SVERIGE: Greta Thunberg rankas som en av världens mest inspirerande kvinnor

2022 05 30

Den 19-åriga stockholmskan finns med i toppen på internationell lista.

Den brittiska tidningen The Sun har rankat världens mest inspirerande kvinnor. Högt upp på listan återfinns ett välbekant namn för många svenskar – nämligen klimataktivisten Greta Thunberg.

Drottningen i topp

Listan är baserad på enkät som The Sun delat ut till tidningens läsare. Greta Thunberg placeras på sjätte plats med 4,3 procent av läsarnas röster. 

Hon får dock se sig utklassad av en given vinnare – Englands egen drottning Elisabeth II. Hennes majestät kammar nämligen hem 61,5 procent av rösterna, långt före tvåan Michelle Obama på 11,6 procent.

Före nobelpristagare

Greta Thunberg placerar sig dock ovanför två tunga namn för den brittiska befolkningen. Hon är före Malala Yousafzai, den pakistanska utbildningsaktivisten och nobelpristagaren som 2012 utsattes för ett mordförsök av talibansympatisörer.

Gott betyg

Den svenska 19-åringen är även före skådespelerskan Meghan Markle, en annan medlem av det brittiska kungahuset efter att gift sig med prins Harry. 

Ett gott betyg för Greta Thunberg med tanke på att Meghan Markle rankades som en av världens 100 mest inflytesrika personer av Time 2018. 

Världsberömd efter skolstrejk

Greta Thunberg blev berömd efter att hon 2018 skolstrejkade för klimatet. Hennes aktion spred sig över hela världen som tog efter hennes exempel under paradnamnet “Fridays For Future”.

“Hur vågar ni?”

Sedan skolstrejken 2018 har Greta Thunberg deltagit på flera internationella toppmöten för klimatet. 

År 2019 höll hon ett uppmärksammat tal på ett FN-möte i New York.

– Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt Hur vågar ni? sade Greta Thunberg till världens makthavare.

Hela listan

Här är hela listan på världens mest inflytelserika kvinnor enligt The Suns läsare.

  1. Drottning Elisabeth II 61,5 %
  2. Michelle Obama 11,6 %
  3. JK Rowling 5,9 %
  4. Oprah Winfrey 5,8 %
  5. Angelina Jolie 5,8 %
  6. Greta Thunberg 4,3 %
  7. Malala Yousafzai 2,4 %
  8. Meghan Markle 2,3 %

Foto: A. Altin

Text: Redaktionen