I NATT: Låtsades attackera med kärnvapen

2023 08 31

Ballistiska missiler avfyrades i natt för att simulera ett angrepp med kärnvapen.

Kreml i Ryssland har sedan invasionen av Ukraina vid upprepade tillfällen skramlat och hotat att använda sitt lager av massförstörelsevapen.

Men det är inte Vladimir Putin eller hans närmaste män som har fått luft den här gången.

Det är istället en allierad diktator – Kim Jong-Un.

Under natten till torsdag har Nordkorea skjutit iväg två kortdistansmissiler i ett övningssyfte där man låtsas att man attackerar Sydkorea med kärnvapen, uppger BBC.

Varnar USA

Enligt nordkoreanska statliga medier skedde det nya testet som en varning till USA.

Diktaturen vänder sig emot att president Joe Biden har placerat ut bombplan i regionen och genomfört militärövningar med Sydkorea – en förberedelse för krig enligt Nordkorea.

Nattens missiler ska ha avfyrats kring midnatt.

– En taktisk kärnvapenattackövning som simulerar bränd mark på stora ledningscentraler och operativa flygfält, framhåller den nordkoreanska armén enligt BBC.

– Övningen syftar till att skicka ett tydligt budskap som utmanar oss med sådana militära hot som utplaceringen av strategiska kärnkraftstillgångar trots våra upprepade varningar.

Förberedda på fullskaligt krig

Tidigare veckan uppges Kim Jong-Un personligen ha observerat en övning för att förbereda sina högsta befälhavare för ett fullskaligt krig med Sydkorea, enligt statlig koreansk media.

Övningen simulerade ett avvärjande av en plötslig invasion för att därefter gå till motattack och ockupera hela södra delen av grannlandet.

Putin har etablerat kontakt

Igår kväll kom rapporter från USA om att Nordkorea och Ryssland har intensifierat sina kontakter om att ta fram ett vapenavtal.

– Ryssland skulle ta emot betydande mängder och fler typer av ammunition från Nordkorea, som den ryska militären planerar att använda i Ukraina, sade John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, på en pressträff.

– Vi uppmanar Nordkorea att upphöra med sina vapenförhandlingar med Ryssland och följa de offentliga åtaganden som Pyongyang har tagit att inte tillhandahålla eller sälja vapen till Ryssland.

LÄS MER: Putin har etablerat kontakt – USA oroade

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen