I NATT: Carl Bildts hårda utspel

2023 04 10

Rysslands expresident Dmitrij Medvedev har återigen stått för ett mycket hätskt uttalande.

Den här gången uttalar han sig på Twitter om att “ingen på planeten” behöver Ukraina.

– Varför kommer Ukraina att försvinna? Eftersom ingen behöver det, uttrycker Medvedev, som idag är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, på Twitter.

Han fortsätter med att påstå att USA tvingar Europa att stödja Ukraina.

– Det kommer att bli Europas sista fall, en gång majestätiskt men berövat av tillbakasträvande.

Carl Bildt: Låter psyksjuk

Utspelet fick den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt att reagera på samma plattform, vilket bland annat snappats upp av Expressen.

– Detta är en anmärkningsvärd drapa. Mannen är en före detta president och nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd. När jag tidigare har talat med honom upplevde jag honom som resonlig men kanske inte särskilt imponerande, framhåller Carl Bildt på Twitter.

Han tillägger:

– Men nu låter hans skriverier som någon som yrar på psyket.

Hotat friskt

Dmitrij Medvedev är kanske den person med kopplingar till den ryska presidentadministrationen som stått för flest och värst hot mot Ukraina och väst sedan invasionen inleddes.

Inte sällan har de handlat om kärnvapen.

Nyligen utfärdade samma person ett konkret hot om att använda just sådana mot Ukraina om landet försöker ta tillbaka Krymhalvön.

– När det gäller några allvarliga offensiver som involverar ett försök att återta Krym är det helt klart att detta kommer att fungera som grund för användning av alla skyddsmedel, sade Dmitrij Medvedev enligt Sky News i mars.

Tror att Nato skulle titta på

Skulle Ryssland använda kärnvapen är Medvedev övertygad om att Nato bara kommer att stå vid sidan av och se på.

– Jag tror inte att Nato direkt skulle blanda sig i konflikten ens i detta scenario. Demagogerna över havet och i Europa kommer inte att dö i en kärnvapenapokalyps, sade han i höstas enligt Reuters.

"Han är rubbad"

Samma person har även uttryckt att Ryssland skulle placera ut missilrobotar på tröskeln till Finland och Sverige om länderna går med i Nato.

– Även med Putinregimens mått mätt är denna man tydligt rubbad, framhöll Carl Bildt om just Medvedev i somras när den ryska politikern hotade den Internationella brottmålsdomstolen med kärnvapen.

Foto: Caroline Andersson Renaud, Talarforum resp President of Russia Office


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen