Per Bolund vill införa förbud

2023 01 10

I Sverige vill en majoritet av riksdagspartierna behålla minkindustrin.

Detta trots att flera EU-länder upprättade permanenta förbud mot näringen när pandemin slog till, rapporterar Dagens Nyheter.

Inte minst efter att hundratals minkgårdar i Danmark och Nederländerna drabbades av coronaviruset, vilket även skedde på ett flertal minkfarmer i Blekinge.

Då inrättades ett temporärt förbud att avla mink i Sverige, som upphörde i januari 2022.

Och i riksdagen finns bred majoritet för att hålla igång industrin – fem av åtta riksdagspartier säger ja enligt en enkät som DN genomfört.

"Ingen plats i ett modernt samhälle"

Miljöpartiet är tillsammans med Vänsterpartiet och Liberalerna de enda som vill se ett förbud.

– Pälsen har ingen plats i ett modernt progressivt samhälle. Vi behöver inte päls för att leva ett bra liv och ska inte ägna oss åt verksamheter där djur tar skada. Om vi hade fått bestämma hade näringen inte fått återupptas efter avelsförbudet 2021, säger MP:s språkrör Per Bolund till DN.

SD-profil går emot partiet

Med jämna mellanrum dyker det dock upp motioner i riksdagen om att förbjuda minkindustrin.

Under hösten 2022 kom det in tre stycken – en av dem från Sverigedemokraternas Richard Jomshof som därmed går emot sitt eget parti i frågan.

– Trots att vissa förbättringar trots allt har skett visar de mångåriga bristerna inom svensk minknäring att dagens uppfödning av minkar i bur inte är förenlig med svensk djurskyddslag, framhåller Jomshof.

Oenighet bland Tidöavtalspartierna

Jomshofs parti vill istället se fler studier om minkars välfärd innan man agerar med ett förbud. Samma åsikt delas av KD och M, medan Tidöavtalets fjärde parti vill se en permanent avveckling.

– Det kan ske antingen genom skärpta djurskyddskrav eller genomgår regelrätt förbud, uttrycker Elin Nilsson, Liberalernas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, till DN.

Drastisk minskning

Som en konsekvens av pandemin har antalet minkfarmer i Sverige, och Blekinge i synnerhet, minskat.

Före pandemin fanns det ett tjugotal minkuppfödare i länet, på Listerlandet finns nu drygt enbart hälften kvar. 

En effekt som synts i hela Sverige.

– Vi har kommit till ett läge med minknäringen i Sverige där vi helt enkelt inte är i behov av de här lokalerna, säger riksförbundet Svensk minks vd Jörgen Martinsson till Blekinge Läns Tidning.

Håller hoppet uppe

Enligt Jörgen Martinsson finns det dock trots allt en framtid för branschen såväl i Blekinge som i resten av Sverige.

– Minkuppfödare är ett otroligt segt släkte som har upplevt och överlevt mycket. Vi ska se till att det finns förutsättningar för de som vill fortsätta med minknäringen. Där har det inte skett någon förändring.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp J. McArthur

Text: Redaktionen


Experter avråder: ladda aldrig din mobil så här

2024 10 03

Folk förstör sina mobiltelefoner genom att ladda dem på fel sätt.

En gång om dagen, och gärna på natten eller på jobbet.

Det är laddrutinen för många mobilanvändare.

Men det kan vara ett stort misstag, flaggar flera experter.

Såväl i Sverige som utomlands avråds nu folk från att ladda sin telefon under lång tid – och man bör även undvika att låta den ladda ur helt.

– Om du låter din telefon vara inkopplad eller låter den dö, minskar batteriets livslängd snabbt. Istället bör du sikta på att hålla din laddningsnivå mellan 20-80 procent.

Det säger Kewin Charrion, chef för den avdelning som lagar begagnade mobiler på företaget Back Market, till Daily Mail.

Brandkåren: Ha den inte i soffan

Åsikten delas av räddningstjänsten i Sverige. Från deras perspektiv handlar dock rekommendationen om att inte ladda telefonen under natten främst om brandsäkerhet.

– Det som kan hända med batterierna är att det sker en termisk rusning i batteriets celler. Batteriet värmer upp sig själv så pass att det kan antända och då bildas den här gasen som är så giftig, har Kristian Gissler från brandkåren i Attunda sagt till TV4 Nyheterna tidigare.

– Undvik att ha den i sängen eller soffan, hellre på ett bord. Och det ska finnas en fungerande brandvarnare i varje hem – det är jätteviktigt.

Kan sno bilder via sladden

Det finns dock fler vanliga misstag folk begår när de laddar sina telefoner.

Och de har ingenting med brandrisker eller att man sliter ut batteriet att göra.

Istället handlar det om att telefonen kan utsättas för skadlig programvara om man inte är försiktig, vilket bland annat FBI, USA:s federala polismyndighet, återkommande varnat om.

Dessutom kan bilder från telefonen föras över till andra enheter.

Den risken finns när du laddar på offentliga laddningsstationer som blir allt vanligare, till exempel på köpcentrum eller flygplatser.

Även sms, e-post och kontaktuppgifter är då i farozonen.

Ta med din egen laddare och USB-sladd och använd ett eluttag istället, framhåller FBI på X.

Foto: A. Haslinger

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Enorm bomb har släppts – ”kraftfullaste efter kärnvapen”

2024 10 03

Ryssland uppges ha använt ett av världens mest kraftfullaste vapen i kriget mot Ukraina.

Nysläppta filmklipp påstås visa när vakuumbomben ODAB-9000 släpps över staden Vovchansk i nordöstra Ukraina.

Den ukrainska nyhetsbyrån InsiderUA har publicerat videon på sin Telegram-kanal. I inlägget citeras ryska militärbloggare som hävdar att det är vakumbomben ODAB-9000 som exploderar.

Se videon genom att klicka på en länk längst ner i artikeln

ODAB-9000 är Rysslands mest kraftfulla termobariska bomb (vakuumbomb). När den exploderar uppstår massiv sprängvåg som kan orsaka omfattande förstörelse över ett stort område. Effekten av explosionen motsvarar 44 000 kilo TNT. 

Ryska militärexperter kallar ODAB-9000 för ”fadern av alla bomber” och hävdar att det är den kraftfullaste ”icke-kärnvapenbomben” i världen.

Om ODAB-9000 har använts vore det en historisk händelse. Bomben ingår inte i Rysslands standardarsenal och har endast testsprängts en gång under 2007.

Mycket pekar på att det är den kraftfulla bomben som har släppts över Vovchansk.

– Själva kraften i explosionen tyder på att ODAB-9000 kan ha använts, rapporterar Kyiv Post.

Under konstant beskjutning

Det är oklart hur många som dödats och skadats i explosionen. Intensiva strider har rasat i Vovchansk sedan i våras, då Ryssland inledde en överraskande markoffensiv i Charkivregionen i nordöstra Ukraina. 

Ukrainska styrkor har lyckats trycka tillbaka de ryska ockupanterna från staden, men Vovchansk är under konstant beskjutning.

Det här är termobariska bomber (vakuumbomb)

Termobariska bomber, eller så kallade vakuumbomber, används ofta mot mål i eller omkring byggnader. Bomberna är mycket effektiva och kraftfulla. De är fyllda med en sprängladdning och ett brännbart pulver.

– När man spränger mittensprängladdningen hettar man upp pulvret så att det sprids ut. I och med att det är så pass varmt så börjar det brinna i luften. Då får man en väldigt stor hetta och en stor tryckvåg, förklarar Rein Pella, lärare på Försvarshögskolan, i en intervju med SVT Nyheter.

– När själva tryckvågen försvinner uppstår ett vakuum. Det är det som gör att de kallas för vakuumbomber. Du utsätts för ett undertryck som gör att du kan få skador på lungor och trumhinnor.

Att använda sig av vakuumbomber är inte ett brott mot internationell lag. Däremot är det ett krigsbrott om bomberna används mot civila.

SE VIDEON PÅ EXPLOSIONEN HÄR – LÄNK TILL FILMKLIPP PÅ X

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen