GRETA THUNBERG: Ger besked om sin politiska framtid

2022 10 18

Klimataktivisten Greta Thunberg utesluter att göra karriär inom politiken.

Anledningen är att politiken är “för giftig”.

Det säger 19-åringen i intervju med BBC.

Hon berättar också att hon aldrig hade för avsikt att bli ansiktet utåt för den globala rörelse som uppstod för att bekämpa klimatförändringarna, efter att hon inspirerat mängder med unga personer med sin skolstrejk för klimatet.

– Det är för mycket ansvar. Ibland blir jag arg. Jag säger: “Om du tror att allt hopp i världen vilar på utbrända tonåringars axlar så är det inte särskilt bra”.

Nobbar toppmöte

Greta Thunberg kommer heller inte att delta i det stora FN-mötet om klimatförändringar, COP 27, i Egypten den 6-18 november.

– Jag behövs inte där, säger hon till BBC.

– Det kommer att finnas andra människor från de mest drabbade områdena som kommer att delta. Och jag tror att deras röst där är viktigare.

Störs av konspirationsteorier

Den 19-åriga klimataktivisten från Stockholm berättar vidare att hon under längre tid blivit utsatt för påhopp i sociala medier.

– Det jag stör mig mest på är när folk ljuger om mig och sprider konspirationsteorier. Jag kan inte ljuga, så när andra människor ljuger om mig känner jag “nej, gör det inte”.

Kritiserades av Putin

En av Thunbergs kritiker har varit den ryska envåldshärskaren Vladimir Putin.

– Jag ska göra er besvikna, men jag delar inte den gemensamma upphetsningen över Greta Thunbergs tal, sade diktatorn efter det hyllade “Hur vågar ni?”-talet av den då 16-åriga flickan på ett FN-toppmöte i New York.

– Ingen har förklarat för Greta att den moderna världen är komplex och annorlunda och människor i Afrika eller i många asiatiska länder vill leva på samma förmögenhetsnivå som i Sverige, sade diktatorn enligt Reuters.

Påverkas inte

Även USA:s expresident Donald Trump hånade Greta Thunberg och kallade henne för “alarmistisk och mentalt instabil”.

Huvudpersonen själv tar dock lätt på utspelen från världsledarna,

– Jag tycker bara det är riktigt roligt. Jag menar, de mäktigaste människorna i världen känner sig skrämda av tonåringar. Det är roligt. Det säger mer om dem än om mig, säger hon till BBC.

LÄS MER: Greta Thunbergs oväntade kärnkraftsbesked

LÄS MER: Greta Thunberg rankas som en av världens mest inspirerande kvinnor

Foto: Greta Thunberg

Text: Redaktionen