SVERIGE: Greta Thunbergs oväntade kärnkraftsbesked

2022 10 12

Greta Thunberg har hamnat i blåsväder efter ett uttalande om kärnkraft. 

Den unga miljökämpen har gjort sig ett namn på att vilja rädda planeten med hjälp av smarta klimatomställningar, nu uppmärksammas hon efter ett uttalande i tysk media.

– Det är en väldigt dålig idé att fokusera på kol när kärnkraft redan finns, säger hon i en intervju med det tyska TV-bolaget ARD, enligt norska VG.

Unik position

Greta Thunberg har som 18-åring etablerat en tydlig närvaro i klimataktivismens rörelse. Hon har på några år gått från att skolstrejka för klimatet utanför Sveriges riksdag till få ta emot priser och hålla tal i FN. 

Thunbergs rörelse Fridays For Future har fått världsomspännande medhåll och hennes arbete har lyfts fram av bland andra FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och skådespelaren Arnold Schwarzenegger.

Kritiseras av motståndare

Den tyska energidebatten har nått nya nivåer efter Rysslands invasion av Ukraina och har blivit ett hett samtalsämne i landet och nu har Greta Thunberg gett sig in i debatten.

På frågan om det vore fördelaktigt för planeten om Tysklands tre kvarvarande kärnkraftverk får fortsätta vara verksamma eller inte svarar hon något oväntat.

– Det beror på. Om vi redan har dem i drift så känner jag att det vore ett misstag att stänga dem för att fokusera på kol, säger Greta Thunberg till VG.

Efter uttalandet har Thunberg hamnat i blåsväder och kritiserats av kärnkraftsmotståndare samtidigt som ledaren för den liberala partiet i Tyskland tackar henne för sitt stöd.

“Politisk bomb”

Chefsekonomen Christian Odendahl, som skriver för The Economist, säger att Greta Thunberg “släpper en politisk bomb i den tyska energidebatten” och såväl svenska som tyska politiker har kommenterat uttalandet, uppger Expressen.

Thunbergs nya förhållningssätt kommer för många som en överraskning då hon tidigare argumenterat emot kärnkraften och lyft fram förnybara energikällor.

Foto: A. Altın

Text: Redaktionen