Forskare ser ökad risk – kan bli nästa pandemi

2023 03 06

Oron ökar för att fågelinfluensan, H5N1-viruset, ska bli världens nya pandemi.

Det menar flera ledande virusforskare, som menar att fågelinfluensan på global nivå aldrig har varit så problematisk som den är nu.

– För närvarande är det en tickande bomb. Så småningom kan människor smittas, och därefter spridas från människa till människa. Då kan vi ha en ny pandemi, säger Albert Osterhaus, virolog och en av världens mest ledande forskare på fågelinfluensa, till Sveriges Radio Ekot.

Däggdjur källan till oro

Det som oroar är det kommer nya rapporter om hur viruset sprids till däggdjur, vilket även försätter människor i riskzonen.

Rapporterna kommer från Europa, Ostasien och Sydamerika, och enligt Albert Osterhaus gör inte nationerna tillräckligt för att begränsa smittan.

– Nu när det expanderar så snabbt blir situationen mer allvarlig, säger virusforskaren.

Utbrott på minkfarm: "Extremt hög risk"

Bland annat har sjölejon i Peru konstaterats smittade och nyligen drabbades en minkfarm i Spanien av ett utbrott. Det är ytterst problematiskt, då minkens genetiska uppsättning liknar människans.

Viruset fick spridning och forskare uppmanade att stänga alla minkfarmar.

– Är det så att vi får in det här viruset bland minkar under flera cykler så är det en extremt hög risk att det här viruset skulle kunna smitta från person till person. Därför borde minkfarmningen tas bort omedelbart, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, till SR.

MP och SD-profil vill se förbud

Under coronapandemin upprättade en rad EU-länder förbud mot minknäring efter att hundratals minkgårdar drabbades av viruset.

Även Sverige införde ett tillfälligt förbud, som löpte ut januari 2022. Miljöpartiet har tidigare flaggat för ett förlängt förbud, och har fått oväntat medhåll av Sverigedemokraternas Richard Jomshof.

Hälften avlider

Risken att människor smittas av fåglar bedöms fortfarande låg. Totalt har drygt 900 personer smittats av fågelinfluensa, men ungefär hälften av dem har avlidit.

En av dessa var en 11-årig flicka i Kambodja så sent som för några veckor sedan.

– Den globala H5N1-situationen är oroande med tanke på den stora spridningen av viruset hos fåglar runt om i världen och de ökande rapporterna och fall hos däggdjur, inklusive människor, säger Sylvie Brand, chef för epidemi och pandemiberedskap på WHO, enligt Reuters.

Hon tillägger:

– WHO tar risken med detta virus på allvar och uppmanar till ökad varsamhet från alla länder.

LÄS MER: INFLUENSA: WHO oroas av nytt virusutbrott

LÄS MER: Anders Tegnell förutspår "nästa pandemi"

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen