I NATT: Låtsades attackera med kärnvapen

2023 08 31

Ballistiska missiler avfyrades i natt för att simulera ett angrepp med kärnvapen.

Kreml i Ryssland har sedan invasionen av Ukraina vid upprepade tillfällen skramlat och hotat att använda sitt lager av massförstörelsevapen.

Men det är inte Vladimir Putin eller hans närmaste män som har fått luft den här gången.

Det är istället en allierad diktator – Kim Jong-Un.

Under natten till torsdag har Nordkorea skjutit iväg två kortdistansmissiler i ett övningssyfte där man låtsas att man attackerar Sydkorea med kärnvapen, uppger BBC.

Varnar USA

Enligt nordkoreanska statliga medier skedde det nya testet som en varning till USA.

Diktaturen vänder sig emot att president Joe Biden har placerat ut bombplan i regionen och genomfört militärövningar med Sydkorea – en förberedelse för krig enligt Nordkorea.

Nattens missiler ska ha avfyrats kring midnatt.

– En taktisk kärnvapenattackövning som simulerar bränd mark på stora ledningscentraler och operativa flygfält, framhåller den nordkoreanska armén enligt BBC.

– Övningen syftar till att skicka ett tydligt budskap som utmanar oss med sådana militära hot som utplaceringen av strategiska kärnkraftstillgångar trots våra upprepade varningar.

Förberedda på fullskaligt krig

Tidigare veckan uppges Kim Jong-Un personligen ha observerat en övning för att förbereda sina högsta befälhavare för ett fullskaligt krig med Sydkorea, enligt statlig koreansk media.

Övningen simulerade ett avvärjande av en plötslig invasion för att därefter gå till motattack och ockupera hela södra delen av grannlandet.

Putin har etablerat kontakt

Igår kväll kom rapporter från USA om att Nordkorea och Ryssland har intensifierat sina kontakter om att ta fram ett vapenavtal.

– Ryssland skulle ta emot betydande mängder och fler typer av ammunition från Nordkorea, som den ryska militären planerar att använda i Ukraina, sade John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, på en pressträff.

– Vi uppmanar Nordkorea att upphöra med sina vapenförhandlingar med Ryssland och följa de offentliga åtaganden som Pyongyang har tagit att inte tillhandahålla eller sälja vapen till Ryssland.

LÄS MER: Putin har etablerat kontakt – USA oroade

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Oväntad uppmaning till alla med trädgård inför sommaren

2024 05 19

En expert vill att de med trädgård slutar upp med att rycka ogräs.

Sommaren närmar sig och många med trädgård börjar tillbringa allt mer tid utomhus.

Då är det vanligt att gå och leta efter ogräs som man rycker upp och kastar bort för att se till att trädgården är grön och fin.

Nu går en expert ut med en uppmaning till alla som gör så, och rekommenderar motsatsen.

Det rapporterar TV4.

Flera anledningar

Det är av flera anledningar som man bör undvika att ta bort ogräset, menar herbalisten Lisen Sundgren.

Dels menar hon att mycket av ogräset faktiskt är ätbart, och att man kan skapa en hörna på tomten tillägnad åt just ogräs.

– If you can't beat them, eat them, säger Lisen Sundgren till TV4.

Bland det ätbara ogräset nämner hon bland annat tistel, maskrosblommor som kan strös över soppa och brännässlor som man kan göra soppa eller pesto på.

Drar till sig insekter

En annan anledning till att ha kvar ogräset är att det drar till sig pollinerande insekter och skapar liv i trädgården.

– Då kan man gå och plocka sin mat och så är det surr, man vill ju att det ska låta i trädgården. Det blir ju väldigt sterilt med bara gräsmatta och odlade blommor som inte drar till sig pollinerande insekter.

Flera tips

För den som försöker etablera en trevlig trädgård finns flera tips att följa.

– En trädgård blir både spännande och mer intressant om kontraster mellan olika växters växtsätt får samverka och på så vis framhäva varandra, säger Blomsterlandets trädgårdsmästare Linda Schilen.

– Ett sätt att göra detta på är att låta formklippta ligusterklot eller idegranshäckar möta livfullt prydnadsgräs eller skira perenner. 

Insekter lockas

Schilen pekar ut just att insekter dras till den typen av trädgårdar.

– En bonus är att även insekter trivs i den här stilen av trädgårdar, vildvuxna perenner som blommar lockar insekter som pollinatörer och vintergröna växter blir fina övervintringsboplatser åt många nyttodjur.

En levande trädgård bedöms därmed vara bra av flera anledningar.

Foto: M. le Breton

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen