Forskare ser ökad risk – kan bli nästa pandemi

2023 03 06

Oron ökar för att fågelinfluensan, H5N1-viruset, ska bli världens nya pandemi.

Det menar flera ledande virusforskare, som menar att fågelinfluensan på global nivå aldrig har varit så problematisk som den är nu.

– För närvarande är det en tickande bomb. Så småningom kan människor smittas, och därefter spridas från människa till människa. Då kan vi ha en ny pandemi, säger Albert Osterhaus, virolog och en av världens mest ledande forskare på fågelinfluensa, till Sveriges Radio Ekot.

Däggdjur källan till oro

Det som oroar är det kommer nya rapporter om hur viruset sprids till däggdjur, vilket även försätter människor i riskzonen.

Rapporterna kommer från Europa, Ostasien och Sydamerika, och enligt Albert Osterhaus gör inte nationerna tillräckligt för att begränsa smittan.

– Nu när det expanderar så snabbt blir situationen mer allvarlig, säger virusforskaren.

Utbrott på minkfarm: "Extremt hög risk"

Bland annat har sjölejon i Peru konstaterats smittade och nyligen drabbades en minkfarm i Spanien av ett utbrott. Det är ytterst problematiskt, då minkens genetiska uppsättning liknar människans.

Viruset fick spridning och forskare uppmanade att stänga alla minkfarmar.

– Är det så att vi får in det här viruset bland minkar under flera cykler så är det en extremt hög risk att det här viruset skulle kunna smitta från person till person. Därför borde minkfarmningen tas bort omedelbart, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, till SR.

MP och SD-profil vill se förbud

Under coronapandemin upprättade en rad EU-länder förbud mot minknäring efter att hundratals minkgårdar drabbades av viruset.

Även Sverige införde ett tillfälligt förbud, som löpte ut januari 2022. Miljöpartiet har tidigare flaggat för ett förlängt förbud, och har fått oväntat medhåll av Sverigedemokraternas Richard Jomshof.

Hälften avlider

Risken att människor smittas av fåglar bedöms fortfarande låg. Totalt har drygt 900 personer smittats av fågelinfluensa, men ungefär hälften av dem har avlidit.

En av dessa var en 11-årig flicka i Kambodja så sent som för några veckor sedan.

– Den globala H5N1-situationen är oroande med tanke på den stora spridningen av viruset hos fåglar runt om i världen och de ökande rapporterna och fall hos däggdjur, inklusive människor, säger Sylvie Brand, chef för epidemi och pandemiberedskap på WHO, enligt Reuters.

Hon tillägger:

– WHO tar risken med detta virus på allvar och uppmanar till ökad varsamhet från alla länder.

LÄS MER: INFLUENSA: WHO oroas av nytt virusutbrott

LÄS MER: Anders Tegnell förutspår "nästa pandemi"

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen