande punkten. Är vi noggranna kan vi hålla ut längre och då hinner fler vaccineras. Då blir färre smittade, säger Tegnell till DN.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="388"]