Sverige inne i 4:e vågen

2021 07 22

– Jag tycker att man kan säga att det här är början på den fjärde vågen.

Det säger Anders Björkman, infektionsläkare och professor vid Karolinska Institutet. Efter en längre tids positiv utveckling börjar nu smittotalen gå upp i Sverige. SvD redovisar att det rullande sjudagarssnittet för antal nya fall har ökat från 215 till 296 per dag under senaste registrerade veckan.

Ökar i en rad regioner

I regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne har en fördubbling ägt rum de senaste veckorna. Även i Dalarna, Halland och Västerbotten ökar antalet fall av covid-19.

Infektionsläkare Anders Björkman, professor vid Karolinska Institutet, framhåller att Sverige nu lär stå inför den fjärde vågen.

– Jag tycker att man kan säga att det här är början på den fjärde vågen, säger han till SvD.

Yngre får långtidscovid

Då många äldre har fått andra dosen väntas dödstalen inte stiga i samma utsträckning men många yngre har ännu inte vaccinerats.

– De äldre är skyddade, men det kommer att innebära att fler 20- och 30-åringar kommer att få långtidscovid, säger Anders Björkman som anser att Folkhälsomyndigheten varit alltför optimistisk avseende deltavarianten.

4:e våg väntas i Finland

Smittotalen ökar nu på grund av deltavarianten i land efter land i Europa och SvD klargör att chefen vid Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten väntar sig nya restriktioner i Finland inom kort.

– Om man vill prata om vågor, så kan man nog säga att vi är i den fjärde vågen, säger Mika Salminen, hälsosäkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland  till finska medier.

ANALYS

Att ännu en gång tro att Sverige ska klara sig bättre än övriga Europa vore extremt naivt. Hoppas kan man alltid göra - men det är inte med hopp man räddar hälsa och liv.

Foto: Region Kronoberg

[yop_poll id="385"]