SVERIGE: Greta Thunbergs oväntade kärnkraftsbesked

2022 10 12

Greta Thunberg har hamnat i blåsväder efter ett uttalande om kärnkraft. 

Den unga miljökämpen har gjort sig ett namn på att vilja rädda planeten med hjälp av smarta klimatomställningar, nu uppmärksammas hon efter ett uttalande i tysk media.

– Det är en väldigt dålig idé att fokusera på kol när kärnkraft redan finns, säger hon i en intervju med det tyska TV-bolaget ARD, enligt norska VG.

Unik position

Greta Thunberg har som 18-åring etablerat en tydlig närvaro i klimataktivismens rörelse. Hon har på några år gått från att skolstrejka för klimatet utanför Sveriges riksdag till få ta emot priser och hålla tal i FN. 

Thunbergs rörelse Fridays For Future har fått världsomspännande medhåll och hennes arbete har lyfts fram av bland andra FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och skådespelaren Arnold Schwarzenegger.

Kritiseras av motståndare

Den tyska energidebatten har nått nya nivåer efter Rysslands invasion av Ukraina och har blivit ett hett samtalsämne i landet och nu har Greta Thunberg gett sig in i debatten.

På frågan om det vore fördelaktigt för planeten om Tysklands tre kvarvarande kärnkraftverk får fortsätta vara verksamma eller inte svarar hon något oväntat.

– Det beror på. Om vi redan har dem i drift så känner jag att det vore ett misstag att stänga dem för att fokusera på kol, säger Greta Thunberg till VG.

Efter uttalandet har Thunberg hamnat i blåsväder och kritiserats av kärnkraftsmotståndare samtidigt som ledaren för den liberala partiet i Tyskland tackar henne för sitt stöd.

“Politisk bomb”

Chefsekonomen Christian Odendahl, som skriver för The Economist, säger att Greta Thunberg “släpper en politisk bomb i den tyska energidebatten” och såväl svenska som tyska politiker har kommenterat uttalandet, uppger Expressen.

Thunbergs nya förhållningssätt kommer för många som en överraskning då hon tidigare argumenterat emot kärnkraften och lyft fram förnybara energikällor.

Foto: A. Altın

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen