I NATT: Carl Bildts hårda utspel

2023 04 10

Rysslands expresident Dmitrij Medvedev har återigen stått för ett mycket hätskt uttalande.

Den här gången uttalar han sig på Twitter om att “ingen på planeten” behöver Ukraina.

– Varför kommer Ukraina att försvinna? Eftersom ingen behöver det, uttrycker Medvedev, som idag är vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, på Twitter.

Han fortsätter med att påstå att USA tvingar Europa att stödja Ukraina.

– Det kommer att bli Europas sista fall, en gång majestätiskt men berövat av tillbakasträvande.

Carl Bildt: Låter psyksjuk

Utspelet fick den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt att reagera på samma plattform, vilket bland annat snappats upp av Expressen.

– Detta är en anmärkningsvärd drapa. Mannen är en före detta president och nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd. När jag tidigare har talat med honom upplevde jag honom som resonlig men kanske inte särskilt imponerande, framhåller Carl Bildt på Twitter.

Han tillägger:

– Men nu låter hans skriverier som någon som yrar på psyket.

Hotat friskt

Dmitrij Medvedev är kanske den person med kopplingar till den ryska presidentadministrationen som stått för flest och värst hot mot Ukraina och väst sedan invasionen inleddes.

Inte sällan har de handlat om kärnvapen.

Nyligen utfärdade samma person ett konkret hot om att använda just sådana mot Ukraina om landet försöker ta tillbaka Krymhalvön.

– När det gäller några allvarliga offensiver som involverar ett försök att återta Krym är det helt klart att detta kommer att fungera som grund för användning av alla skyddsmedel, sade Dmitrij Medvedev enligt Sky News i mars.

Tror att Nato skulle titta på

Skulle Ryssland använda kärnvapen är Medvedev övertygad om att Nato bara kommer att stå vid sidan av och se på.

– Jag tror inte att Nato direkt skulle blanda sig i konflikten ens i detta scenario. Demagogerna över havet och i Europa kommer inte att dö i en kärnvapenapokalyps, sade han i höstas enligt Reuters.

"Han är rubbad"

Samma person har även uttryckt att Ryssland skulle placera ut missilrobotar på tröskeln till Finland och Sverige om länderna går med i Nato.

– Även med Putinregimens mått mätt är denna man tydligt rubbad, framhöll Carl Bildt om just Medvedev i somras när den ryska politikern hotade den Internationella brottmålsdomstolen med kärnvapen.

Foto: Caroline Andersson Renaud, Talarforum resp President of Russia Office